Direktlänk till inlägg 8 december 2023
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (á 1/2 gram)
1 tsk salt
2 dl strösocker
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
0,5 dl strösocker
200g vit choklad
Gör så här:
Smält smöret och blanda i mjölk och saffran.
Värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut med vätskan.
Tillsätt salt och strösocker.
Rör i vetemjöl, lite åt gången.
Arbeta ihop till en klibbfri deg.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Fyllning:
Blanda mjukt smör med strösocker. Hacka chokladen.
Dela degen på mitten och kavla ut till en stor rektangel.
Bred på hälften av smörblandningen och strö över hälften av den hackade chokladen.
Rulla ihop och skär i ca 3 cm breda skivor.
Lägg varje skiva i en bullform på en plåt.
Gör likadant med andra hälften av degen.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna på 225 grader i 10-12 minuter.
Bullarna ska ha fin gyllenbrun färg.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|