Alla inlägg under september 2013
Antal: ca 50 kakor
Ugn: 175 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl extra fint vetemjöl
Fyllning:
2 dl hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret försiktigt i en stekpanna.
Låt svalna.
Rör samman smör och socker.
Blanda ner mjölet.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Forma 5 längder, skär dem i 10 bitar vardera.
Rulla bollar och lägg dem på plåtarna.
Gör en fördjupning med tummen i degen och klicka ner sylt.
Grädda i 5-7 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 sats bearnaisesås
2 msk tomatpuré eller Heinz chilisås
Gör så här:
Blanda tomatpurén eller chilisåsen i bearnaisesåsen.
Antal: 5 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde eller crème fraiche
1 msk riven pepparrot
1 krm salt
Gör så här:
Vispa grädden tjock, men inte för fast.
Smaksätt grädde eller crème fraiche med pepparrot och salt.
Rör inte onödigt mycket.
Låt grädden stå kallt 1/2-1 timme, den mognar då i smaken.
Servera till rökt fisk, kall inkokt fisk, rökt kött, matjessill, grönsaksfat, i soppor, t ex grön ärtpuré och Borsjtj.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g utskuren biff
2 vitlöksklyftor
2 tsk finhackad färsk röd spansk peppar
400 g broccoli
2 paprikor, valfri färg
4 msk rapsolja
½ dl thailändsk fisksås
½ dl ostronsås
1 msk pressad limesaft
Färsk koriander
Gör så här:
Skala och hacka vitlöken.Ingredienser:
1 kg hallon
4 passionsfrukter
1 förpackning syltsocker 1+3
Ev 2 msk hallonlikör
Gör så här:
Skölj och rensa hallonen.Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Plättar:
2 ägg
2 dl vatten
2 dl mjöl
2 msk smält smör
2 msk strösocker
1 krm salt
Vaniljcréme:
1 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
3 msk strösocker
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Rabarberkompott:
3 rabarber
½ dl vtt vin
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Plättarna:
Vispa äggen med mjölet, strösockret och saltet jämnt och slätt.
Späd med grädden och vattnet (som kan bytas ut mot samma mängd standarmjölk).
Smält smöret och häll det i smeten alldeles före gräddningen.
Grädda i plättlägg.
Vaniljcrémen:
Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten.
Vispa vaniljsockret, strösockret och äggulorna till hårt skum.
Vispa grädden och blanda med äggvispet.
Värm gelatinbladet i en kastrull så att det blir varmt.
Blanda med vaniljkrämen.
Ställ kallt.
Rabarberkompotten:
Skär ner halva mängden rabarber i bitar och koka tillsammans med de övriga ingredienserna till en simmig konsistens.
Sila bort rabarbern så att den röd klar sås återstår.
Skiva resten av rabarbern och koka upp den hastigt med rabarberkoket, låt svalna.
Servera rabarberkompotten i botten och plättar (ca 4 stycken) varvat med vaniljkräm som ett torn över kompotten.
Antal: 10-12 bitar
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g vit choklad
150 g smör
1 lime, zest och saft
2 dl socker
3 ägg
1 dl mandelmjöl
2 dl rismjöl
½ dl potatismjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Smör och mandelmjöl till formen
Dekorera med:
Färska bär
Citronmeliss
Vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma hela smeten.
Ta kastrullen av värmen och smält chokladen i smöret.
Värm försikigt om det skulle behövas.
Riv i det yttersta skalet från limen och pressa i saften.
Rör i sockret och kontrollera att smeten inte är alltför varm.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm, i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.
Känn efter med en sticka att den är lagom kladdig.
Låt kakan svalna innan den dekoreras.
Tips!
Om du vill göra kakan laktosfri använder du mörk choklad och laktosfria mejeriprodukter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g innanlår i tunna skivor
2 krm salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)
1 finhackad liten gul lök
33 cl porter
½ dl outspädd svartvinbärssaft
2 msk kinesisk soja
6 st krossade enbär
½ tsk timjan
1½ köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
Gör så här:
Salta, peppra och fördela den finhackade löken på köttskivorna.
Rulla ihop köttet och fast med tandpetare.
Koka upp alla ingredienser till kokspadet i en vid kastrull, lägg i rulladerna och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Köttet behöver inte brynas innan kokningen.
Ta upp ruladerna och håll dem varma.
Ta bort tandpetarna före serveringen.
Sila kokspadet och häll tillbaka det i kastrullen.
Späd ev med vatten.
Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen i skyn.
Låt puttra några minuter.
Servering:
Servera ruladerna tillsammans med kokt potatis, haricots verts, gelé, inlagd gurka och den goda såsen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|