Alla inlägg under september 2015
Antal: ca 40 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
Bulldeg:
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål.
Häll över mjölken och rör om.
Klicka i matfettet, socker och salt.
Mät upp mjölet och tillsätt det.
Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand.
Den ska kännas smidig.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken.
Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred ut ett lager mjukt smör på den kavlade degen.
Grovriv 200 g mandelmassa.
Skala och grovriv äpplena.
Fördela mandelmassa och äpple i ett jämt lager.
Blanda strösocker och vaniljsocker, jag doserar 1 tsk vaniljsocker per msk strösocker och strör över de utkavlade degkakorna.
Rulla ihop till rullar.
Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar.
Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret.
Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek.
De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
½ ananas
½ huvud savoykål
1 näve spenat
25 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Ta bort bladen och det hårda skalet på ananasen.
Skär samtliga ingredienser i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g vitkål
2 gula lökar
2 dl vatten
1 msk smör
1 msk kummin
1 tsk salt
½ dl klippt persilja, efter smak
Gör så här:
Tag bort ev fula ytterblad.
Skär kålen i klyftor och tag bort stocken.
Strimla kålen tex i matberedare eller skär den i små bitar.
Skala, dela och skiva löken.
Koka upp vatten, fett och kummin i en gryta.
Lägg i salt, kål och lök.
Koka under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, 10-15 minuter.
Smaka av.
Klipp över rikligt med persilja.
Servering:
Till stekt eller kokt korv.
Mängd: ca 1 dl
Ingredienser:
3 dl kokosflingor
1 msk kokosolja, smält
½ tsk vaniljpulver
En nypa havssalt
Gör så här:
Häll ner ingredienserna i en matberedare och kör på hög hastighet i 1 minut tills kokosflingorna blivit helt släta.
Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.
Smöret håller i ca 3 veckor.
Kokosnötsmör går fort att göra, det tar bara någon minut i en matberedare.
Man kan använda smöret i tex smoothie och dressingar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 äggulor
½ dl strösocker
1 dl sött vin, tex marsalavin
Gör så här:
Vispa ihop äggulorna, sockret och vinet i en rostfri bunke.
Sätt bunken över ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills såsen svalnat helt.
Sabayon eller Zabaglione är en italiensk dessert gjord på äggulor, socker och någon form av sött vin.
Den fluffiga äggsåsen passar särskilt bra till frukt, färska bär och glass.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
150 gram smör
2 äggulor
2 tsk citronsaft
1 tsk finrivet citronskal (valfritt)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron.
Pressa ur 2 tsk saft.
Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter).
Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
Vid servering så skär du upp ca 1,5 cm tjocka skivor och lägger att smälta över det du ska äta ex. kokt sparris eller grillad eller stekt fisk.
Cascabel är en mild chilifrukt med lite syrlig och rökig smak som kommer från Mexiko.
Den är härlig i såser, soppor och grytor.
Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
1 kruka basilika
100 g västerbottensost, riven
50 g marinerade soltorkade tomater
50 g skalad sötmandel
2 vitöksklyftor
1 dl olivolja
1 krm salt
Gör så här:
Repa bladen från basilikan.
Lägg dem i en matberedare och tillsätt ost, tomater, mandel, skalad vitlök och olja.
Mixa till en slät röra.
Krydda med salt.
Använd röd basilika om du vill att peston ska ha lite extra röd färg och en annorlunda, kryddigare smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|