Direktlänk till inlägg 30 januari 2018

Oxköttbullar med kokt potatis & brunsås

Av Maria - 30 januari 2018 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 400 g oxfärs

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

1½ dl vatten

1 ägg

3/4 tsk salt

½ krm svartpeppar, malen

Smör att steka i


Brunsås:

3-5 dl vatten

3 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

En skvätt soja colorit


Tillbehör:

Potatis

Broccoli mexicana (majs, broccoli, röd paprika)

Lingon


Gör så här:

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk.

Låt svälla i ca 10 minuter.

Rör runt då och då.


Skala och koka potatisen.


Rör ner ägg, salt, peppar, lök och färs i ströbrödsblandningen.

Rör tills det blir en jämn smet.
Forma till jämnstora köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde.

Fukta händerna med jämna mellanrum.
Bryn hälften av köttbullarna runt om i lite smör på ett stekjärn.

Sänk värmen och efterstek i några minuter till, tills de är genomstekta.

Koka ur stekjärnet med lite vatten medan du steker resten av köttbullarna på ett annat stekjärn.


Gör såsen:

Häll vattnet från stekjärnet i en kastrull och låt koka upp.

Blanda ut vetemjölet i lite vatten och häll i kastrullen under omrörning.

Tillsätt grädden och lite soja collorit, för färgen skull.

Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Låt puttra ett tag och smaka ev. av med salt och peppar.


Koka grönsaksblandningen enligt anvisningarna på påsen.
Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis, sås, kokta grönsaker och en klick lingon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards