Alla inlägg under maj 2020
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren.
Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Chokladkräm.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
2 dl lätt crème fraiche
0,5 dl majonnäs
2 klyftor vitlök
1 msk honung, flytande
salt
peppar
Gör så här:
Hacka vitlöksklyftorna och blanda ihop alla ingredienser.
Salta och peppra efter behag.
Såsen blir godare av att stå och dra sig en stund i kylen innan servering.
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
300 g sötmandel
5 dl florsocker
2 äggvitor
1-2 blad oblat (finns på apotek)
Gelé i tub eller äppel- eller sherrygelé på glas
1 burk fruktcocktail eller ananas i bitar
Cocktailbär eller liknande
Gör så här:
Skålla och mal mandeln och blanda med sockret.
Tillsätt äggvitan och arbeta ihop till en smidig deg.
Bred ca hälften av mandeldegen på oblatarket.
Spritsa resten i rutor över tårtan och runt kanten.
Lägg tårtan på smörpapper på plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt tårtan svalna.
Fyll rutorna med gelé och garnera tårtan med frukt och bär.
Tips:
Gör man tårtan fyrkantig, räcker 1 ark oblat.
Vill man slippa mala mandel, kan man istället ta färdig mandelmassa - till denna sats 5 hg - och blanda med äggvitorna (inget socker behövs då).
Den här knaprigt saftiga grönsaken har en mild smak som aldrig sviker.
Förvaras gärna mörkt och svalt.
Tips!
Mixa med basilika och sockerlag, in i frysen, ut kommer glass i stora lass.
Testa att göra en svalkande soppa som serveras med gräslök och tångkaviar.
Antal: 3 rullar
Ingredienser:
3 stor tortillabröd
4-5 ostskivor, Jarlsberg tunna skivor
1 burk tonfisk i vatten (ca 185 g)
2 dl asiatisk wokmix (hackat & klart)
2 salladslökar, strimlade
1 stor kvisttomat, tärnad
2 msk små kapris
3 msk majonnäs
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Lägg ut ostskivor över hela tortillabröden.
Blanda ihop avrunnen tonfisk med wokgrönsaker, salladslök, tomat och kapris.
Fördela tonfiskröran på bröden.
Klicka över majonnäs och krydda med chili, salt och peppar.
Rulla ihop bröden och grilla rullarna med skarven nedåt först så bröden limmas ihop av osten.
Grilla över svag glöd tills osten smält och rullarna är genomvarma.
Ingredienser:
7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
matolja, lite, till gräddningen
ev vallmofrö
Gör så här:
Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken.
Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.
Häll blandningen över mjölet och blanda.
Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar.
Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 1/2 timme.
Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja.
Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar.
Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred.
Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön.
Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar.
Servera varma.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|