Alla inlägg under januari 2018

Av Maria - 12 januari 2018 17:45

Antal: 16 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter

Ugn: 250 grader, 7-10 minuter


Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
50 g smält smör
1 msk brödsirap
0,5 dl Fibrex (kan uteslutas, minska då mängden vatten till 0,5 dl)
2 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1 tsk salt

Fyllning:
120 g strimlad skinka
50 g soltorkade tomater, strimlade
70 g riven ost
Oregano

Pensling:
1 ägg
Sesamfrön

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.
Tillsätt filmjölken, smöret, sirapen, äggen och fibrex.
Knåda in mjölet och låt degen knåda 10 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.
Låt degen vila i bunken med plastfolie över i ca 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.

 

Medans degen jäser kan du passa på att göra fyllningen.
Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna.
Blanda ihop i en skål tillsammans med riven ost och oregano.

 

När degen jäst klart, ta upp den och knåda den blank.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en stor cirkel.
Skär cirkeln i åtta trekanter. Fördela fyllningen på basen av varje degtrekant och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt de jäsa 20 minuter under bakduk.

 

Pensla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter i 250 grader tills de blir gyllenbruna.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 

Av Maria - 12 januari 2018 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 huvud spetskål, ca 700 gram
2 msk olivolja, rapsolja eller annan matolja
1,5 msk ketjap manis
1 tsk kinesisk soja
0,5 klyfta vitlök
1 krm chiliflakes
1 tsk vinäger, valfri sort
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar


Gör så här:

Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen.

Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål.
Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen.

Spara lite till grillningen.
Grilla spetskålen ca 3 minuter på varje sida så de får färg.

Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 15 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla någon gång med marinaden.

Det gör inget om de får gå längre tid på grillen - bara de ej bränns.

De kan även lagas klart i ugnen på 175grader i minst 20 minuter.
Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden.

Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering.

Lite flingsalt är även gott på.

Av Maria - 11 januari 2018 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner pommes strips

8 stycken snabburgare

1 gul lök

1 tomat

Bostongurka

Ketchup


Dressing:

½ dl créme fraiche

½ dl chilisås

5 msk bostongurka


Gör så här:

Tillaga stripsen i ugnen 45-60 minuter, beroende på mängd och storlek på form.

Vänd och salta dem lite då och då.
Blanda crème fraiche, chilisås och bostongurka.

Låt vila ett tag i kylskåpet.
Stek hamburgarna.
Skölj och skiva tomaten.
Skala och skiva löken.
Servera hamburgaren med bröd, lök, tomat, bostongurka, ketchup, hemmagjord hamburgerdressing och pommes.

Av Maria - 11 januari 2018 17:45

Antal: 1 paj

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter + 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
2 ägg
1,5 dl strösocker
3 msk smält smör
1 msk vetemjöl
3 dl rabarber i små bitar

 

Gör så här:
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt någon timme.

Kavla ut och lägg i en form diameter 25 cm.

Spara lite av degen till rutmönster ovanpå.

Förgrädda pajskalet 8-10 minuter i 200 grader.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Tillsätt smör, mjöl och rabarber.

Häll smeten i en pajformen och lägg på några remsor av deg så att det bildas ett rutmönster.

Grädda ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Servera rabarberpajen något ljummen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards