Alla inlägg under september 2015

Av Maria - 26 september 2015 14:30

Mängd: ca 1,5 kg


Ingredienser:

500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
ca 1 liter vatten
1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
0,5 citron
1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)


Gör så här:

Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
Häll av vattnet.
Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.

Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
Skölj, skrubba och klyfta citronen.

Hacka den fint eller kör i matberedaren.
Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.

Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad.

Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då.

Akta så det inte bränns.
Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
Förvara aprikossylten svalt.
Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.

Av Maria - 25 september 2015 16:00

Antal: 1 glas

 

Ingredienser:
½ citron

1 gul paprika

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor

 

Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.

Kör juicepressen.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 25 september 2015 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kikärtor
2 dl yoghurt 10%
3 msk soltorkade tomater på tub
2 tsk vitlök på tub
1 krm mald spiskummin
1 krm salt, efter smak
1 krm nymalen peppar, efter smak
1 dl hackad persilja

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten och plocka bort lösa skaldelar.

Mixa kikärtor, yoghurt, tomat, vitlök och spiskummin.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda i persilja.

Låt gärna smakerna mogna i kylen en stund före servering.

 

Servering:
Skölj och ansa blandade grönsaker och skär dem i mindre bitar eller stavar.

Lägg upp på fat.

Av Maria - 25 september 2015 15:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 lime

1 grapefrukt

1 mango

15 g färsk gurkmeja eller 1 tsk pulver


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skala limen och grapefrukten tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skala mangon tunt och och avlägsna kärnan.

Använd plastpåse eller handskar när du river färsk gurkmeja, annars blir fingrarna väldigt gula i några dagar.

Kör samtliga ingredienser i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Eller gör en smoothie.

Pressa i så fall citrusfrukterna i citruspress.

Mixa allt i en mixer och servera.

Av Maria - 25 september 2015 15:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:
1 sötpotatis

2 morötter

½ rödbeta

1 rejäl näve vetegräs

25 g färsk ingefära


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skär bort toppen på alla rotsaker och dela i mindre bitar.

Kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 25 september 2015 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl boveteflingor eller krossat bovete
5 dl vatten
2 krm salt


Gör så här:

Koka upp allt i en kastrull under omrörning och låt bovetegröten puttra i ca 10 minuter på svag värme.
Bovetegröt är gott varm med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker eller valfria tillbehör.

Av Maria - 24 september 2015 16:00

Antal: 24 bröd

Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7 dl vatten

1 dl majsolja

½ msk mald fänkål

½ msk mald kummin

½ msk salt

1 liter (550 g) grovt rågmjöl

5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl

ca 8 dl (480 g) vetemjöl


Garnering:
Rågflingor


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt oljan.

Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.


Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.

Kavla ut degen till långpannestorlek.

Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.

Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kallna på galler.

Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.

Av Maria - 24 september 2015 15:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)

 

Till salttäcket:

1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl

 

Till serveringen:

20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning

 

Gör så här:

Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.

Klappa in med peppar och lite salt.

Bryn köttet runt om i en stekpanna.

Lägg sedan steken i en ugnsform.

Blanda salt och mjöl i en skål.

Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.

Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.

Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.

Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.


Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards