Alla inlägg under februari 2020
Antal: ca 12 stycken
Jäsning: Dubbel storlek
Ugn: 250 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Pensling:
Smör, rumsvarm
Gör så här:
Smält smöret och häll på mjölken.
Ljumma vätskan till ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp den med degvätskan.
Tillsätt saltet och det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 24*55 cm.
Sporra eller skär ut långa remsor, 4-5 cm breda.
Pensla eller bred smör på remsorna.
Lägg 5 remsor på varandra.
Skär dem tvärsöver i fyrkantiga bitar.
Ställ dem, med snittytan uppåt, i aluminiumfolieformar eller en smord muffinsplåt.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem stå kvar i formarna i några minuter.
Låt dem svalna på galler.
Bröden bör helst ätas dagsfärska.
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad
Gör så här:
Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Marinad:
2 dl yoghurt
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt
Jordnötssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl jordnötter
½ liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tomater
1 tsk rivet citronskal
1 msk curry
1 msk olja
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.
Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.
Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.
Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.
Sjud i ca 2 minuter.
Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.
Trä upp kycklingbitarna på grillspett.
Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.
Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
Garnering:
Ca 24 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och smält smöret.
Rör ihop ägg och strösocker.
Blanda i nötterna och smöret.
Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
50 g mandel
5 bittermandlar
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kallt margarin
Pensling:
1 äggvita
Råsocker
Mandelspån
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandeln.
Hacka mjöl, socker, mandel och matfett till en deg som får vila kallt någon timme.
Rulla degen i fingertjocka längder, lägg dem tätt intill varandra.
Pensla med uppvispad vita, strö på socker och spån och skär längderna 4-5 cm stora bitar.
Böj bitarna lätt, lägg dem bakpappersklädd plåt och grädda mitt i 175 graders varm ugn, ca 12 minuter.
Mängd: ca 1½ liter
Ingredienser:
2 pomeranser
2 apelsiner
½ liter vatten
1 liter socker
Gör så här:
Dela frukterna, plocka ur kärnorna och bind in dem i lite gasbinda.
De innehåller pektin som gör att marmeladen stelnar och måste koka med.
Skär frukten i klyftor och skiva dem mycket tunt, eller dela frukten i bitar och finfördela dem några sekunder i matberedaren.
Lägg fruktmassan i en rymlig kastrull och tillsätt vattnet.
Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter.
Rör ner sockret och sjud utan lock ca 50 minuter.
Rör om då och då så det inte bränner fast.
Häll upp i varma rena burkar, sätt på lock och låt svalna.
Antal: 20 stycken
Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner nykokt pasta
1 kg räkor med skal
1 gul lök
100 g färska champinjoner
1 grön paprika
2 dl crème fraiche
3/4 dl vatten
2-3 msk Touch of Taste hummerfond
Salt
Peppar
Klippt persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet.
Tina räkorna om de är djupfrysta.
Skala och hacka löken.
Ansa och skiva svampen.
Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs lök och svamp i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.
Tillsätt paprikan och låt den fräsa med någon minut.
Tillsätt crème fraiche, vatten och hummerfond.
Låt såsen koka upp.
Smaka av.
Rör ner räkorna och låt såsen bli varm men inte koka.
Blanda samman den nykokta pastan med räksåsen.
Strö över klippt persilja.
Bjud rätten genast.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|