Alla inlägg under juli 2016
Måndag:
Pasta med köttfärssås
Tisdag:
Köttbullar och makaroner
Onsdag:
Lövbiff, pommes och Bearnaisesås
Torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor
Fredag:
Rotfruktsgratäng med kotlett
Lördag:
Tacos
Söndag:
Stekt falukorv med potatismos
Måndag:
Klassisk sjömansbiff, kokt potatis, kokta morötter och sallad
Tisdag:
Thailändska fiskkakor, ris, dippsås och asiatisk sallad
Onsdag:
Potatisbullar, bacon, lingonsylt, tomat, gurka och paprika
Torsdag:
Fransk löksoppa och bröd
Fredag:
Vegetarisk salald med ricottaost
Lördag:a
Tacogratäng
Söndag:
Biffstroganoff, pasta och blandsallad
Måndag:
Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Tisdag:
Fisksoppa med grönsaker: Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull. Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar. Låt det koka upp. Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen. Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.
Servera med sprödvarmt bröd.
Onsdag:
Pastapytt: Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter. Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar. Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler. Låt allt steka några minuter. Blanda ner 2 msk chilisås i pastan. Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter. Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar. Sjud några minuter. Strö över persilja.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Oxfärsbiffar special: Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme. När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff. Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga. Servera med kokt potatis.
Antal: 4 stycken minitårtor
Ingredienser:
Vit chokladkräm:
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
75 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 paket tårtbotten, färdig
Till dekoration:
Färska bär
Hyvlad vit choklad
Pistagenötter
Gör så här:
Vispa philadelphiaosten med florsocket.
Tillsätt smält vit choklad lite i taget under omrörning.
Vänd sist ner vispad grädde och rör krämen slät.
Stansa ut runda små bottnar (räkna med ca 3 stycken per portion).
Varva med kräm och bär.
Toppa med färska bär, hyvlad vit choklad och hackade pistagenötter.
Antal: ca 85 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
300 g smör eller margarin
130 g (ca 1½ dl) socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
400 g (ca 6½ dl) vetemjöl
Till garnering:
Pärlsocker
Sylt
Gör så här:
Rör ihop fett och socker.
Tillsätt äggula, vaniljsocker och vetemjöl och arbeta ihop en smidig deg.
Dela den i 3 delar och rulla ut till längder, ca 2½ cm tjocka.
Rulla längderna i pärlsocker och ställ dem kallt.
Skär längderna i skivor och lägg dem på smord plåt.
Gör en fördjupning i mitten (går bra med skaftet av en trägaffel) och lägg en liten klick sylt.
Grädda i 175 grader tills kakorna har svagt ljusbrun färg, 12-15 minuter.
Ingredienser:
½ kg äpplen
½ kg rabarber
3 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft
1 krm natiumbensoat per liter saft
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i bitar.
Den behöver inte skalas.
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Lägg rabarber och äpplen i en syltgryta och häll på vatten.
Koka under lock op svag värme ca 10 minuter.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften.
Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.
Skumma saften väl tills den är alldeles klar.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|