Alla inlägg under januari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 gram färskpotatis eller delikatesspotatis, räkna 3-4 stycken potatisar per portion
4 msk olivolja eller rapsolja
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk hackad persilja till garnering
Gör så här:
Sätt igång grillen.
Skölj och skrubba potatisen om det behövs.
Den ska ej skalas.
Koka potatisen mjuk i ca 10-15 minuter - kolla med en sticka.
Häll av potatisen och låt den svalna tills du kan ta i den.
Smörj ett grillfat eller grillbricka; eller vanlig bricka med hälften av oljan.
Ett grillfat som du kan ha på grillen är smidigt då riskerar du ej att tappa ner potatis mellan grillgallret. Annars går det att grilla potatisarna direkt på gallret men var försiktig då de lägg går sönder och ramlar mellan gallret.
Ta fram en skärbräda och "smasha" tryck ihop - platta till - en potatis i taget.
Lägg på brickan.
Pensla med olivolja samt strö över salt och peppar.
Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
Grilla potatisarna så de får fin färg och blir genomvarma ca 5 minuter på varje sida.
Servera direkt från grillbricka eller lägg upp på fat. Garnera gärna med lite hackad bladpersilja.
Vidare kan man strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
10 dl cornflakes
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 paket blockchoklad
Gör så här:
Smält jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull.
Blanda ner kokos, cornflakes och vaniljsocker och rör.
Häll smeten i en långpanna.
Smält chokladen över ett vattenbad och bre över smeten.
Låt stå en stund i frysen och skär sedan i bitar.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 30-40 minuter
Ugn: 225 grade + 175 grader
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
20 g brödsirap
4 dl durumvetemjöl (260 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
1 tsk salt
Tunnt skivade citronskivor
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och blanda ut jästen med vattnet.
Tillsätt olivolja och brödsirap.
Knåda in durumvete och vetemjöl och knåda ca 10 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.
Använd olivolja att olja in en avlång form med.
Låt degen jäsa i formen 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ha en gammal plåt inställd i botten av ugnen medans ugnen blir varm.
Stjälp upp degen på en plåt.
Tryck fast citronskivorna och strö på flingsalt.
Sätt in brödet i mitten av ugnen.
Häll iskallt vatten i bottenplåten och stäng snabbt ugnsluckan så att inte ångan åker ut.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Vädra ur ugnen efter 20 minuter och passa då på att sticka in en termometer i brödet.
Grädda brödet totalt 25-30 minuter eller till innertemperaturen på brödet är 98 grader.
Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 medelstora fasta potatisar eller färskpotatisar, ca 800 gram
2 msk olivolja, rapsolja eller smält smör
4 krm flingsalt
1 krm svartpeppar (valfritt)
Gör så här:
Tänd grillen.
Skölj rent potatisar och skrubba dem om de är smutsiga.
Skär bort fula delar.
Skalet ska annars vara på.
Dela dem i halvor.
Koka dem mjuka ca 15 minuter så att de är precis klara.
Häll av. Låt ånga av och svalna något.
Lägg upp dem på en bricka eller fat med snittnytan upp.
Pensla dem med olja eller smält smör.
Strö över flingsalt och ev. peppar.
Grilla potatishalvorna på båda sidor några minuter tills de fått fin färg och är genomvarma.
Lägg upp på fat eller tallrik och servera.
Du kan garnera med lite hackad persilja.
Vidare strö över lite extra flingsalt och nymalen svartpeppar till servering.
Ugn: 180 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
5 dl rivna morötter
2,5 dl hackade valnötter
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,5 tsk muskot
Gör så här:
Finriv morötterna och hacka valnötterna.
Vispa ägg och socker.
Blanda i oljan och vaniljsockret.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och muskot i en skål och blanda samman med smeten.
Vänd ner morötterna och valnötterna.
Häll smeten i en smord och ströbröad form med diameter 24 cm.
Grädda i 35-40 minuter i 180 grader i mitten av ugnen.
Känn med en teststicka om kakan är färdig, stickan ska vara torr.
Låt kakan svalna och pudra över florsocker vid servering.
Äts gärna tillsammans med lite vispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|