Alla inlägg under april 2016
Nötkött:
Biff i bit:
Utmärkt att grilla som hel bit, allra bäst med indirekt grillning.
För kortare grilltid, dela den på längden.
Griskött:
Karré i bit:
Motsvarigheten till entrecoté.
Mycket marmorerad och smakrik.
Varva direkt och indirekt grillning tills den är genomstekt.
Lammkött:
Kotlett: En klassiker att grilla direkt men försiktigt.
Grillar du för häftigt hinner inte kotletten bli genomstekt vid benet.
Korv:
Bjud på vänt-korv!:
När alla är som hungrigast är det dags för vänt-korv.
Skiva upp några olika korvsorter, från milda till heta, och servera som tilltugg till drinken.
Då gör det inget om grillandet tar lite tid.
Kyckling:
Klubbor:
Använd indirekt grillning eller förkoka klubborna i saltat vatten 10-15 minuter.
Grilla sakta och vänd dem då och då.
Fisk:
Lax:
Fin, fet och fast fisk.
Grilla den nästan helt igenom.
Funkar bra hel (med indirekt grillning), i kotletter eller på spett.
Grönsaker:
Majskolvar:
Förväll i saltat vatten, pensla med olja och salta och peppra.
Grilla kolvarna runt om i ca 10 minuter.
Mums!
Ingredienser:
25 g Bladspenat
1 kruka persilja
2 msk olivolja
2 msk rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk honung
0,5 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
Kallt vatten
Gör så här:
Mixa bladspenat, persilja, olja, vit balsamvinäger, honung och chiliakes till en slät dressing med hjälp av en stavmixer.
Späd ut med lite kallt vatten om dressingen är för tjock.
Smaka av med salt och peppar.
Ugn: 180 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
Fågel:
4 st vaktlar
50 g chorizo, hackad
1/3 skiva ugnstorkat eller rostat fullkornsbröd
1 kronärtskockshjärta
1 klyfta vitlök, hackad
40 ml smör
5 ml färsk timjan, hackad
Glasering:
40 ml smält smör
10 ml citronskal
10 ml timjan
10 ml persilja
peppar
Sås:
125 ml citronjuice
300 ml vitt vin
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök
30 ml grädde
150 g osaltat smör
15 ml färsk basilika
Gör så här:
Sätt på ugnen på 180 grader.
Smält smöret till fyllningen och sautera vitlöken.
Släng därefter i chorizon och stek i två minuter, sen läggs resterande ingredienser i och rör om.
Täck med folie.
Kombinera ingredienserna i spadet och peppra efter behov.
Fyll vaktlarna och knyt ihop dem.
Pensla glaseringen över fåglarna och ställ in i ugnen, kok tid 12 - 15 minuter.
Efter ungefär 7 minuter ta ut och pensla på glaseringen en gång till.
Under tiden fågeln tillagas så kombinera citron juicen, vinet, schalottenlök och vitlök i en panna. reducera till 1/4.
Ta av värmen och häll på grädden under kontinuerlig omrörning.
Häll sedan i en matsked smör i taget och rör in i såsen, avsluta med basilikan.
Håll varm tills fågeln är klar.
Servera med hemlagade frites.
Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 1-1½ timme + 40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2½ dl vatten
2½ dl filmjölk
3 tsk salt
3 tsk grovstött kummin
4 dl rågmjöl (200 g)
ca 12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Blanda vatten och fil i en kastrull och värm til 37 grader.
Slå över den smulade jästen coh rör om.
Blanda i salt och kummin och tillsätt rågmjölet och 10 dl av vetemjölet.
Arbeta degen smidig och slät, täck över och låt jäsa till dubbel storlek (1-1½ timme).
Ta upp degen på bakbordet, knåda in resten av vetemjölet - degen skavara riktigt fast.
Forma till runda limpor, ställ på smord plåt och skär ett par snitt i vaje limpa.
Låt jäsa ca 40 minuter och grädda.
Ugnstemperatur 200 grader, gräddningstid ca 30 minuter.
2003 (Lördag)
Matkalendern: Gravad lax och potatissallad
2008 ( Lördag)
Matkalendern: Couscous och kassler i panna
Låt köttet vila några minuter efter grillningen så stannar köttsaften inuti.
Undvik att använda folie, då fortsätter köttet att tillagas.
Servera maten varm.
Grillat är om godast när innetemperaturen är 47°C.
Varma tallrikar gör att maten håller sig god en längre stund.
Vänd på köttet då och då, så att det håller sig saftigt.
Har du en stor grill, se till att en del är mindre het.
Där lägger du större köttbitar och låter dem bli färdiga utan att brännas.
Pensla gärna på glaze, men gör det i slutet så att inget blir vidbränt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|