Direktlänk till inlägg 29 oktober 2020

Aroniagelé

Av Maria - 29 oktober 2020 14:11

Mängd: ca 7 dl


Ingredienser:

1½ liter eller ca 900 gram aroniabär, frysta och sedan tinade
5½ dl gelésocker
2½ dl vatten
½ kanelstång
1/4 dl pressad citronsaft
2 krm natriumbensoat konserveringsmedel som Atamon


Gör så här:

Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull.

Tillsätt en halv kanelstång.

Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 40 minuter. Rör då och då.
Sila upp saften genom att hälla de kokta bären i en silställning eller durkslag med silduk.
Låt rinna ca 20 minuter.

Pressa ut så mycket saft du kan från bären.

Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen.
Tillsätt 1 dl gelésocker per dl saft.

Tex om du får ut 5,5 dl saft och tillsätta därför 5,5 dl gelésocker.
Tillsätt citronsaft.
Rör och koka upp tills sockret löst sig.
Nu kan du göra ett pektinprov om du vill.

Ta en msk och lägg på en tallrik samt sätt i frysen att stelna.

Dra igenom med en kniv och se om den stelnat likt gelé.

Annars tillsätt mer gelésocker eller mer valfritt fruktpektin enligt paket.
Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt.

Låt gelén svalna med locket på. Det tar minst en timme upp till 3-4 timmar.

När de svalnat kan du sätta dem i kylen.
Förvara mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kylen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards