Alla inlägg under mars 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st portioner couscous
450 g köttfärs av valfritt slag
Hackad gul lök + ev vitlök
1 st hackad paprika av valfri färg
600 g frysta grönsaker (ca600g)
1 tsk saft från citron
1 krm Paprika krydda
1 tsk thai krydda
1 tsk kokosflingor ((eller mer)
1 nypa cayennepeppar efter smak
Gör så här:
Koka couscous till 4 pers. gärna fullkornscouscous.
Stek köttfärssen i olja tills det mesta är brunt, tillsätt sedan löken + ev vitlök.
Salta och peppra.
Tillsätt de frysta grönsakerna och stek till de är klara, eller wooka dom innan.
Tillsätt mer olja och sedan couscousen.
Tillsätt kryddorna.
Tillsätt den hackade paprikan.
För en gul "touch" blanda i ½ krm saffran, 1 tsk curry och ½ tsk gurkmeja.
Antal: 2 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
300 g sejfilé eller annan mager fisk
½ tsk salt
½ msk pressad citronsaft
1 st gul lök
2 st paprikor av olika färg
½ st röd spansk peppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk olja
8 st körsbärstomater
1 dl vatten
2 krm salt
Tillbehör:
350 g potatis, kokt
2 st brödskivor
2 msk persilja, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat.
Salta och häll över citronsaften.
Skala och dela löken i bitar.
Skölj och skär paprikan i bitar.
Finhacka chilin.
Stek lök, paprika, chili och kryddor i oljan.
Dela tomaterna i bitar och tillsätt dem, vatten och salt.
Lägg grönsakssåsen över fisken och ställ in mitt i ugnen ca 15 minuter.
Strö över persilja och servera med kokt potatis och bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g torskfilé
600 g räkor med skal
5 schalottenlökar
1 burk hela tomater
7 dl fiskbuljong
1½ dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
½ tsk timjan
Hackad dill
Gör så här:
Skär torskfilén i mindre bitar och skala räkorna.
Skala lökarna och skär dem i klyftor, fräs dem i lite smör i en kastrull.
Tillsätt tomater med spad, fiskbuljong, vin och timjan.
Låt allt puttra på svag värme ca 15 minuter, smaka av.
Lägg i räkorna och låt allt bli varmt men inte koka, strö över dill.
1-2 matskedar socker i degen ger extra energi till jästen så att jäsningen kommer igång lite snabbare.
Om man tillsätter socker eller sirap motsvarande jästens vikt förbränns hela mängden under jäsningsprocessen.
Degen klarar att jäsa även utan tillsatt socker eftersom det finns en liten mängd sockerarter och stärkelse i mjöl.
Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.
Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.
Strö över 2 msk maizena.
Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.
Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.
Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.
Koka under lock ca 8-10 minuter.
Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.
Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.
Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl ris
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
2 st buljonger
Gör så här:
Koka riset som vanligt med vatten och buljong.
När riset är klart häller du över kokosmjölken och kikärtorna låt det puttar till det har blivit ganska fast . Smaklig måltid
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st stor mango eller 200 g fryst tärnad
2 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
1 tsk rosenvatten
2 tsk konjak
24 st mariekex (ca 100 g)
Garnering:
8 st jordgubbar
Gör så här:
Skala, kärna ur och tärna mangon.
Mixa fruktköttet med mixerstav.
Vispa grädden fluffig, men inte för hård.
Vänd ner den kondenserade mjölken och vispa ytterligare tills smeten blir fluffig.
Vänd försiktigt ner mangopuré, rosenvatten och konjak i smeten.
Krossa kexen i mortel eller matberedare till små bitar och varva mousse och kex i glas.
Börja och sluta med mousse.
Ställ in glasen i frysen ca 2 timmar.
Ta ut dem 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 morötter
Några persiljekvistar
2 schalottenlökar
Det gröna av 1 purjolök
1 stjärnanis
5 vitpepparkorn
1 liter vatten
2½ dl torrt vitt vin
Ca ½ kg färska musslor
1 tsk ättikssprit, 12%
1 krm sambal oelek
½ msk honung
Ev salt
Lax:
4 skinn- och benfria laxfiléer, à 150 g
Salt
Peppar
Garnering:
Grovhackad persilja
Gör så här:
Skala och skär morötterna och purjon i bitar, klyfta lökarna tillsammans med persilja, stjärnanis och pepparkorn.
Lägg ner grönsakerna i en kastrull.
Tillsätt vatten och vin.
Låt allt koka på svag värme ca 15 minuter.
Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen.
Salta och peppra laxfiléerna, lägg dem i en eldfast form och baka dem mitt i ugnen 15-20 minuter.
Borsta och skölj musslorna, kontrollera att alla är stängda, kasta bord de andra.
Koka upp buljongen och lägg i musslorna.
Låt dem koka under lock 3-5 minuter eller tills de öppnat sig.
Kasta bort de som inte öppnat sig.
Sila buljongen på nytt och mät upp 4 dl.
Smaksätt buljongen med ättikssprit, sambal oelek, honung och ev lite salt.
Fördela musslorna på 4 varma djupa tallrikar.
Lägg laxen ovanpå och häll över den varma buljongen.
Strö över grovhackad persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|