Alla inlägg under mars 2015

Av Maria - 25 mars 2015 12:00


Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche.

Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.

 

Av Maria - 25 mars 2015 10:00

Gluten är viktig för att få ett lyckat bröd med bra volym.


Vetemjöl är det mjöl som innehåller mest gluten och hälften av mjölet i en bröddeg bör vara av vete.


För att brödet ska få bra volym måste man stärka glutentrådarna.


Det görs bland annat genom att knåda degen ordentligt, antingen för hand eller i en bakmaskin.


Under bearbetningen bildas glutentrådar som gör att luftbubblorna som uppstår under jäsningen stannar kvar.

Bakat · Tips
Av Maria - 25 mars 2015 09:15

Antal: 6 stycken

Jäsning: 40 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

5 g lök, gul, torkad eller 50 g färsk
7 g jäst, torr eller 25 g färsk
165 ml cocosmjölk + vatten till 2 dl
2 tsk koriander, mald
1½ tsk spiskummin, mald
1 tsk salt
½ dl russin
1 dl rågsikt
4 dl vetemjöl, ev mer + till utbakning


Aprikotering:
2 msk aprikosmarmelad
1 msk vatten


Gör så här:

Lägg torkad hackad lök i blöt med vatten till 50 g och låt svälla.
Blanda alla ingredienser och löken i en bunke.

Värm cocosmjölk och vatten till fingervarmt om det är färsk jäst och några grader varmare 45°C om det är torrjäst.
Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa i 40 minuter.


Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den återigen smidig med mjöl.
Dela degen i 6 bitar, 95-100 g styck.

Forma degbitarna till fingertjocka längder och lägg dem i anslagsringar som mäter 14 cm i diameter, (degen ska jäsa uppåt och inåt).

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.


Grädda på nedersta falsen av ugnen i 250°C ca 12 minuter.
Stjälp upp kransarna på galler och aprikotera dem, (dvs pensla med uppvärmd aprikosmarmelad uppblandad med vatten) och låt dem svalna.

Av Maria - 24 mars 2015 18:45

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

3/4 dl strösocker
½ dl vatten
4½ dl kokosflingor
3 msk pressad citron
1 st äggvita, medium
Gul och blå hushållsfärg
Konfettiströssel
Ca 20 pappersformar


Gör så här:

Koka vatten, citron och socker till en sirap, (ca 4 minuter).
Tag sirapen från plattan och vänta några minuter, tillsätt kokosflingorna och äggvitan.

Rör med en sked till jämn deg.

Dela degen i två delar.

Färgsätt med hushållsfärg.
Forma små bollar och lägg i pappersformar.

Dekorera enligt eget tycke.

Tips: Rulla i socker och tryck ner en kryddnejlika.
Serveras kylda.

Av Maria - 24 mars 2015 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk margarin
3 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
1 st köttbuljong
1 st vitlök
Svartpeppar
Salt
Vitlök

Örter


Gör så här:

Låt margarinet smälta i en kastrull.

Blanda i allt och låt koka.

Smaka av och se om du behöver tillsätta något mer i.

Av Maria - 24 mars 2015 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g nötfärs

Salt

Peppar


Vitlöksfraiche:

1 dl lätt crème fraiche

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad färsk röd chili


Salsa:

1 papaya

1 avokado

1 nektarin

2 salladslökar

2 msk olja

Droppar av pressad lime

Salt (lite)

Svartpeppar


Tillbehör:

1 påse mixad sallad


Gör så här:
Blanda samman färs med salt och peppar.

Forma till burgare, stek eller grilla dem

Rör ihop lätt crème fraiche, pressad vitlök och chili.

Hacka papaya, avokado och nektarin i små tärningar.

Skiva salladslöken, smaksätt med olja, lime, salt och svartpeppar.

Servera burgaren med vitlöksfraiche, fruktsalsa och sallad.

Av Maria - 24 mars 2015 12:00


Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.

Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.

 

Av Maria - 24 mars 2015 09:45

Vätskan i en deg värms upp till cirka 37 grader för effektivats jäsning (45 grader för torrjäst).


Om degvätskan är för varm dör jästsvamparna.


Kalla ingredienser i degen är dock att föredra, då tar det längre tid för degen att jäsa och brödet får mer smak.

Bakat · Tips

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards