Alla inlägg under februari 2020
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Lös jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.
Fördela degen i två smorda 2-litersformar.
Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.
Ta ut brödet ur formarna.
Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.
Antal: 3 stycken
Jäsning: ca 45 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8 minuter + 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk neutral olja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm vattnet till ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen).
Knåda ihop till en deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, men knåda den inte.
Dela den i 3 delar.
Kavla ut varje del till en kaka, ca 20*30 cm.
Rulla ihop varje kaka från långsidan.
Lägg dem på tvären på en plåt med bakplåtspapper.
Skär några snitt på snedden i varje rulle.
Strö lite mjöl ovanpå.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Sänk temperaturen till 200 grader och grädda baguetterna i ytterligare 20 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
250 g jämnstora champinjoner, modell större
150 g smör eller margarin
2-3 klyftor vitlök
2-3 msk finhackad persilja
1 tsk körvel
1 citron
Gör så här:
Ansa svampen.
Vrid loss foten och lägg i matberedaren.
Ställ hattarna på ugnssäkert fat.
Finfördela kryddörterna i matberedaren.
Lägg i smöret skuret i mindre bitar, pressa över vitlök och citron, lägg i persiljan och kör allt till en jämn röra.
Fyll svamphattarna och tillaga högst upp i 225 grader ca 10 minuter.
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Antal: 1 bröd
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
Garnering:
Solrosfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, mörk sirap och salt.
Blanda vete- och grahamsmjöl och tillsätt det till vätskan.
Tillsätt solrosfröna och blanda till en klibbig smet.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ner smeten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i bottnen.
Platta till degen med våta händer, strö ytterligare solrosfrön på toppen. täck med plastfolie och låt degen jäsa ovanpå ugnen i ca 30 minuter.
Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
Stäng av ugnen, ta ut brödet och ta loss det från formen.
Sätt tillbaka brödet i ugnen i ca 20 minuter.
Låt det svalna under bakduk för en mjuk skorpa.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
1½ msk maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 banan
1 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
Gör så här:
Blanda ägg, majsstärkelse, vaniljsocker och salt i en bunke till en slät smet.
Skala och mosa bananen.
Blanda ner den och mjölken.
Stek gyllenbruna pannkakor i matfettet i en stekpanna.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|