Direktlänk till inlägg 17 november 2011

Saffransknutar

Av Maria - 17 november 2011 15:30

Antal: 30-35 bullar

Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

17 dl (1020 g) vetemjöl

½ tsk salt

5 dl mjölk

2 kuvert (á ½ g) saffran

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

2 ägg


Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1½ msk nystött smör

150 g mandelmassa


Sockerlag till pensling:

1½ dl strösocker

1½ dl vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en stor degbunke.

Mät upp och blanda mjöl och salt.

Ljumma upp mjölken till fingervärme.

Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggetn.

Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.

Bred på smöret och riv över mandelmassan.

Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. 

Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.

Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.

Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.


De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards