Alla inlägg under september 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
25 g riven parmesan
25 g hackade valnötter
1 kruka hackad färsk basilika
3 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda crème fraichen med de övriga ingredienserna.
Låt såsen stå och dra innan den serveras till grillat kött.
Ingredienser:
1 kruka färsk salvia
1 dl pumpafrön
2 vitlöksklyftor
1½ dl riven färsk parmesanost
1 dl olivolja
Saften av ½ citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
280 g couscous
1½ msk kalvfond
1 tsk spiskummin
600 g falukorv
Smör till stekning
3 msk sweet chili
½ st citron
½ st spetskål
1 st äpple
1 msk raps/matolja
½ st citron
Salt
Peppar
70 g rucola
Gör så här:
Koka couscous enligt anvisningar på paketet men byt ut saltet mot kalvfond och rör i spiskummin.
Skiva och strimla falukorven, stek i smör, rör i sweet chili och pressa över citronsaft.
Skala och strimla kålen fint.
Rör i strimlat äpple, olja och pressad citron.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med rucola.
Ingredienser:
1 kg syltsocker
Marmelad på bär:
1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
Marmelad på frukt:
1 kg frukt som apelsin, citrusfrukter, plommon, persikor eller nektariner
Gör så här:
Rensa och rengör bär eller frukt.
Kärna ev. ut bär eller frukt.
Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar.
Kör gärna i mixer.
Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
Tillsätt vatten.
Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 15 minuter.
Ett tips är att mixa marmeladen lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
Skumma ev. om det är skum på ytan.
Ställ åt sidan och låt marmeladen svalna något, ca en kvart.
Häll upp på rena burkar eller plastburkar för frysen.
Du kan också låta marmeladen svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
Förvara marmeladen på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst.
Marmeladen håller även i rumstemperatur.
Öppnad burk marmelad har du i kylen.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
2 liter björnbär (ca 1 kg)
4 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, tex spansk peppar
5 dl råsocker (ca 425 g)
2 dl rödvinsvinäger
2 dl vatten
1½ tsk salt
Gör så här:
Rensa björnbären och lägg dem i en gryta.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och strimla chilin.
Blanda ner lök och chili i grytan.
Tillsätt socker, vinäger och vatten.
Låt koka upp och sjud utan lock ca 25 minuter.
Krydda med salt.
Häll chutneyn i varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locken.
Låt chutneyn kallna i rumstemperatur och förvara den i kylen.
De milda björnbären får rejäl skjuts av chili och vitlök i denna chutney.
Servera chutneyn till fläskkött eller fågel.
Den håller ca 6 månader.
Måndag:
Carbonara-lasagne
(Recept från ICA)
Tisdag:
Ugnsfalu med gratinerat potatismos
Onsdag:
Köttbullar och makaroner
Torsdag:
Spaghetti, falukorvtärningar och bacon
Fredag:
Kyckling, ris och café de paris-sås
Lördag:
Lätthalstrad tonfisk med potatissallad
(Recept från ICA)
Söndag:
Snabbgulasch
(Recept från ICA)
Måndag:
Potatisbullar med bacon
Tisdag:
Sweet chili pasta med kyckling
Onsdag:
Kebabgryta
Torsdag:
Asiatisk fläskpanna
Fredag:
Korv med stuvade makaroner
Lördag:
Vårrullar med ris
Söndag:
Korv med pommes
Måndag:
Stekt falukorv med stuvade makaroner
Tisdag:
Köttfärslimpa med kokt potatis och sås
Onsdag:
Köttgryta med ris
Torsdag:
Lax i ugn med potatismos
Fredag:
Spaghetti med köttfässås
Lördag:
Ugnsgrillad kyckling med ris
Söndag:
Stekt bacon med pasta
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|