Alla inlägg under september 2013
Antal: 15 kex
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + 50-75 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Grundmjöl (ger ca 1 l färdigt mjöl):
2 dl sötmandel
2 dl kokosflingor
1½ dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1½ dl solrosfrön
2 dl cashewnötter
Kex:
3 dl grundmjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö, till grundmjölet i en matberedare.
Det ska bli som et halvgrovt mjöl.
Tillsätt sedan resterande linfrön.
Blanda samman 3 dl grundmjöl med ägg, bakpulver och salt i en bunke.
Låt stå någon minut.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Det ska vara så tunt att det precis håller ihop.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills smeten får lite färg.
Ta ut plåten och skär kexen i lagom stora kexbitar.
Sätt in i ugnen igen men nu på 50-75 graders värme.
Kexen ska stå inne tills de är spröda och hårda - det tar ca 1 timme.
Ställ en äggklocka och kolla kexen då och då.
Antal: 20 bitar
Ugn: 175 grader, 60-70 minuter
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör, ev. laktosfritt
2 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
4 dl mjölk, ev. laktosfri
1 citron, saften
4 dl bovetemjöl
3 dl mandelmjöl
2 dl maizena
2 msk fiberhusk
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
10 plommon
Ca ½ dl maizena
1/4 dl rörsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och sockret krämigt.
Vispa i äggen, ett i taget.
Tillsätt mjölk och citronsaft och rör samman.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Smörj en bakform, 20*30 cm, och häll ner smeten i den.
Halvera plommonen och ta ur kärnan.
Doppa skalhalvan i maizena och placera ut plommonen i smeten.
Grädda mitt i ugnen, 60-70 minuter, känn efter med en sticka att kakan är klar.
Dekorera med lite florsocker och severa med vaniljsås eller vaniljglass, ev. laktosfri.
Tips!
Den här kakan får härlig kolaaktig smak från muscovadosockret. Men för variation kan du använda annat socker, eller smaksätta smeten med kanel, kardemumma eller bittermandel.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
40 kräftstjärtar (40 st motsvara ca 100 g)
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
2 msk konjak
2 msk koncetrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl mjölk (3%)
1 msk majsstärkelse (Maizena)
100 g taleggio-ost (italiensk kittost)
Ev timjan till garnerning
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken, fräs den glansig i olja i en kastrull.
Rör ner tomatpurén och fräs någon minut.
Tillsätt konjaken och låt koka in.
Häll på fond, grädde och vin.
Låt småkoka utan lock ca 15 minuter.
Rör ihop mjölk och majsstärkelse.
Vispa ner i kastrullen och låt sjuda 2 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skär osten i 6 bitar (för 6 portioner).
Fördela kräftstjärtarna och ostbitarna i bottnen på små skålar eller koppar.
Häll i soppan och servera genast.
Garnera med en timjankvist.
Antal: 4 personer
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ dl vit sirap
½ dl glukos
50 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)
3 dl vispgrädde
100 g mjuk nougat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda sirapen och glukosen.
Häll ut blandningen i små klickar (ca ½ msk) på bakplåtspapper.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter.
Sirapsklickarna flyter då ut i värmen till flarn.
Ta ut flarnen när de är bubbliga och lätt gyllenbruna.
Strö över en tredjedel av pistagemandlarna, låt svalna.
Hacka resten av pistagemandlarna.
Smält nougaten i vattenbad.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.
Ställ i kylen.
Varva sirapsflarnen och nougatgrädden till ett litet "torn".
Garnera med resten av de hackade pistagemandlarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|