Alla inlägg under september 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg svartrötter
1½ liter vatten
3 tsk salt
Gör så här:
Skölj svartrötterna.
Skala dem med potatisskalare, skär dem ev i 10-12 cm långa bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten, ev med lite pressad citron så att de inte mörknar.
Koka upp vattnet, tillsätt saltet.
Lägg i svartrötterna och koka dem nätt och jämnt mjuka, späda 10-15 minuter, äldre 20-30 minuter. Koktiden kan variera, pröva med provnål.
Antal: 12 scones
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ vaniljstång
8 dl (480 g) vetemjöl
½ tsk salt
1½ msk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk
Garnering:
1 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången.
Blanda fröna med mjöl, salt och bakpulver.
Tillsätt små bitar av smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Blanda snabbt i filmjölken.
Dela degen i 12 delar.
Forma dem till små bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö lite socker över varje scones.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De här fluffiga sconesen är allra godast nybakade, men de håller sig saftiga till dagen efter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
3 dl rödvin
1 lagerblad
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.
Koka vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.
Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.
Låt såsen koka ihop ytterligare.
Tillsätt vinäger.
Montera såsen genom att vispa i smör.
Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.
Klassiker som passar bra till en köttbit.
Schalottnlöken är mildare än vanlig gul lök och passar bättre i den här såsen.
Mängd: ca 1,5 kg
Ingredienser:
500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
5 dl vatten
1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
0,5 citron
1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker)
Gör så här:
Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
Häll av vattnet.
Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren.
Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då.
Akta så det inte bränns.
Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
Häll upp aprikosmarmeladen på väl rengjorda glasburkar.
Förvara aprikosmarmeladen svalt.
Öppnad burk aprikosmarmelad har du i kylen.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 rödbeta
1 morot
100 g svarta vinbär, tinade eller färska
100 g blåbär, tinade eller färska
100 g björnbär, tinade eller färska
1 näve basilika
Gör så här:
Skölj, skär bort topp och botten på rödbetan och moroten, skär i mindre bitar och kör i juicepress.
Slå juicen i en mixer och mixa med övriga ingredienser till en slät smoothie.
Häll upp i glas och servera.
Ingredienser:
Cashew eller mandel
Vatten
Vaniljpulver
Salt
Ev. dadel
Gör så här:
Blötlägg 3 dl nötter/mandlar (4-5 timmar för cashew, 8-12 timmar för mandel).
Häll av vattnet, mixa med en liter nytt vatten, 1 krm vaniljpulver, en nypa salt och en urkärnad dadel om du vill ha sötma.
Sila genom nötduk eller tunn sil.
Förvara i kylen i upp tre dagar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 zucchini
1 rödlök
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 ask (á 20 g) persilja
1 vitlöksklyfta
1½ dl gräddfil
2 förp (á 240 g) lammkorv
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor ohc zucchini i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och klyfta löken.
Blanda alla grönsaker på en plåt tillsammans med olivoljan.
Krydda med salt och peppar.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Hacka persiljan.
Skala och riv vitlöken.
Smaka av gräddfilen med vitlök, salt och peppar.
Vänd ner hälften av periljan.
Stek korven i olja i en stekpanna ca 8 minuter.
Strö resten av persiljan över korven och grönsakerna.
Servera med dippen.
Antal: ca 6 dl
Ingredienser:
8 dl naturell yoghurt
5 dl gräddfil
½ dl finhackade örter, tex gräslök, persilja, basilika
1 tsk örtsalt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Värm försiktigt yoghurt och gräddfil till ca 45 grader så att blandningen skrä sig.
Rör om under tiden.
Häll upp blandningen i ett kaffefilter eller en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen 4-5 timmar.
Rör ner örterna i osten.
Krydda med örtsalt och peppar.
Lägg osten i en burk och förvara den i kylen till servering.
Prova gärna andra smaker, tex pepparrot, vitlök och persilja eller olika sorters peppar och chili.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|