Alla inlägg under september 2015
Mängd: ca 1,5 kg
Ingredienser:
500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
ca 1 liter vatten
1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
0,5 citron
1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)
Gör så här:
Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
Häll av vattnet.
Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
Skölj, skrubba och klyfta citronen.
Hacka den fint eller kör i matberedaren.
Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad.
Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då.
Akta så det inte bränns.
Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
Förvara aprikossylten svalt.
Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
½ citron
1 gul paprika
2 stjälkar bladselleri
½ gurka
2 rödbetor
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.
Kör juicepressen.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kikärtor
2 dl yoghurt 10%
3 msk soltorkade tomater på tub
2 tsk vitlök på tub
1 krm mald spiskummin
1 krm salt, efter smak
1 krm nymalen peppar, efter smak
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten och plocka bort lösa skaldelar.
Mixa kikärtor, yoghurt, tomat, vitlök och spiskummin.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i persilja.
Låt gärna smakerna mogna i kylen en stund före servering.
Servering:
Skölj och ansa blandade grönsaker och skär dem i mindre bitar eller stavar.
Lägg upp på fat.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
1 grapefrukt
1 mango
15 g färsk gurkmeja eller 1 tsk pulver
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen och grapefrukten tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skala mangon tunt och och avlägsna kärnan.
Använd plastpåse eller handskar när du river färsk gurkmeja, annars blir fingrarna väldigt gula i några dagar.
Kör samtliga ingredienser i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Eller gör en smoothie.
Pressa i så fall citrusfrukterna i citruspress.
Mixa allt i en mixer och servera.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 sötpotatis
2 morötter
½ rödbeta
1 rejäl näve vetegräs
25 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skär bort toppen på alla rotsaker och dela i mindre bitar.
Kör allt i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl boveteflingor eller krossat bovete
5 dl vatten
2 krm salt
Gör så här:
Koka upp allt i en kastrull under omrörning och låt bovetegröten puttra i ca 10 minuter på svag värme.
Bovetegröt är gott varm med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker eller valfria tillbehör.
Antal: 24 bröd
Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl vatten
1 dl majsolja
½ msk mald fänkål
½ msk mald kummin
½ msk salt
1 liter (550 g) grovt rågmjöl
5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
ca 8 dl (480 g) vetemjöl
Garnering:
Rågflingor
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt oljan.
Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Kavla ut degen till långpannestorlek.
Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.
Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kallna på galler.
Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
6 skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)
1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl
20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning
Gör så här:
Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.
Klappa in med peppar och lite salt.
Bryn köttet runt om i en stekpanna.
Lägg sedan steken i en ugnsform.
Blanda salt och mjöl i en skål.
Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.
Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.
Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.
Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.
Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|