Direktlänk till inlägg 4 januari 2018

Kokt potatis

Av Maria - 4 januari 2018 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
0,5 tsk salt
2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)


Gör så här:

Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal:

Borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen.

Tillsätt salt.


Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis:

Skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull.

Fyll på med vatten tills potatisen är täckt.

Tillsätt salt.
Koka upp potatisen på max värme under lock.

Sänk värmen och låt potatisen småputtra.

Börja ta tiden.


KOKTIDER:

Mycket stora vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
Medelstora eller halverade stora potatisar kokar du i ca 20 minuter.
Mindre potatisar, små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter.

Riktigt små färskpotatisar och delikatesspotatis kan bli klar på 10 minuter.
För att undvika att potatisen blir överkokt så kan du när du närmar dig slutet på koktiden börja känna efter med en sticka, gaffel eller knivspets så att potatisen är genomkokt och mjuk att hälla av.

Koka annars några minuter till.
Häll av vattnet och låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering.

Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
Garnera gärna potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards