Alla inlägg under maj 2020
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crčme fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crčme fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul paprika
800 g nötfärs
2 förp taco kryddmix (ā ca 30 g)
2 dl cheddarost, riven (alt mozzarellaost)
150 g färskost (t ex Philadelphia)
0,5 dl crčme fraîche
10 körsbärstomater
2 msk jalapeņo, inlagd skivad
smör, att steka i
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Kärna ur och tärna paprikan.
Lägg den i en smord ugnssäker form.
Hetta upp smör i en stekpanna och fräs färsen tills den smular sig, använd en gaffel att röra om med.
Blanda ner tacokryddan och fräs i ytterligare 2 minuter.
Fördela tacofärsen över paprikan i formen.
Rör ihop ost, färskost och crčme fraiche och häll blandningen över färsen.
Klyfta körsbärstomaterna och strö över dem tillsammans med jalapeņon.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera med nachochips och en god sallad.
Ingredienser:
2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Gör så här:
Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.
För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.
Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.
Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.
Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.
Gör sedan ett geléprov:
Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.
De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.
Koka eventuellt ytterligare några minuter.
Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.
Kyl till sist burkarna.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
4-5 bläckfisktuber
3 msk mannagryn (funkar med mjöl i nödfall)
2 tsk paprikapulver
en nypa salt
matolja eller annan neutral olja
Till servering:
lime- och/eller citronklyftor
majo av något slag
Gör så här:
Skär bläckfisktuberna i ringar.
Häll mannagryn, paprikapulver och salt i en stor fryspåse och skaka runt.
Lägg i bläckfisken och skaka så att paneringen fördelas jämnt.
Hetta upp 2 cm högt med matolja i en stor kastrull/sauteuse.
Testa så att oljan är tillräckligt varm genom att fritera en liten brödbit, om den blir gyllenbrun och fin är oljan varm nog.
Ta upp brödbiten och lägg försiktigt ned en handfull calamari.
Akta dig från oljestänk och fritera tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Fiska upp dem med en tång eller hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Fortsätt att fritera några i taget tills alla är klara.
Servera bums!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
En smoothie är ett bra mellanmål om du använder ingredienser som nötter, frön, yoghurt naturell, keso, kesella, grädde, ägg och proteinpulver.
Endast frukt och fruktjuicer till mellanmål innehåller för mycket socker och blir ensidigt.
Smoothie passar också som dessert.
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Ingredienser:
4 äpplen (Aroma)
0,5 vaniljstång, urgröpt
2 msk honung
0,5 dl havtorn
vatten
Gör så här:
Skal och skär äpplena i klyftor.
Lägg klyftorna i en kastrull med vaniljstång, honung och en skvätt vatten.
Låt koka under lock i ca 10–15 minuter på låg temperatur så att äppelbitarna blir lagom mosiga.
Tillsätt mer vatten om det behövs.
Tillsätt havtornen och smaka av.
Tillsätt eventuellt mer honung om du önskar en sötare smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|