Direktlänk till inlägg 2 oktober 2020

Grova potatisbröd

Av Maria - 2 oktober 2020 14:30

Antal: 2 bröd

Skållning: minst 5 timmar

Jäsning: ca 1 timme + ca 45 minuter

Ugn: 225 grader + 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Skållning:

5 dl vatten

5 dl fullkornsdinkel

2 tsk hel fänkål


Deg:

50 g jäst

1 dl vatten

150 g kokt kall potatis, finriven

2 tsk salt

1½ msk mörk sirap

1 dl pumpakärnor

1 dl grahamsmjöl

7½ – 8 dl vetemjöl special


Utbakning:

grahamsmjöl


Gör så här:

Skållning:

Låt vattnet koka upp.

Häll det över mjöl och fänkålsfrön i en bunke.

Blanda väl, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i minst 5 timmar eller över natten.


Deg:

Blanda ner smulad jäst och vatten i det skållade.

Rör om.

Tillsätt resten av ingredienserna och se till så att allt blir blandat.

Bearbeta degen kraftigt i maskin på låg hastighet i minst 10 minuter.

Det blir en fast och kompakt deg.

Låt jäsa under plast ca 1 timme.


Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.

Forma till runda bröd och avsluta gärna med att doppa dem i grahamsmjöl.

Lägg på bakpappersklädd plåt.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 45 minuter.



Sätt degen på 225 grader.
Gör några snabba snitt i bröden och sätt in i ugnen.

Sänk värmen till 200 grader och grädda tills bröden fått färg och innertemperaturen är 98°.

Det tar cirka en timme.

Det är viktigt att brödet är genomgräddat annars kan det bli degigt i mitten.
Ta ut och låt svalna på galler.

Svep sedan in i handduk.

Brödet håller sig saftigt länge och passar fint till matiga utflyktsmackor eller till smörrebröd.

Skär det i tunna skivor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards