Direktlänk till inlägg 5 januari 2018
Mängd: 7 kg
Ingredienser:
1,5 kg benfritt fläskkött, magert
3,5 kg benfritt oxkött, nötkött
1 kg späck
1 kg kokt kall potatis
1,5 liter kallt vatten eller fläskspad eller ljus köttbuljong eller blandat
1,5 msk salt
1,5 msk nitritsalt (valfritt)
2 msk strösocker
1,5 msk malen vitpeppar
1,5 msk malen kryddpeppar
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk riven muskot
16 meter fjälster, korvskinn av kroktarmar av nöt eller svintarm
Gör så här:
Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn.
Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Skala och koka potatis och låt svalna.
Mosa potatisen och blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt först en liter kallt vatten och/eller buljong och späd så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer kallt vatten.
Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen.
Lägg korven på en bricka efter hand.
När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut lagom stora korvar ca 15 cm långa.
Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn.
Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar.
Förvara i kylen.
Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre.
Korven kan också frysas rå eller kokt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|