Alla inlägg under oktober 2018
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 40-45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1 färsk kyckling
2 msk smör
1 tsk soja
1 tsk salt
2 krm peppar
Kryddsmör:
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
100 g rumsvarmt smör
2 msk ströbröd
Salt
Peppar
Sås:
ca 1½ dl sky
1½ dl vatten
½ dl créme fraiche
1 msk maizenaredning för mörka såser
Gör så här:
Dela kycklingen i bitar.
Skölj och torka av den.
Smält smöret i en liten långpanna.
Tillsätt soja, salt och peppar.
Lägg kycklinghalvorna i långpannan och pensla dem runtom med smöret med soja.
Låt skinnsidan ligga uppåt.
Stek mitt i ugnen ca 40-45 minuter.
Gör under tiden kryddsmöret.
Skala och hacka löksorterna och persiljan mycket fint.
Rör smöret mjukt och blanda samman det med persilja, ströbröd, salt och peppar.
Bred kryddsmöret över kycklingbitarna och stek i ytterligare 10 minuter.
Ta upp kycklingdelarna och vispa ur långpannan med vatten.
Häll det i en kastrull tillsammans med créme fraiche.
Låt det koka upp.
Red av med maizenaredningen.
Smaka av.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g benfri kotlettfilé av gris
Maizenamjöl
1 röd paprika
1 burk mandarinklyftor
1 burk ananasskivor
Marinad:
½ japansk soja
1 dl sherry
Sås:
2½ dl köttbuljong
3 msk vinäger
2 msk brun farin
3 msk japansk soja
½ tsk salt
Gör så här:
Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.
Skär varje skiva i 2-3 bitar.
Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg i köttet och låt det ligga ca 30 minuter.
Vänd köttskivorna i lite maizena.
Stek dem gyllene på båda sidorna.
Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg ner dem i grytan.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Häll den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.
Tillsätt frukten i bitar, smaka av.
Låt grytan bli genomvarm.
Antal: 1 limpa
Ugn: 180 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
4 ägg
7 dl havregryn (eller 6,25 dl havremjöl)
4 dl cottage cheese, valfri fetthalt
4 krm salt
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin med knivar.
Mixa keson till en slät massa i en hushållsmaskin med knivar.
Blanda ner havremjöl, keso, salt och bakpulver i äggsmeten.
Blanda ihop allt till en deg.
Stjälp upp degen i en limpform, ca 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper.
Grädda limpan mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Stjälp upp limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.
Ingredienser:
½ liter vatten
3 påsar Roibus te
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
2 apelsiner, saften
1/4 liter rödvin
3 msk Muscovadosirap
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i tepåsar, kanelstång och kryddnejlikor.
Låt stå i 10 minuter.
Sila bort kryddorna och ta upp tepåsarna.
Häll tillbaka kryddteet i kastrullen och tillsätt apelsinsaft, rödvin och sirap och hetta upp.
Drickes riktigt hett.
Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4½ vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ca 8 krossade mariannekarameller
Tryffelkräm:
200 g mörk mintchoklad
200 g cream cheese
Ev. några drppar pepparmyntsolja för intesivare smak
Gör så här:
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.
Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.
Strö tlite karamellkross överst i varje form innan gräddningen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.
Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.
Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.
Tryffelkräm:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
När den är helt smält ta skålen från värmen och vispa i cream cheese.
Vispa tills alla klumpar löst sig och det är en jämn kräm.
Tillsätt ev. pepparmyntsolja efter smak.
Låt svalna och stelna något.
Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna och dekorera.
Ingredienser:
3 morötter
2 äpplen
½ citron
2 cm ingefära
½ chili utan frön
Gör så här:
Skala morötterna, citronen och ingefäran.
Dela chilin och skrapa ur fröna.
Skär alla ingredienser i bitar och lägg i råsaftcentrifugen.
Häll upp i glas och njut.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1½ liter (750 g) plommon
3/4 dl Farinsocker
1 tsk Vaniljsocker
Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk
Garnering:
1 msk Florsocker
1 krm mald kanel
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen.
Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form.
Strö på farinsocker.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa.
Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten över plommonen.
Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter.
Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
4 äpplen
1-2 msk malen ingefära
1 msk smör (eller kokosolja)
Servering:
2 dl vaniljkvarg (ca 0,2 % och utan tillsatt socker)
2 msk sötmandel, rostad och hackad
Gör så här:
Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Du kan även skala om du vill, men skalet ger smak så låt det gärna vara kvar.
Lägg äpplena i en kastrull och tillsätt ingefära och smör.
Låt puttra på svag värme några minuter tills äpplena blir mjuka och släpper lite vätska.
Servera äpplena ljumna med en klick vaniljkvarg och toppa med lite rostad mandel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|