Alla inlägg under oktober 2018
Antal: 30 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2½ dl havregryn
½ dl havre- eller vetekli
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
Gör så här:
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Blanda havregryn och kli i en bunke.
Häll på degspadet.
Rör om och låt stå ca 15 minuter.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, salt och socker.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla med kruskavel mot slutet eller nagga degen väl.
Ta ut runda kex, ca 7 cm i diameter, med hjälp av ett mått eller glas.
Lägg kexen på bakplåtspapper eller direkt på plåt.
Gräddning:
Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 200 grader, ca 10 minuter tills kexen fått fin gyllene färgton.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
Torrt i burk 2-3 veckor.
Går bra att frysa, hållbarhet ca 3 månader.
Baka kex:
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord eller på en arbetsbänk.
Kruskaveln dekorerar kexen.
Ta med mått ut kexen.
Lyft upp degen med hjälp av en stekspade.
Lägg över dem på plåten.
Ingredienser:
1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl Strösocker
2 tsk salt
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
skal från en halv citron, gärna obesprutad
Gör så här:
Skala, halvera och kärna ur squashen.
Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter.
Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter.
Låt svalna.
Häll lagen över squashen och förslut.
Förvara svalt.
Squashen kan bytas ut mot pumpa.
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Bananbröd:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 bananer (mogna)
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smörkolasås:
2,5½ dl strösocker
90 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Bananbröd:
Värm ugnen till 175°C.
Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.
Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.
Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås:
Ta fram en medelstor kastrull.
Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen.
Värm på strax över medelvärme.
När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut.
Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.
När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.
Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.
Ingredienser:
4 ägg
12 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggen lätt i en vid skål.
Tillsätt allt mjöl, socker och ca 5 dl mjölk.
Vispa smeten tills alla klumpar försvunnit.
Blanda i resten av mjölken.
Stek pannkakorna i stekjärn, helst två.
Rör i smeten då och då eftersom mjölet sjunker till botten.
Servera med jordgubbssylt och ev. vispad grädde.
Antal: 8-10 personer
Jäsning: mint 1 timme + minst 15 minuter
Ugn: 250 grader, ca 17 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl mjölk
1 ägg
1 msk fiberhusk
2 dl socker
4 dl rismjöl
3½ dl majsmjöl
1 dl maizena
½-1 tsk salt
2 tsk nymortlad kardemumma
100 g rusmvarmt smör
Ris- eller majsmjöl till utbakningen
Fyllning:
250 g ricotta
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g körsbär
2 nektariner
100 g pistaschmandel
75 g choklad
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i den.
Vispa i ägg, fiberhusk och socker.
Låt blandningen svälla 15 minuter.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta in i degvätskan.
Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen.
Täck och låt jäsa minst 1 timme.
Degen räcker till två plåtstora pizzor, men kan bakas ut i önskad mängd, form och storlek.
Tryck eller kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, använd lite extra ris- eller majsmjöl om det kladdar.
Låt jäsa minst 15 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ricottan med socker och vaniljsocker.
Dela körsbären och skär nektarinerna i skivor.
Grovhacka pistaschmandeln och hacka eller riv den vita chokladen grovt.
Klicka ut ricottan på pizzadegen, fördela nektarinskivorna och körsbären ovanpå.
Strö över pistaschen och choklad.
Grädda mitt i ugnen ca 17 minuter.
Servera gärna med ytterligare lite riven choklad.
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g mörk choklad (behöver inte vara hög kakaohalt)
4 ägg
4 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötter, mandel eller valnötter
1 msk snabbkaffe löst i 2 msk hett vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en vanlig långpanna.
Hacka nötterna. Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret och låt chokladen smälta med på eftervärmen.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ned smörchokladen i smeten tillsammans med kaffet.
Rör ned hälften av nöthacket.
Bred ut smeten i långpannan.
Strö över resten av nöthacket.
Grädda i 20-25 minuter.
De ska vara lite kladdiga.
Låt kallna och skär i rutor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon
Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det.
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.
Antal: 3 stycken
Jäsning: 1½ timme + ca 45 minuter
Ugn: 250 grader, ca 20 minuter + 150 grader, 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g margarin eller 75 g ister
1,2 liter vatten
2 msk salt
Ca 2 kg (3,3 liter) vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet, häll på vattnet och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av spadet.
Tillsätt resten av spadet, saltet och så mycket av mjölet att det blir en smidig deg.
Arbeta den kraftigt tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk 1½ timme.
Ta upp degen på bakbordet.
Knåda i resten av mjölet.
Forma avlånga limpor.
Lägg dem på tvären i en smord långpanna, 30*40 cm.
Pensla med lite olja eller smält matfett mellan limporna.
Låt dem jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Gräddning:
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 20 minuter.
Sänk värmen till 150 grader och fortsätt grädda limporna i 25 minuter.
Pensla bröden med vatten strax innan de tas ut ur ugnen.
Låt bröden svalna något.
Stjälp försiktigt upp dem på galler.
Bryt isär limporna medan de ännu är lägg ljumma.
Låt dem kallna i bakdukar.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåsar 5-7 dagar.
I frys 6-9 månader.
Tips!
Blanda gärna lite kokt pressad potatis i degen. Det ökar brödets saftighet. Beräkna 4-5 potatisar (ca 500 g).
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|