Alla inlägg under mars 2015
Skördetid:
Augusti - första frosten
Svensk i butik:
Augusti - mars
Smakar:
Karaktäristiskt aromatiskt med en hint av sötma.
Använd till:
Mos, rösti och grytor, eller ugnsgratinerad i krämig svampsås.
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl koncerverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelsstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Färsbullarna:
600 gram lammfärs eller annan färs
2 st vitlöksklyftor
1 krm mald koriander
1 tsk spiskummin
1 msk fint riven färsk ingefära
1 st citron, saft och skal
Salt
Peppar
1 msk vetemjöl
Rapsolja till stekning
Couscousblandning:
4 dl couscous
4 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 dl finhackade torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad färsk mynta
Gör så här:
Blanda lammfärs med rivna/pressade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, riven ingefära, rivet citronskal och saften från 1 citron, salt och peppar efter smak.
Stabilisera färsen med en msk vetemjöl och forma ganska stora köttbullar.
Stek köttbullarna i rapsolja.
Vänd de flera gånger så de får fin färg runt om.
Stektiden varierar, men blir kortare om man använder lock.
Förvara dem så att de håller värmen till servering.
Koka upp vatten och 1 buljongtärning, normalt 4 dl till lika mycket couscous, se på paketet.
Dra kastrullen från värmen och vänd ner couscousen.
Låt dra under lock i 5 min.
Fluffa upp couscousen genom att ringla över olivolja.
Rör i hackade aprikoser, russin, bladpersilja och mynta.
Lägg blandningen som bädd på tallriken och köttbullarna över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g skalade räkor, 250 g oskalad vikt
100 g färskrökt lax
2 hårdkokta ägg
2 msk hackad dill
1 dl créme fraiche
1 msk riven pepparrot
Salt
Peppar
4 skivor bröd att rosta
8 blad romansallad
Garnera med:
Oskalade räkor
Citronklyftor
Dill
Gör så här:
Skala räkorna och hacka laxen.
Skala och hacka äggen och blanda med räkor och lax.
Tillsätt dill och crème fraiche.
Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
Rosta brödskivorna och lägg på salladsblad.
Toppa med röran och garnera med räkor, citronklyftor och dill.
Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.
Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.
Stek på svag värme tills äggen stelnat.
Riv lagrad ost över.
Sallad till.
Skördetid:
Juli - oktober
Svensk i butik:
Juli - maj
Smakar:
Aningen sött med tydlig kålsmak.
Använd till:
Grytor, soppor och rotmos.
Även god att steka i skivor, baka hel i ugn eller pickla.
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st grapefrukt rosa
1 st avokado stor
Saft av en citron
1 st rökt kalkonbröst
5 msk neutral matolja
Frisésallad
1 tsk grov senap
1 tsk honung
Salt eller örtsalt
Svartpeppar grovmalen
Gräslök, finklippt
Gör så här:
Skala grapefrukten, ta bort kärnorna och skär ut hinnfria klyftor ur den.
Skala avokadon, skär den i fina skivor och droppa över citronen annars mörknar den snabbt.
Om kalkonbröstet har skinnet kvar ta av detta, strimla det fint och fräs i 1 msk neutral matolja.
Skär kalkonbröstet i tunna skivor.
Ta fram 4 tallrikar och arrangera den sköljda och torkade frisésalladen, grapefruktklyftorna, avokadon och kalkonbröstet.
Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Blanda den resterande citronjuicen med oljan och senapen, honungen, salt och peppar.
Strax innan servering tar du fram tallrikarna, strör över den finskurna gräslöken och droppar över dressingen.
Här hemma i Sverige kan det vara svårt att få tag på rökt kyckling därför kan man byta ut kycklingbröst mot kalkonbröst vilket också blir en god förrätt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|