Alla inlägg under januari 2018
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl jordnötssmör med bitar i
1,5 dl muscovadosocker
1,5 dl strösocker
125 g smör, tärnat
1 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
150 g hackad choklad
Jordnötter att toppa med
Flingsalt att strö över
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare utom chokladen och jordnötterna.
Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner chokladen i degen.
Rulla till ca 25 bollar.
Lägg på en plåt med bra mellanrum.
Tryck till lätt med en gaffel och lägg på en jordnöt.
Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk gurkmeja
2 msk persilja hackad
1 1/2 dl ströbröd
Smör att steka i
Gör så här:
Kör fiskfiléerna, ägget, grädden och kryddorna i matberedare till en färs.
Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till 4 stora eller 8 små runda biffar.
Vänd biffarna i ströbröd och stek i smör.
Servera med potatismos och broccolimos.
Även gott i hamburgerbröd som fiskburgare.
Antal: 2 drinkar
Ingredienser:
1 lime, cirka en halv lime per person
20 färska hallon
1-2 msk rörsocker
1/4 kruka mynta
1/2 l sodavatten
8 cl vit rom
is
Gör så här:
Tvätta och skär limen i kuber.
Muddla (det vill säga krossa försiktigt) limen, hallonen, myntan och sockret i en bunke.
Rör tills sockret har löst sig.
Tillsätt rom.
Häll i sodavatten, ta lite åt gången under försiktig omrörning och smaka gärna av.
Tillsätt is i glasen.
Häll blandningen över och garnera med myntablad och lime.
Servera direkt!
Ugn: 200-230 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Rödbetor skalade och delade
olja
salt & peppar
örter, jag tog basilika, kan skippas.
folie
fetaost
honung
Gör så här:
Blanda rödbetorna oljan och kryddan på ett folieark som du för ihop till ett litet paket.
Baka i ugnen på 200-230 grader i ca 40 minuter.
Öppna och krossa över feta och honung.
Om du vill att fetaosten också ska bakas så kör du in den öppnade paketet några minuter till i ugnen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
1 msk riven ingefära
1 tsk olja
5 dl hönsbuljong
1 lime
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Garnering:
1 dl salta jordnötter
½ kruka hackad koriander
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Skala och riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och morötter i oljan i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt buljongen, ingefäran och 1 tsk pressad limesaft.
Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Ta av soppan från värmen.
Mixa den slät direkt i kastrullen med en stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt kokosmjölken och värm soppan.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Hacka och blanda jordnötter och koriander grovt.
Strössla över vid servering.
Servera gärna med ett gott bröd.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
3 kiwi
1 banan
3 dl naturell yoghurt
1/2 tsk spirulinapulver ev.
Gör så här:
Skala kiwi och banan, dela i bitar.
Frys gärna in bitarna innan.
Mixa snabbt frukt, yoghurt och ev spirulinapulver.
Servera genast.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Se till att smöret är rumsvarmt.
Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke.
Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
Dela degen i två delar.
Rulla ut varje del till längder på ca 35 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med minst 8 cm mellanrum.
Tryck och platta till dem lite med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda kakor (snittar).
Låt sedan kakorna svalna helt.
Dela och bryt sedan isär dem när de svalnat.
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 dl strösocker
Fyllning:
250 gram mjukt smör
100 gram mjölkchoklad (daimsmak)
1 tsk vaniljsocker
3- 3 1/2 dl florsocker
2 äggulor
Topping:
200 gram mörk choklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Riv ner mandelmassan i en skål ( jag använde den grova sidan på ett rivjärn )
Rör ihop med äggvita och socker.
Klä en långpanna på cirka 25*30 cm och fördela ut fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills botten fått vacker färg.
Under tiden rör du ihop chokladkrämsfyllningen. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med resten.
Låt botten svalna något innan du breder ut chokladkrämsfyllningen.
Ställ sedan i kylskåp och låt svalna helt.
Smält sedan chokladen och bred över.
Låt kakan svalna men låt inte bli för kall ( då är det svårt att få till snygga bitar) skär sedan lagom stora portionsbitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|