Alla inlägg under oktober 2018
Antal: 8 stycken
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret där i.
Tillsätt sedan mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma 8 bullar av degen med fuktade händer och grädda dem till fin färg i våffeljärnet.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1 dl yoghurt
1 dl créme fraiche
½ dl rapsolja
1 dl mandelmjöl
1 dl grovhackade paranötter
1 dl pofiber
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
1 tsk havssalt
1 ägg
½ dl pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop äggen med yoghurt, créme fraiche och rapsolja.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Häll på det heta vattnet.
Blanda till en jämn smet och låt stå och svälla i ca 5 minuter.
Bred ut smeten i en rektangulär form på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Skär dem sedan i rutor.
Förvara brödet i kylen.
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad
Gör så här:
Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.
Ingredienser:
4 dl vatten
2 dl strösocker
Några strimlor citronskal, gärna ekologisk
25-30 hela valnötter
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och citronskal.
Koka under omrörning utan lock tills sockerlagen är lite tjock och simmig.
Lägg i valnötterna, sjud ett par minuter och dra kastrullen åt sidan.
Förvara i glasburk med lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g smör
Gör så här:
Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och mjölk.
Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna.
Salta.
Stek små plättar av smeten i smör på måttlig värme så att potatisen hinner bli genomstekt.
Servera omgående.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förp svarta bönor
1 förp färdigkokta linser
1 gul lök
5 klyftor vitlök
4 stjälkar stjälkselleri
1 msk chipotlepasta
1 msk rökt paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 förp krossade tomater
4 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp ljus öl [33 cl]
3 msk japansk soja
25 g mörk choklad, vegansk
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
salt
peppar
Tillbehör:
tortillabröd
avokado
Gör så här:
Skölj bönorna och linserna i kallt vatten.
Hacka lök, vitlök och selleri smått.
Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan.
Stek chipotlepasta, rökt paprikapulver, spiskummin och korianderfrö i 30 sekunder innan du häller på alla grönsaker.
Stek dem tills löken är mjuk.
Tillsätt bönorna och linserna, salta och peppra ordentligt.
Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, soja, öl och ev lite vatten.
Låt koka med locket av så att grytan reduceras, ca 20 minuter.
Koka på hög värme, men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast.
Rör ner chokladen och låt den smälta.
Smaka av.
Det ska bli som en tjock röra.
Strö över koriander, pressa i lime och servera med skivad avokado och tortillabröd.
Antal: 20 stycken
Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|