Alla inlägg under september 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
340 g pasta
500 g skinka i bit
Smör till stekning
2 tsk curry
½ st röd chili
1 klyfta vitlök
1 tsk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ msk kalvfond
200 g morötter
1 st snackpaprika
Salt
Peppar
285 g majs
Gör så här:
Koka pasta enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet och stek i smör och curry.
Rör i hackad chili, skalad och pressad vitlök och soja.
Häll över vatten och fond och låt det puttra under lock ca 10 min.
Skala och strimla morötter och hacka paprikan, lägg ner i grytan.
Låt puttra ytterligare 5-10 min, så att grönsakerna blir lagom mjuka och köttet mört.
Smaksätt med salt och peppar.
Rör ner majs.
Mängd: 1 kg keso
Ingredienser:
3 liter minimjölk eller lättmjölk
0,25 tsk syrningskultur mjölksyrebakterier
0,5 tsk löpe
2,5 dl grädde
1,5 tsk salt
0,5 dl vatten
Gör så här:
Mät upp mjölk i en kastrull.
Tillsätt och vispa ut syrningskultur.
Värm sakta mjölken till 32 grader.
Sätt på lock och slå in i två kökshanddukar så att mjölken håller temperaturen så gott det går.
Låt den stå i 1 timme.
Rör ut löpen i en halv dl vatten i ett glas.
Rör i löpen i mjölken och sätt åter på lock samt slå in kastrullen i haddukar.
Låt stå i en timme till.
Nu har mjölken stelnat till en fast klump i vasslen.
Skär ostmassan med en kniv i tärningar ca 1 cm i storlek på alla håll så gott det går.
Dessa tärningar blir sedan keso-kornen.
Låt ostmassan stå i 15 minuter till med lock och handdukar.
Värm ostmassan i kastrullen sakta under en halvtimme till 45-55 grader.
Rör om så att värmen sprider sig jämnt då och då.
Värmer man för snabbt blir ostkornen som gummi.
Man kan smaka på ostkornen under tiden och hälla av dem när de är goda.
Häll av ostkornen i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
Blanda grädde med vatten och salt.
Blanda ihop ostkornen med gräddblandningen och smaka av keson med salt.
Nu är keson klar att äta.
Låt gärna keson stå lite så grädden tränger in i ostkornen.
Förvaras i kylen upp till några dagar.
Måndag:
Biffstroganoff med ris
Tisdag:
Stekt fisk med potatis och kall sås
Onsdag:
Stekt korv med stuvade makaroner
Torsdag:
Tomatsoppa med bröd
Fredag:
Kycklingsallad med pasta
Lördag:
Varmrökt ytterfilé med kall creme fraiche sås och potatisgratäng
Söndag:
Fylld köttfärslimpa med ajvar och gräddost med potatismos och sås
Måndag:
Fiskgratäng med dill- och citronsås med potatismos
Tisdag:
Köttfärsås med ris eller spaghetti
Onsdag:
Gulaschsoppa med bröd
Torsdag:
Mexisoppa och plättar och frukt till efterrätt
Fredag:
Tortillasoppa med nacochips
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Pannbiff med lök, rårörd lingonsylt, potatismos, pressgurka och kokta grönsaker
Måndag:
Kyckling- och baconsås med ris
Tisdag:
Köttbullar med potatismos och sås
Onsdag:
Ugnsfalukorv med pasta
Torsdag:
Tacogratäng
Fredag:
Kött med hasselbackspotatis och sås
Lördag:
Hemmagjorda pizzabullar med pizzasallad
Söndag:
Tomatsoppa med bröd
Måndag:
Korv och potatisgratäng
Tisdag:
Bakad potatis med kyckling
Onsdag:
Stuvade makaroner och köttbullar
Torsdag:
Köttfärslimpa, potatis och sås
Fredag:
Tacos
Lördag:
Kycklingklubba med potatis i ugn
Söndag:
Spätta med potatismos
Måndag:
Gnocchi med biff eller aubergine
Tisdag:
Korv och potatismos
Onsdag:
Caesarsallad med kycklingsteak
Torsdag:
Fisk med potatis i ugn
Fredag:
Pulled beef ii hamburgerbröd eller libabröd och coleslaw
Lördag:
Ribs med pommes
Söndag:
Entrecote med potatisgratäng
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 225 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl havregryn
2 dl (120 g) vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör samman smör, socker och äggulor i en skål tills det blir lite pösigt.
Blanda ner havregryn och vetemjöl.
Rulla kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Platta till varje kula med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|