Alla inlägg under januari 2018
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
0,5 huvud blomkål, ca 250 gram
3 msk matolja som olivolja eller rapsolja; eller smör, smörolja eller ghee
1 krm salt
Gör så här:
Skölj och skär blomkålen i små buketter.
Stek blomkålen först på hög värme någon minut.
Rör då och då.
Sänk värmen till lite över medelvärme och stek i 7 minuter till.
Vänd runt blomkålen då och då.
Ev. kan du sätta över ett lock och hälla någon msk vatten i botten så det kokar lite så lagas blomkålen snabbare.
När blomkålen stekt mjuk men ändå har lite tuggmotstånd samt färg så smakar du av med salt - gärna flingsalt samt garnerar ev. hackad persilja eller valfritt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 300 g lövbiff
1 gul lök
ca 2 tsk flytande milda
1 dl vatten
1 tsk viltfond med kantarell
5 stycken kryddpepparkorn
Lite salt
Lite svartpeppar, grovmalen
Nypotatis till 4 personer
Kaffegrädde
Ärter och morötter, glasburk
Svartvinbärsgelé
Gör så här:
Skrubba och koka nypotatisen.
Strimla lövbiffen.
Skala och skiva löken.
Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna på ganska svag värme.
Ta upp löken.
Öka värmen och bryn köttet.
Lägg tillbaka löken, sänk värmen och späd med vatten och fond.
Lägg i kryddpeppar och låt koka på svag värme ca 5 min.
Smaksätt ev. med salt och peppar.
Plocka upp de 5 kryddpepparkornen innan rätten serveras.
Värm ärterna och morötterna i en liten kastrull.
Servera den kalopskryddade lövbiffen med nypotatis, kaffegrädde, ärter och morötter samt svartvinbärsgelé.
Antal: 4 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingrediener:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780-840 g vetemjöl (13-14 dl)
2 tsk salt
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet.
Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar.
Kavla ut varje del på ett bakplåtspapper eller direkt på en plåt till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel.
Låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter.
Grädda bröden 5-7 minuter i mitten av ugnen i 250 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 gram färsk blomkål, 1 litet huvud blomkål
2 msk olivolja
2 krm flingsalt
2 klyftor vitlök
2 krm chiliflakes
1 tsk paprikapulver
4 kvistar färsk bladpersilja (valfritt)
Gör så här:
Skölj och skär blomkålen i små buketter.
Lägg i en kastrull och täck med vatten.
Koka den i fem minuter.
Skala och finhacka vitlöken.
Häll av blomkålen och låt den rinna av i durkslaget någon minut.
Stek sedan blomkålsbuketterna i olja i en stekpanna så den får lite färg i några minuter.
Tillsätt vitlök, chiliflakes samt paprikapulver och salt.
Blanda runt.
Stek en halv minut till.
Blomkålen är klar att servera.
Kan garneras med plockad eller grovt hackad bladpersilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g pastaskruvar
1 gul lök
1 gul paprika
2 röda paprikor
1 squash, ca 400 g
500 g kassler
1 msk olja
2 msk soja
½ msk lime, saften
1 grovmalen svartpeppar
Naturell yoghurt
Bröd
(ev, extra kasslerskivor och tomater)
Gör så här:
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt förpackningens anvisning.
Skala och hacka löken.
Skölj, kärna ur och strimla paprikorna.
Skölj och strimla squashen.
Strimla kasslern.
Fräs lök, paprika och kassler i olja i en stor stekpanna.
Blanda i squashbitarna efter ett tag och låt dem fräsa med.
(De blir lätt för sladdriga om de steks för länge.)
Tillsätt pressad limesaft, soja och nymalen svartpeppar.
Häll av vattnet och blanda ner pastan i pytten.
Stek ev. några kasslerskivor till barnen.
Servera med en klick yoghurt och bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|