Alla inlägg under september 2015

Av Maria - 18 september 2015 14:45

Antal: 16 bitar


Ingredienser:

Botten:

3 dl mandel

6 medjooldadlar, urkärnade

1 nypa vaniljpulver

1 nypa salt


Fyllning:
1½ dl kokosolja

6 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar

1 dl agavesirap

1 lime, zest och juice

½-1 msk torkad lavendel

1 dl tinade blåbär


Garnering:
Färska eller tinade blåbär

Ätbara blommor

Lime


Gör så här:

Lägg mandeln i botten av en mixer och tillsätt dadlar, vanilj och salt.

Pulsa tills du har en klibbig, men inte helt slät massa.

Klä bottenskivan i en springform med plastfolie.

Pressa ut massan jämnt i bottnen.

Låt vila.


Smält oljan över vattenbad.

Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.

Mixa alla ingredienser slätt och häll över bottnen.

Frys i minst 8 timmar.

Tina kakan ca 1 timme före servering.

Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.


Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium, zink och niacin.

Av Maria - 17 september 2015 17:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 msk finhackad schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk torkad dragon
2 äggulor
150 gram mjukt smör
2 msk finhackad persilja


Gör så här:

Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna.

Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
Skala och finhacka löken.
Lägg i en liten kastrull med vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken.

Rör i dragon.

Sätt åt sidan att svalna något.
Separera ägg och spara äggulorna.
Skär smöret i tärningar.
Hacka persilja.
Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter).

Lägg rullen att stelna i kylen.

Förvara i kylen.

Kan också frysas.
Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.

Av Maria - 17 september 2015 15:15

Antal: 9 stora muffins

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:
100 g smör

3 ägg

3 dl vaniljyoghurt

4½ dl (250 g) rågsikt

1½ dl havregryn

½ dl pumpakärnor

1 msk stött kardemumma

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 krm salt

150 g jordgubbar, färska eller frysta


Garnering:
Florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa äggen fluffigt.

Vispa ner smör och yoghurt.

Blanda rågsikt, havregryn, pumpakärnor, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i stora muffinsformar av papper ställda på en plåt eller i en muffinspanna.

Tryck ner bär i varje form.

Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.

Låt muffinsen svalna något och pudra dem med florsocker vid servering.


Maffiga muffins som blir härligt saftiga av jordgubbar och vaniljyoghurt.

Vill du göra dem sötare så tillsätt lite strösocker eller honung i smeten.

Av Maria - 17 september 2015 14:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

1,2 dl sojamjölk eller havremjölk
1,2 dl vatten
2 dl vetemjöl eller blanda hälften sojamjöl med bovetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk smält margarin eller olja


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i vätskan till en rätt tjock smet.
Vispa i smält margarin eller olja.
Låt svälla 30 minuter.
Smält matfett i en stekpanna.

Låt den stå på medelvärme.
Häll 0,5 till 1 dl smet i stekpannan.
Vicka lite så att smeten rinner ut.
Grädda pannkakan tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun.
Vänd pannkakan med en stekspade.

Grädda andra sidan.
Lägg upp pannkakan på ett fat och fortsätt grädda pannkakor tills smeten är slut.

Av Maria - 17 september 2015 12:15


Poblano är en mellanstark, mycket aromatisk och god chilifrukt som kommer från Mexiko.


När den är torkad kallas den för ancho.


Frukten är god god i såser och desserter.


Av Maria - 17 september 2015 10:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

½ dl vispgrädde

½ dl hallonpuré (mixade eller passerade hallon)

2 msk smör


Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.

Sjud såsen i några minuter tills den börjar tjockna, rör om då och då.

Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnar.

Av Maria - 16 september 2015 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 gram smör
10 filéer sardeller i olja, en liten burk


Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.

Mikra det ev. mjukt försiktigt i mikron.
Hacka sardellerna fint.
Blanda sardellerna med smöret.
Sardellsmöret är klart att servera.

Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla.

Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.

Av Maria - 16 september 2015 16:15

Ingredienser:

600 g jordgubbar rensade och snoppade
3 dl socker
1 kapsyl Atamon
0,5 flaska pektin
2 st kanelstång
1 st citron saften

 

Gör så här:

Rensa, skölj och snoppa bären.

Dela de största bären.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och kanelen och låt bären safta till sig ordentligt, knappt en timma.
Koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter.

Ta av från värmen, ta upp kanelstängerna och tillsätt pektinet.

Följ instruktionerna på flaskan om det står att du ska göra annorlunda.
När sylten börjat svalna något kan du hälla i atamon och därefter hälla upp sylten på väl rengjord burk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards