Direktlänk till inlägg 4 januari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
0,5 tsk salt
2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)
Gör så här:
Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal:
Borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen.
Tillsätt salt.
Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis:
Skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull.
Fyll på med vatten tills potatisen är täckt.
Tillsätt salt.
Koka upp potatisen på max värme under lock.
Sänk värmen och låt potatisen småputtra.
Börja ta tiden.
KOKTIDER:
Mycket stora vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
Medelstora eller halverade stora potatisar kokar du i ca 20 minuter.
Mindre potatisar, små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter.
Riktigt små färskpotatisar och delikatesspotatis kan bli klar på 10 minuter.
För att undvika att potatisen blir överkokt så kan du när du närmar dig slutet på koktiden börja känna efter med en sticka, gaffel eller knivspets så att potatisen är genomkokt och mjuk att hälla av.
Koka annars några minuter till.
Häll av vattnet och låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering.
Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
Garnera gärna potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|