Alla inlägg under januari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
0,5 tsk salt
2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)
Gör så här:
Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal:
Borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen.
Tillsätt salt.
Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis:
Skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull.
Fyll på med vatten tills potatisen är täckt.
Tillsätt salt.
Koka upp potatisen på max värme under lock.
Sänk värmen och låt potatisen småputtra.
Börja ta tiden.
KOKTIDER:
Mycket stora vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
Medelstora eller halverade stora potatisar kokar du i ca 20 minuter.
Mindre potatisar, små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter.
Riktigt små färskpotatisar och delikatesspotatis kan bli klar på 10 minuter.
För att undvika att potatisen blir överkokt så kan du när du närmar dig slutet på koktiden börja känna efter med en sticka, gaffel eller knivspets så att potatisen är genomkokt och mjuk att hälla av.
Koka annars några minuter till.
Häll av vattnet och låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering.
Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
Garnera gärna potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
4-5 kokta potatisar, ca 300 gram
500 gram fläskfärs eller fläskkött i bitar
500 gram späck
1 kg svinlever eller kalvlever
1 gul lök
4 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 3-5 dl kallt vatten
0,5 tsk vitpeppar
2 tsk mejram
2 tsk kryddpeppar
1 pkt svinfjälster, korvskinn ca 5 meter
Gör så här:
Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
Skala och koka potatis så du har kall potatis till korven.
Lägg svinlever i mjölk om du vill det några timmar innan i kylen.
Skala och klyfta lök.
Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
Skär späck och lever 2x2 cm stora tärningar.
Sätt ihop köttkvarnen.
Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Mal fläskfärs, späck, potatis, lever och lök i malen två gånger.
Varva köttfärs, späck, lever, potatis och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
Tillsätta kryddorna och blanda till en smet.
Blanda ut med kallt vatten lite i taget - börja med 3 dl - till en smet lös nog att trycka ut till korv.
Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda leverkorven lite mer om du önskar det.
Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder.
Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret.
Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen.
Stoppa i korvsmeten i den lite i taget ut och mata ut korvsmeten i fjälstret.
Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet.
Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv.
Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna vid serveringen.
Du kan frysa leverkorvarna råa.
Eller koka dem och servera dem, kyla dem eller frysa dem.
Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
KOKT LEVERKORV:
Koka upp en gryta vatten med 2-3 lagerblad, 5 vitpepparkorn och en tsk salt.
Låt korvarna sjuda i 20 minuter.
Ta upp korvarna och servera dem varma eller låt svalna och kyl dem för senare servering.
De kan förvaras i kyl eller frysas.
Antal: ca 35 bitar
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Deg:
9 dl vetemjöl
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumstempererat smör eller margarin
3 ägg
250 g blåbär
Smultäcke:
150 g smält smör eller margarin
4 1/2 dl havregryn
3 dl Rörsocker Strö
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna till degen i en skål.
Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig deg.
Rör i äggen.
Tryck ut degen i en smord långpanna, cirka 20 x 30 cm.
Lägg på blåbären.
Blanda samman det smälta matfettet med havregryn och socker och strö över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter.
Låt svalna. Skär i rutor och dofta över lite florsocker.
Blåbären kan ersättas av andra bär eller frukter t ex körsbär eller plommon.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Mos:
900 g mjölig potatis
3 morötter
50 g smör
Salt
Peppar
Kålrabbi:
3/4 dl vatten
½ dl strösocker
2 msk ättika, 12%
2 krm salt
ca 300 g kålrabbi
65 g babyspenat
Kyckling:
1 kruka dill
4 kycklingfiléer
1 msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mos:
Skala potatis och morötter och skär dem i mindre bitar.
Koka dem mjuka.
Kålrabbi:
Blanda vatten, socker, ättika och salt i en kastrull och koka upp.
Skala kålrabbin.
Skär den först i tunna skivor och sen i stavar.
Vänd ner dem i lagen.
Vänd i spenaten precis innan servering.
Kyckling:
Hacka dillen.
Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna.
Salta och peppra och rulla kycklingen i dillen.
Sätt in kycklingen mitt i ugnen 10-12 minuter eller tills innetemperaturen är 72 grader.
Mos:
Häll av vattnet men spara lite för att späda med.
Stöt sönder rotfrukterna med en ballonvisp eller potatisstöt.
Blanda ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Späd med kokspadet till önskad konsistens.
Servera kycklingen med mos, kålrabbi och spenat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 300 gram vaxbönor
0,5 dl ljus soja, ex. Kikkoman
1 klyfta vitlök
1 tsk sesamolja
1 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar
1 msk smör eller olivolja (valfritt)
Gör så här:
Skölj och rensa vaxbönorna.
Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
Tillsätt soja, vitlök, sesamolja, salt, peppar och ev. smör eller olivolja (valfritt) samt vänd runt vaxbönorna.
Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|