Alla inlägg under januari 2018
Antal: 16 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
50 g smält smör
1 msk brödsirap
0,5 dl Fibrex (kan uteslutas, minska då mängden vatten till 0,5 dl)
2 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1 tsk salt
Fyllning:
120 g strimlad skinka
50 g soltorkade tomater, strimlade
70 g riven ost
Oregano
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 huvud spetskål, ca 700 gram
2 msk olivolja, rapsolja eller annan matolja
1,5 msk ketjap manis
1 tsk kinesisk soja
0,5 klyfta vitlök
1 krm chiliflakes
1 tsk vinäger, valfri sort
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen.
Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål.
Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen.
Spara lite till grillningen.
Grilla spetskålen ca 3 minuter på varje sida så de får färg.
Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 15 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla någon gång med marinaden.
Det gör inget om de får gå längre tid på grillen - bara de ej bränns.
De kan även lagas klart i ugnen på 175grader i minst 20 minuter.
Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden.
Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering.
Lite flingsalt är även gott på.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner pommes strips
8 stycken snabburgare
1 gul lök
1 tomat
Bostongurka
Ketchup
Dressing:
½ dl créme fraiche
½ dl chilisås
5 msk bostongurka
Gör så här:
Tillaga stripsen i ugnen 45-60 minuter, beroende på mängd och storlek på form.
Vänd och salta dem lite då och då.
Blanda crème fraiche, chilisås och bostongurka.
Låt vila ett tag i kylskåpet.
Stek hamburgarna.
Skölj och skiva tomaten.
Skala och skiva löken.
Servera hamburgaren med bröd, lök, tomat, bostongurka, ketchup, hemmagjord hamburgerdressing och pommes.
Antal: 1 paj
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter + 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning:
2 ägg
1,5 dl strösocker
3 msk smält smör
1 msk vetemjöl
3 dl rabarber i små bitar
Gör så här:
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt någon timme.
Kavla ut och lägg i en form diameter 25 cm.
Spara lite av degen till rutmönster ovanpå.
Förgrädda pajskalet 8-10 minuter i 200 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt smör, mjöl och rabarber.
Häll smeten i en pajformen och lägg på några remsor av deg så att det bildas ett rutmönster.
Grädda ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Servera rabarberpajen något ljummen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|