Alla inlägg under april 2016
Antal: ca 50 stycken
Jäsning: 50 minuter + jäsa upp
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2½ dl krossade vetekorn
6-7 dl vatten
7 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 msk socker
400 g keso
1 dl vetegroddar
10 dl grahamsmjöl (600 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
Gör så här:
Koka de krossade vetekornen och vatten i ca 20 minuter till en tjock gröt.
Värm vattnet till 37 grader, lös jästen, blanda ner den + salt och socker och vetekornsgröten.
Rör i keso och vetegroddar och arbeta in mjölet.
Låt jäsa i bunke till dubbel storlek (50 minuter).
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Klicka ut till småbullar som läggs på smord plåt att jäsa upp.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, 15-20 minuter.
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Potatisgryta
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Tomatströmming
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 175-200 grader
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl (60 g) vetemjöl
1 msk potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt.
Blanda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner detta.
Fördela smeten i små, väl smorda och mjölade låga, runda tartlettformar.
Grädda dem i 175-200 graders ugnsvärme och stjälp upp dem.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
4 morötter
1 msk olja
Morots- & dillkräm:
1 kruka dill
1 dl vispgrädde
Citronbullar:
1 citron, rivet skal och 1 msk citronsaft
ca 500 g kalvfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk olja
150 g sockerärtor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och morötterna.
Skär potatisen i klyftor och dela morötterna på längden.
Lägg dem på en plåt och blanda med olja, salt och peppar.
Sätt in plåten mitt i ugnen ca 30 minuter.
Citronbullar:
Skölj citronen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.
Blanda citronskal, citronsaft, färs, ägg, ströbröd, salt och peppar.
Rulla färsen till bullar.
Stek dem i oljan i en stekpanna.
Koka sockerärtorna ett par minuter i saltat vatten.
Morots- & dillkräm:
Ta ut rotfrukterna när de är klara och lägg morötterna i en skål eller matberedare.
Häll på grädden och lägg i dillen, mixa slätt med en stavmixer eller matberedare.
Smaka av med salt och peppar.
Servera citronbullarna med morotskräm, sockerärtor och rostad potatis.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Potatispuré:
900 g mjölig potatis
3 dl mjölk
2 msk smör
½ tsk salt
Torsk:
ca 600 g torskfilé
3 msk pesto
150 g fetaost
Sallad:
1 ask (250 g) körsbärstomater
65 g mâchesallad
1 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Peppar
Gör så här:
Tina torsken.
Sätt ugnen på 200 grader, endast övervärme.
Skala och koka potatisen.
Torsk:
Lägg torsken i en ugnssäker form, bred på peston och smula över fetaosten.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56 grader.
Sallad:
Dela tomaterna och blanda dem med sallad, olivolja och vinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Potatispuré:
Häll av och pressa potatisen med potatispress.
Vispa ihop till en puré med varm mjölk och smör.
Smaka av med salt och peppar.
Servera torsken med potatispuré och sallad.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 40 minuter + jäsa väl
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl filmjölk
2 tsk salt
1 tsk stött kummin
3 msk olja
12 dl grovt matbrödsmjöl av råg och vete (660 g)
Gör så här:
Ljumma filmjölken mycket försiktigt under omrörning så att den inte skär sig.
Slå den över den smulade jästen, tillsätt salt, kummin och olja, arbeta in mjölet.
Låt jäsa 40 minuter.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Baka ut tll 2 formbröd eller 2 runda limpor.
Täck över, låt jäsa upp väl.
Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|