Alla inlägg under mars 2015

Av Maria - 22 mars 2015 11:45


Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.

 

 

Av Maria - 22 mars 2015 09:45

Brödet smular:
Innehåller för mycket grovt mjöl, innehåller för lite fett, degen har jäst för mycket.


Brödet blir för tungt:

Degen för dåligt blandad, har jäst för mycket, har varit för varm, har arbetats för lite.


Brödet är degigt inuti:

För låg ugnsvärme, inte färdiggräddat, brödet skars upp innan det svalnat.


Brödet jäser på bredden:
Jäsplatsen har varit för varm, degen har arbetats för lite, degen innehåller för lite mjöl.


Brödet spricker:

Degen har jäst upp för lite före gräddningen, är dåligt blandad, innehåller för mycket mjöl, ugnsvärmen har varit för hög.

Snitta gärna brödet för att styra över sprickningen.


Brödet smakar jäst:

Brödet är inte färdiggräddat, degen har inte jäst tillräckligt länge, för mycket jäst i degen.


Degen jäser dåligt:

För kallt på jäsplatsen, degvätskan var för varm eller för kall, degen knådades för lång/kort tid, jästen var gammal.

Bakat · Tips
Av Maria - 21 mars 2015 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 st stora lökar
4 st stora morötter
3 st potatisar
1 st vitkålshuvud
1 st vitlöksklyfta
1 dl matolja
3 tsk mald ingefära
2 tsk gurkmeja
½ tsk grovmalen svartpeppar
10 dl vatten
1 st tärning kycklingbuljong


Gör så här:

Skala och skär löken ,morötterna,potatisarna och vitkålen i bitar.

Skala och finhacka vitlöken.
Heta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, morötterna, potatisen, vitkål i 2-3 minuter.
Tillsätt ingefära, gurkmeja, svartpeppar och salt och blanda ihop.
Häll på vattnet, lägg i buljongtärningen, rör om och låt sjuda på låg värme under lock i 30-40 minuter.

Av Maria - 21 mars 2015 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g lammkorv
1 tsk olivolja


Couscous:
3 dl couscous (4 port)
1 st hönsbuljongtärning
1 st rödlök
1 st liten zucchini
1 msk olivolja
Salt

Peppar


Yoghurtsås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 st vitlöksklyfta
½ tsk spiskummin
½ tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 st citron, zesten


Sist i:
2 st tomater i tärningar
65 g färsk spenat


Gör så här:

Koka couscous enligt anvisningen på förpackningen med buljongtärningen.
Skala löken, skär den och zucchinin i skivor.

Stek dem i 1 msk olivolja och krydda med salt och peppar.

Lägg fräset på en tallrik.

Stek korven i 1 tsk olivolja.
Blanda yoghurt med pressad vitlök, spiskummin, sambal oelek, tomatpuré, paprikapulver och finrivet citronskal efter smak.

Smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i små tärningar.
Blanda de stekta grönsakerna med couscous , tomat och spenat.
Servera korven med couscous och yoghurten.

Av Maria - 21 mars 2015 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g potatis

4 morötter

10 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

250 g broccoli

250 g blomkål

1 purjolök

6 wienerkorvar

2 dl lätt crème fraiche

Salt

Peppar

1 dl hackad persilja


Gör så här:

Skala potatis och morötter, och skär i bitar.

Koka upp vatten och buljongtärning och lägg i rotfrukterna.

Koka i 10 minuter.

Dela broccoli och blomkål i mindre buketter.

Skölj purjolöken och skiva den.

Lägg ner broccoli, blomkål och purjolök i grytan.

Koka i 5 minuter.

Dela varje korv i 4-5 bitar och lägg ner i grytan tillsammans med crème fraiche.

Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Strö över persilja.

Av Maria - 21 mars 2015 11:45


Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.

 

Av Maria - 21 mars 2015 09:30

Skördetid:

Augusti - mars


Svensk i butik:

September - maj


Smakar:

Fylligt, milt och nötigt.


Använd till: 

Gratänger, soppor och stomp.

Även goda att ugnsgratinera eller rosta.

Av Maria - 20 mars 2015 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g grytbitar av fläskkött
1 st gul lök
4 dl grädde
1 msk curry efter smak
½ tsk salt
2 krm svartpeppar


Tillbehör:

Mandariner på burk

Skivade bananer

Salta jordnötter


Gör så här:

Bryn grytbitarna i lite smör i en gryta tillsätt löken och bryn en liten stund.

Täck med grädden och smaka av med curry, salt och svartpeppar.

Låt puttra en bra stund så smakerna tar åt sig.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards