Alla inlägg under maj 2019
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
3 st kryddiga korvar (scan)
ca 8 st potatisar
2 röd paprika
10 cm purjolök
2 dl creme fraiche
1 dl ajvar relish
2 dl vatten
1 msk lantbuljong
chilipulver, oregano, basilika
salt och peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor.
Skala och skär potatis i bitar.
Kärna ur och skär paprikan i grova bitar.
Skiva purjo.
Bryn först korven i en kastrull.
Tillsätt grönsakerna och fräs i hop.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Låt koka/sjuda ca 15 minuter tills potatisen blivit mjuk.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
75 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Blanda allt.
Forma till fyra runda bröd och grädda på bakplåtspapper i 225 grader i ca 15 minuter.
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
ev. skal från en lime
Gör så här:
Blanda ägg, vaniljsocker och socker.
Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i.
Rör ner vetemjölet. Riv eventuellt ner skalet från limen.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Grädda i cirka 15 minuter på 200 graders värme.
Pudra över florsocker med hjälp av en tesil och servera kladdkakan färska bär.
Ingredienser:
100 g smör
1 dl rårörsocker
3 dl havregryn
2-3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk stark espresso
pärlsocker eller kokos till rullning
Gör så här:
Blanda allt med händerna och forma till bollar.
Rulla i pärlsocker eller kokos.
Ingredienser:
1 dl kesella, 1% fett
½-1 tsk pepparrot
100 g kallrökt lax
Gör så här:
Blanda kesellan och pepparroten.
Har du möjlighet att låta den stå och dra en stund blir det bättre och jämnare smak.
Bred pepparrotskrämen på mackan och toppa med den kallrökta laxen.
Tips!
Ett bra bröd är gjort på råg och surdeg där man tydligt kan se hela korn i skivorna.
Innehåller de dessutom linfrön eller psylliumfrön är de extra bra.
1-2 skivor bröd (ca 40-50 g totalt) är lagom som en portion.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st fläskfilé, ca 500g
10 st champinjoner eller lika mycket annan svamp
1 st gul lök
1 pkt bacon
1 st gul paprika
1 röd chili
ca 5 msk hackad persilja, färsk eller fryst
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Gör så här:
Strimla fläskfilé och bacon.
Hacka lök, paprika och chili.
Beroende på hur starkt du vill ha det bestämmer du om du vill ha kvar vita hinnor och kärnor från chilin. Skiva champinjoner/svamp.
Stek lök, bacon, svamp, chili och paprika.
Tillsätt fläskfilén och stek nästan färdig.
Tillsätt crème fraiche, grädde och soja.
Låt koka ihop några minuter.
Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta och färskriven parmesanost.
Ingredienser:
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
75 gram smör
Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint.
Pressa också ur saften.
Vispa ihop ägg och socker och rör i citronskal och saft.
Ställ i vattenbad och rör tills krämen tjocknar.
Klicka i smöret och låt svalna i rena burkar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|