Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - Fredag 29 mars 13:15

Mängd: 3 dl


Ingredienser:

1/4 vattenmelon, ca 300 g

2 apelsiner

Isbitar


Gör så här:
Pressa frukterna till juice, häll upp i glas och lägg i några isbitar.

Garnera, om du vill, med apelsinskivor.

ANNONS
Av Maria - Fredag 29 mars 12:45




Antal: 40-45 stycken

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

2 dl havregryn

2 dl salta jordnötter, hackade

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl


Garnering:

Ca 50 g mörk choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och strösocker poröst.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop allt till en smidig deg.

Forma degen till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Låt dem svalna.


Garnering:

Smält chokladen över vattenbad.

Ringla chokladen i en tunn stråle över kakorna.




ANNONS
Av Maria - Fredag 29 mars 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 strimlade rödlökar
2 pressade lime
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk torkad oregano
1 kanelstång


Gör så här:

Blanda samman allt och låt stå och dra minst 15 minuter.

(Håller sig 1–2 veckor i kylskåp.)

Av Maria - Fredag 29 mars 12:30

Ingredienser:

2 dl rumstempererat vatten

200 g fint eller grovt rågmjöl eller fullkornsvetemjöl

100 g rivet äpple utan skal (kan ersättas med 5 g jäst)

 

Gör så här:

Blanda ingredienserna så att du får en tjock gröt.

Låt stå i 2-4 dagar i en tättslutande glasburk tills blandningen börjar bubbla.

Rör om morgon och kväll.

Det blir ca 300 g surdeg om du användet den direkt efter den första matningen.

När blandningen börjar bubbla tillsätter du 1 dl vatten och 100 g rågmjöl.

Om du låter surdegen stå i kylen ska du "mata" den en gång i veckan med 1 dl vatten och 100 g rågmjöl.

Om du låter den stå i rumstemperatur ska du mata den på samma sätt varje dag.

Har du för mycket surdeg kan du frysa in den i 1dl-förpackningar och ta fram surdegen dagen innan du ska baka.

Blanda 2 dl surdeg med 2 dl vatten och 200 g rågmjöl.

Låt det stå till dagen därpå och använd den i bakningen, eller så kan du mata den för att få mer surdeg.

Bakat · Tips
Av Maria - Torsdag 28 mars 13:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
½ röd paprika, urkärnad

½ gul paprika, urkärnad

½ orange paprika, urkärnad

1 apelsin

1 msk myntablad

Isbitar


Gör så här:
Pressa paprikorna och apelsinen till juice och servera med isbitar i ett glas.

Rör i myntabladen och servera.




Av Maria - Torsdag 28 mars 12:30

Ingredienser:

KOREANSKA PANNKAKOR:
1 1/4 dl  vetemjöl
 dl  vatten
1  stort ägg
0,5 msk  misopaste
1 krm  salt
15 cm  purjolök(det gröna)
Neutral olja till stekning


DIPPSÅS:
2 msk  japansk eller koreansk soja
1 msk  risvinäger
1 tsk  socker
1 liten klyfta vitlök, riven
½  röd chilifrukt, tunt skivad
1 tsk  rostade sesamfrön

 

Gör så här:


Rör samman alla ingredienserna till dippsåsen.

Låt smakerna gifta sig medan du gör pannkakan. 
Vispa samman vetemjöl, vatten, misopaste och salt till en jämn smet. 
Vispa samman ägget med en gaffel.

Blanda med smeten. 
Lägg ganska generöst med olja i botten på stekpannan. 
Lägg i smeten och stek på medelvärme tills pannkakan är gyllene i botten.

Vänd och stek på andra sidan till den är frasig och gyllene. 
Servera genast i bitar med dippsåsen.

Ät gärna med pinnar! 

Av Maria - Torsdag 28 mars 12:30

Antal: 24 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör, rumsvarmt

2½ dl strösocker

1 ägg

200 g vit choklad

2 tsk vaniljsocker

3 krm bikarbonat

3 krm bakpulver

1 krm salt

1½ dl havregryn

3½ dl vetemjöl


Garnering:
50 g vit choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och strösocker luftigt med en elvisp.

Tillsätt ägget och blanda.

Hacka chokladen och blanda den med smörsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten.

Dela degen i 24 delar och rulla dem till bollar.

Lägg dem, med 5 cm mellanrum, på plåtar med bakplåtspapper.

Tryck ut bollarna lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna i 5 minuter på plåtarna innan de läggs över på galler för att svalna helt.


Garnering:
Smält vit choklad över vattenbad och doppa halva kakan i chokladen.

Låt dem stelna.

Av Maria - Torsdag 28 mars 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g blandade tomater
1 kruka basilika
2 mozzarella eller äkta
burrata från Apulien
olivolja
salt och peppar
krutonger eller bröd


Gör så här:

Dela tomaterna, lägg på ett stort fat tillsammans med mozzarella och basilika.

Ringla över olivolja, salt och svartpeppar.

Servera med krutonger eller färskt bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se