Alla inlägg under mars 2015

Av Maria - 19 mars 2015 09:15

Skördetid:
Augusti - första frosten


Svensk i butik:
Augusti - mars


Smakar:
Karaktäristiskt aromatiskt med en hint av sötma.


Använd till:

Mos, rösti och grytor, eller ugnsgratinerad i krämig svampsås.

Av Maria - 18 mars 2015 16:45


Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl koncerverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelsstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.

 

 

Av Maria - 18 mars 2015 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Färsbullarna:
600 gram lammfärs eller annan färs
2 st vitlöksklyftor
1 krm mald koriander
1 tsk spiskummin
1 msk fint riven färsk ingefära
1 st citron, saft och skal
Salt
Peppar
1 msk vetemjöl
Rapsolja till stekning


Couscousblandning:
4 dl couscous
4 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 dl finhackade torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad färsk mynta


Gör så här:

Blanda lammfärs med rivna/pressade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, riven ingefära, rivet citronskal och saften från 1 citron, salt och peppar efter smak.

Stabilisera färsen med en msk vetemjöl och forma ganska stora köttbullar.

Stek köttbullarna i rapsolja.

Vänd de flera gånger så de får fin färg runt om.

Stektiden varierar, men blir kortare om man använder lock.

Förvara dem så att de håller värmen till servering.

Koka upp vatten och 1 buljongtärning, normalt 4 dl till lika mycket couscous, se på paketet.

Dra kastrullen från värmen och vänd ner couscousen.

Låt dra under lock i 5 min.

Fluffa upp couscousen genom att ringla över olivolja.

Rör i hackade aprikoser, russin, bladpersilja och mynta.

Lägg blandningen som bädd på tallriken och köttbullarna över.

Av Maria - 18 mars 2015 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g skalade räkor, 250 g oskalad vikt

100 g färskrökt lax

2 hårdkokta ägg

2 msk hackad dill

1 dl créme fraiche

1 msk riven pepparrot

Salt

Peppar

4 skivor bröd att rosta

8 blad romansallad


Garnera med:

Oskalade räkor

Citronklyftor

Dill


Gör så här:
Skala räkorna och hacka laxen.

Skala och hacka äggen och blanda med räkor och lax.

Tillsätt dill och crème fraiche.

Smaka av med pepparrot, salt och peppar.

Rosta brödskivorna och lägg på salladsblad.

Toppa med röran och garnera med räkor, citronklyftor och dill.

Av Maria - 18 mars 2015 11:45


Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över.

Sallad till.

 

Av Maria - 18 mars 2015 09:00

Skördetid:

Juli - oktober


Svensk i butik:

Juli - maj


Smakar:

Aningen sött med tydlig kålsmak.


Använd till:

Grytor, soppor och rotmos.

Även god att steka i skivor, baka hel i ugn eller pickla.

Av Maria - 17 mars 2015 16:45


Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.

 

Av Maria - 17 mars 2015 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 st grapefrukt rosa
1 st avokado stor
Saft av en citron
1 st rökt kalkonbröst
5 msk neutral matolja
Frisésallad
1 tsk grov senap
1 tsk honung
Salt eller örtsalt
Svartpeppar grovmalen
Gräslök, finklippt


Gör så här:

Skala grapefrukten, ta bort kärnorna och skär ut hinnfria klyftor ur den.

Skala avokadon, skär den i fina skivor och droppa över citronen annars mörknar den snabbt.

Om kalkonbröstet har skinnet kvar ta av detta, strimla det fint och fräs i 1 msk neutral matolja.

Skär kalkonbröstet i tunna skivor.

Ta fram 4 tallrikar och arrangera den sköljda och torkade frisésalladen, grapefruktklyftorna, avokadon och kalkonbröstet.

Täck med plastfolie och ställ i kylen.

Blanda den resterande citronjuicen med oljan och senapen, honungen, salt och peppar.

Strax innan servering tar du fram tallrikarna, strör över den finskurna gräslöken och droppar över dressingen.

Här hemma i Sverige kan det vara svårt att få tag på rökt kyckling därför kan man byta ut kycklingbröst mot kalkonbröst vilket också blir en god förrätt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards