Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 19 september 2013 18:00




Chokladbollar fyllda med kaffe- & kakaogrädde 
6 stora fyllda chokladbollar
 
Chokladbollar 
 
100 g rumstempererat smör 
1,5 dl socker 
3 dl havregryn 
1 tsk vaniljsocker 
3 msk kakao 
1 msk kallt vatten eller kaffe 
 
Pärlsocker, att rulla i 
 
Mät upp alla ingredienserna i en bunke. Arbeta samman till en smet med hjälp av händerna. Om smeten känns för torr, tillsätt mer vatten eller kaffe. Rulla 6 lika stora chokladbollar. 
 
Häll ut pärlsocker på en tallrik och rulla varje chokladboll i sockret. 
 
Kaffe- & kakaogrädde
 
2,5 dl grädde 
3 msk kakao 
3 msk socker 
1 msk kaffepulver 
 
Vispa upp grädden tills mjuka toppar bildas. Vispa då ner kakao, socker och kaffe tills det blandat sig väl. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Skär ett snitt i varje chokladboll och tryck till i sidorna så att de öppnar upp sig. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa i varje gap på chokladbollarna. Använd alternativt en sked och fyll med. 
 
Servera direkt!



ANNONS
Av Maria - 19 september 2013 14:45

2 portioner 
 
2 aubergine 
6 stycken soltorkade tomater
4 vitlöksklyftor
4 msk olja (gärna från de soltorkade tomaterna) 
4 msk rödvinsvinäger 
2 msk flytande honung 
 
Flingsalt 
 
Till servering: 
 
Hackade salta mandlar 
2 salladslökar, skivade 
Turkisk yoghurt 
Färsk basilika 
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Dela auberginen på hälften. Lägg köttsidan nedåt och skär 4-5 stycken snitt från toppen och nedåt. Lägg över auberginen på en bakplåtsklädd plåt. 
 
Skiva vitlöken tunt och lägg en skivad vitlök mellan snitten i varje aubergine. Lägg därefter två soltorkade tomater i varje aubergine. 
 
Rör samman olja, rödvinsvinäger och flytande honung. Ringla det ovanpå auberginen. Strö tillsist över lite flingsalt. Ugnsbaka dem tills de är mjuka, i cirka 50-60 minuter. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg upp auberginen på ett fat. Toppa med salta mandlar, salladslök och färsk basilika. Servera med turkisk yoghurt tillsammans med ett gott bröd och en krispig grönsallad.

ANNONS
Av Maria - 19 september 2013 14:15

Antal: 15 kex

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + 50-75 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Grundmjöl (ger ca 1 l färdigt mjöl):
2 dl sötmandel

2 dl kokosflingor

1½ dl hela linfrön

1 dl skalade sesamfrön

1½ dl solrosfrön

2 dl cashewnötter


Kex:

3 dl grundmjöl

3 ägg

1 tsk bakpulver

2 krm salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö, till grundmjölet i en matberedare.

Det ska bli som et halvgrovt mjöl.

Tillsätt sedan resterande linfrön.


Blanda samman 3 dl grundmjöl med ägg, bakpulver och salt i en bunke.

Låt stå någon minut.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Det ska vara så tunt att det precis håller ihop.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills smeten får lite färg.

Ta ut plåten och skär kexen i lagom stora kexbitar.


Sätt in i ugnen igen men nu på 50-75 graders värme.

Kexen ska stå inne tills de är spröda och hårda - det tar ca 1 timme.

Ställ en äggklocka och kolla kexen då och då.

Bakat · LCHF
Av Maria - 19 september 2013 07:30

Antal: 20 bitar

Ugn: 175 grader, 60-70 minuter


Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör, ev. laktosfritt

2 dl strösocker

2 dl ljust muscovadosocker

3 ägg

4 dl mjölk, ev. laktosfri

1 citron, saften

4 dl bovetemjöl

3 dl mandelmjöl

2 dl maizena

2 msk fiberhusk

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver


Fyllning:

10 plommon

Ca ½ dl maizena

1/4 dl rörsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och sockret krämigt.

Vispa i äggen, ett i taget.

Tillsätt mjölk och citronsaft och rör samman.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

Smörj en bakform, 20*30 cm, och häll ner smeten i den.

Halvera plommonen och ta ur kärnan.

Doppa skalhalvan i maizena och placera ut plommonen i smeten.

Grädda mitt i ugnen, 60-70 minuter, känn efter med en sticka att kakan är klar.

Dekorera med lite florsocker och severa med vaniljsås eller vaniljglass, ev. laktosfri.


Tips!

Den här kakan får härlig kolaaktig smak från muscovadosockret. Men för variation kan du använda annat socker, eller smaksätta smeten med kanel, kardemumma eller bittermandel.

Av Maria - 18 september 2013 17:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

40 kräftstjärtar (40 st motsvara ca 100 g)

1 schalottenlök

1 msk tomatpuré

2 msk konjak

2 msk koncetrerad hummerfond

3 dl vispgrädde

2 dl torrt vitt vin

2 dl mjölk (3%)

1 msk majsstärkelse (Maizena)

100 g taleggio-ost (italiensk kittost)

Ev timjan till garnerning

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Skala och finhacka löken, fräs den glansig i olja i en kastrull.

Rör ner tomatpurén och fräs någon minut.

Tillsätt konjaken och låt koka in. 

Häll på fond, grädde och vin. 

Låt småkoka utan lock ca 15 minuter.

Rör ihop mjölk och majsstärkelse.

Vispa ner i kastrullen och låt sjuda 2 minuter.

Krydda med salt och peppar.

Skär osten i 6 bitar (för 6 portioner).

Fördela kräftstjärtarna och ostbitarna i bottnen på små skålar eller koppar.

Häll i soppan och servera genast.

Garnera med en timjankvist.

Av Maria - 18 september 2013 17:00

Pajskal
 
1 paket oreos 
50 g smält smör 
 
Mixa samman oreos med smöret till en massa. Tryck ut den i en pajform. Fukta fingertopparna med lite vatten så fastnar inte kaksmulorna lika lätt på fingrarna. 
 
Vaniljpudding 
 
1 dl socker 
0,75 dl maizena 
5 dl mjölk 
1/4 tsk salt 
3 st äggulor 
1 msk äkta vaniljpulver 
 
Mät upp socker, maizena, vaniljpulver och salt i en kastrull. Rör ner äggulorna där i. Sätt kastrullen på värmen och vispa sakta ner mjölken där i. Låt det koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda tills det bildas en tjock pudding. Ställ åt sidan och låt svalna litegrann. 
 
Häll sedan vaniljpuddingen i pajskalet och ställ in pajformen i kylskåpet för att låta den stanna. I minst 1 timme. 
 
Toppingen: 
 
3-4 stycken mogna bananer, skivade 
5 dl grädde 
4 msk kakao 
1 msk florsocker 
100 g choklad 
1 dl hackade jordnötter 
 
Vispa grädden tillsammans med florsockret. Ta bort 1/3 av grädden och lägg i en annan bunke. Till de 2/3 häller du i kakao och vispar samman. 
 
Smält chokladen och se till att den svalnar helt. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Lägg de skivade bananerna ovanpå vaniljpuddingen i pajformen. Spara gärna några till garnering. 
 
Klicka ut chokladgrädden ovanpå bananerna och ringla därefter på den smälta chokladen. Toppa med den vispade grädden, mer skivade bananer och hackade jordnötter. 
 
Servera!

Av Maria - 18 september 2013 14:45

Kantarellerna räcker till 2-4 smörgåsar 
 
Picklade lingon 
 
2 dl lingon 
0,5 dl ättika 
1 dl socker 
1,5 dl vatten 
1 tsk salt 
 
Mät upp ättika, socker, vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp. Ställ åt sidan och låt det svalna litegrann. Lägg lingonen i en burk. Häll ättikslagen ovanpå lingonen och ställ in i kylskåpet till servering. 
 
Smörstekta kantareller 
 
200 g kantareller 
1-2 msk smör 
Salt & peppar 
 
Smält smöret i en stekpanna. Stek kantarellerna tills vätskan gått ur och de fått en fin färg. Salta och peppra. 
 
Du behöver också: 
 
Rostade mackor 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Rosta brödet. Lägg de smörstekta kantarellerna ovanpå och toppa med picklade lingon.

Av Maria - 18 september 2013 14:00

Antal: 4 personer

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ dl vit sirap

½ dl glukos

50 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)

3 dl vispgrädde

100 g mjuk nougat


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda sirapen och glukosen.

Häll ut blandningen i små klickar (ca ½ msk) på bakplåtspapper.

Låt stå i ugnen ca 10 minuter.

Sirapsklickarna flyter då ut i värmen till flarn.

Ta ut flarnen när de är bubbliga och lätt gyllenbruna.

Strö över en tredjedel av pistagemandlarna, låt svalna.

Hacka resten av pistagemandlarna.

Smält nougaten i vattenbad.

Vispa grädden, men inte för hårt.

Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.

Ställ i kylen.

Varva sirapsflarnen och nougatgrädden till ett litet "torn".

Garnera med resten av de hackade pistagemandlarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se