Alla inlägg under september 2015
Antal: 16 bitar
Ingredienser:
Botten:
3 dl mandel
6 medjooldadlar, urkärnade
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1½ dl kokosolja
6 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
1 dl agavesirap
1 lime, zest och juice
½-1 msk torkad lavendel
1 dl tinade blåbär
Garnering:
Färska eller tinade blåbär
Ätbara blommor
Lime
Gör så här:
Lägg mandeln i botten av en mixer och tillsätt dadlar, vanilj och salt.
Pulsa tills du har en klibbig, men inte helt slät massa.
Klä bottenskivan i en springform med plastfolie.
Pressa ut massan jämnt i bottnen.
Låt vila.
Smält oljan över vattenbad.
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
Mixa alla ingredienser slätt och häll över bottnen.
Frys i minst 8 timmar.
Tina kakan ca 1 timme före servering.
Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium, zink och niacin.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk torkad dragon
2 äggulor
150 gram mjukt smör
2 msk finhackad persilja
Gör så här:
Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna.
Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
Skala och finhacka löken.
Lägg i en liten kastrull med vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken.
Rör i dragon.
Sätt åt sidan att svalna något.
Separera ägg och spara äggulorna.
Skär smöret i tärningar.
Hacka persilja.
Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter).
Lägg rullen att stelna i kylen.
Förvara i kylen.
Kan också frysas.
Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
Antal: 9 stora muffins
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3 ägg
3 dl vaniljyoghurt
4½ dl (250 g) rågsikt
1½ dl havregryn
½ dl pumpakärnor
1 msk stött kardemumma
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g jordgubbar, färska eller frysta
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen fluffigt.
Vispa ner smör och yoghurt.
Blanda rågsikt, havregryn, pumpakärnor, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i stora muffinsformar av papper ställda på en plåt eller i en muffinspanna.
Tryck ner bär i varje form.
Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.
Låt muffinsen svalna något och pudra dem med florsocker vid servering.
Maffiga muffins som blir härligt saftiga av jordgubbar och vaniljyoghurt.
Vill du göra dem sötare så tillsätt lite strösocker eller honung i smeten.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1,2 dl sojamjölk eller havremjölk
1,2 dl vatten
2 dl vetemjöl eller blanda hälften sojamjöl med bovetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk smält margarin eller olja
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i vätskan till en rätt tjock smet.
Vispa i smält margarin eller olja.
Låt svälla 30 minuter.
Smält matfett i en stekpanna.
Låt den stå på medelvärme.
Häll 0,5 till 1 dl smet i stekpannan.
Vicka lite så att smeten rinner ut.
Grädda pannkakan tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun.
Vänd pannkakan med en stekspade.
Grädda andra sidan.
Lägg upp pannkakan på ett fat och fortsätt grädda pannkakor tills smeten är slut.
Poblano är en mellanstark, mycket aromatisk och god chilifrukt som kommer från Mexiko.
När den är torkad kallas den för ancho.
Frukten är god god i såser och desserter.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl hallonpuré (mixade eller passerade hallon)
2 msk smör
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Sjud såsen i några minuter tills den börjar tjockna, rör om då och då.
Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 gram smör
10 filéer sardeller i olja, en liten burk
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Mikra det ev. mjukt försiktigt i mikron.
Hacka sardellerna fint.
Blanda sardellerna med smöret.
Sardellsmöret är klart att servera.
Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla.
Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
Ingredienser:
600 g jordgubbar rensade och snoppade
3 dl socker
1 kapsyl Atamon
0,5 flaska pektin
2 st kanelstång
1 st citron saften
Gör så här:
Rensa, skölj och snoppa bären.
Dela de största bären.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och kanelen och låt bären safta till sig ordentligt, knappt en timma.
Koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
Ta av från värmen, ta upp kanelstängerna och tillsätt pektinet.
Följ instruktionerna på flaskan om det står att du ska göra annorlunda.
När sylten börjat svalna något kan du hälla i atamon och därefter hälla upp sylten på väl rengjord burk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|