Alla inlägg under maj 2015
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader + 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
1½ dl hasselnötter
150 g smör (rumsvarmt)
½ dl florsocker
3½ dl vetemjöl
3 msk vispgrädde
Garnering:
150 g mörk blockchoklad
2 msk hasselnötter (av hasselnötterna ovan)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Rosta hasselnötterna 3-5 minuter i ugnen.
Se upp så att de inte bränns!
Gnugga av skalet t ex i en handduk.
Hacka nötterna fint eller kör i matberedare.
Ta undan ca 2 msk till garneringen.
Rör smör och florsocker mjukt.
Tillsätt hackade nötter och mjöl (spara ca ½ dl till utbakningen).
Vänd sist ner grädden.
Svep in i plastfolie och låt ligga i kylen minst 30 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Dela degen i fyra delar och varje del i 10 bitar.
Övriga delar kan gärna ligga kvar i kylen under utbakningen.
Rulla smala längder, på mjölbestrött bakbord, ca 12-13 cm och forma till små kringlor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i ugnen 15-20 minuter.
Låt kallna.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad eller i mikron.
Doppa halva kringlan i chokladen, låt droppa av och strö över hasselnötter.
Låt torka på bakplåtspapper.
Ingredienser:
1 st vitkål
salt
svartpeppar
matolja
Pasta:
3 dl vetemjöl
1 msk olja
1 ägg + 1 äggula
1 msk vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Riv vitkålen.
Lägg den rivna kålen i en bunke och salta vart efter du fyller på med riven kål.
Smaka på kålen.
Den ska vara lite för salt för att det ska vara gott.
Saltet ska dra ur vatten ur kålen.
Låt stå i minst 12 timmar.
Pressa ur så mycket vattnet som det går ur vitkålen.
Använd potatispress och mycket muskler.
Om man är en lycklig ägare av en råsaftcentrifug så antar jag att det är ett bra hjälpmedel.
Använd en stor kastrull eller gryta för att tillaga kålen i.
Täck botten av grytan med olja.
Tillsätt kålen och värm upp under upprörning.
Om kålen fastnar så har du för lite olja.
Sänk sedan värmen till det lägsta som går.
Lägg på ett lock och sen ska det stå tills kålen är klar.
Det tar åtminstonne 1,5 timme.
Du kan inte överge kålen helt för då bränner den.
Du måste dit och röra lite då och då.
Kålen ska inte bli brun.
För att göra pasta bör man ha en pastamaskin.
Det är väldigt jobbigt annars men det går.
Arbeta samman mjöl, olja, ägg, salt och vatten.
Slå in degen i en fuktig handduk och förvara svalt 1-2 timmar.
Om du har en pastamaskin så kör du små bitar i taget genom "lasagneplatteläget".
Börja med det största avståndet.
Kör igenom degen och minska avståndet mellan valsarna.
Om du inte har en pastamaskin så är det kavel och muskler som gäller.
Läge 5 ger en bra tjocklek på plattorna.
Du kanske blir tvungen att arbeta in mer mjöl i degen.
Vänd då bara degbiten i mjöl och kör en mjöldrypande degklump i pastamaskinen.
När plattorna är klara så skär du dem i små rutor, ca (1,5 - 2) x (1,5 - 2) cm.
Tips!
Den late, eller möjligtvis smarte, köper färska lasagneplattor och skär dem i lagom storlekar.
Koka pastan.
Den ska koka max 1 minut.
Rör om så att det inte klibbar ihop.
Häll av pastan.
Kolla att kålen är klar.
Den ska vara mjuk.
Tillsätt den avrunna pastan.
Smaka av med salt och ganska mycket svartpeppar.
Nötsmör är så tacksamt att göra av minst tre skäl: det är enkelt att göra, supergott och roligt att variera.
Några exempel på nötsmör är:
Mandelsmör:
Passar bra tex till rostad macka, bakning och asiatiska dressingar.
Mandel- och kokossmör med chiafrön
Cashewsmör
Kokosnötssmör
Pekannötssmör
Jordnötssmör
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
In-Flavor Honey & Ginger (Kryddhuset)
1–2 st aubergine
1–2 st zucchini
400–600 g lufttorkad skinka
Fetaost
1 st paprika i valfri färg
Glassa Gourmet Classic (Kryddhuset)
Gör så här:
Marinera en aubergine och en zucchini med injektion, halvera dem och pensla ytorna.
Låt ligga i ca 1 timme.
Grilla i ugn i ca 40 min.
Grilla ute i ca 35–40 min.
Skiva fetaosten och paprikan.
Fördela grillat och skinkan på tallrikar.
Dekorera med Glassa gourmet classic.
Servera gärna med sallad och bröd.
Ingredienser:
1 st stor gul lök
1 st vitlöksklyfta
smör
2-3 msk tomatpuré
3-4 st paprika, helst vit men alla sorter går
1-2 dl vatten
smakrik och god korv efter behag
salt
Osötat bröd
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Smält löken i smöret, dvs låt inte löken bli brun.
Skala och hacka vitlöken.
Tillsätt vitlöken när löken nästan är klar.
Tillsätt även tomatpurén.
Skär paprikan i bitar.
Ta inte med kärnorna.
En halv paprika i 4 - 6 bitar.
Tillsätt paprikan.
Häll på lite vatten.
Start med max 1 dl.
Paprikan släpper nämligen ifrån sig vatten.
Det är bättre att tillsätta mer vatten mot slutet om det behövs.
Puttra tills paprikan är mjuk.
Tar ca 20 minuter.
Tillsätt vatten om det behövs.
Det ska vara som en slaskig gryta.
Tillsätt korven när paprikan börjar bli klar.
Puttra tills korven är färdig. Smaka av med salt.
Servera med mjukt osötat bröd.
Om du skippar korven och inte gör röran alltför slaskig så är den jättegod till massor av maträtter.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
2 1/4 dl vetemjöl
½ dl kakao
100 g smör (rumsvarmt)
½ dl strösocker
½ äggula
Fyllning:
1 äggvita
1 dl strösocker
Gör så här:
Sikta mjöl och kakao.
Blanda med smör, socker och äggula.
Svep in i plastfolie och låt vila i kylen minst 1 timme.
Vispa äggvitan till skum.
Tillsätt sockret under vispning och fortsätt vispa till ett tjockt krämigt ”raklödder”.
Gör man det över sjudande vattenbad blir skummet segare och mera hållbart.
Kavla ut degen mellan plastfolie eller bakplåtspapper, till en rektangulär platta.
Bred över marängsmeten och rulla samman som en rulltårta.
Rulla in i plastfolie och låt vila ca 15 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 175°.
Skär degen med vass kniv i centimetertjocka skivor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda 10 – 12 minuter.
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 kalla kokta potatisar
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
olja till fritering
4-8 st pressade vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja
Tillbehör som du kan byta ut lite hur du vill:
3-6 dl gräddfil
1-2 st rödlök
100 g stenbitsrom eller löjrom
200 g riven ost
100 g skalade räkor
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Riv potatisen fint.
Blanda mjöl och salt med potatisrivet.
Vänd ner potatisdegen i vattnet och blanda till en jämn smet.
Tänk på det som vilken vetemjölsdeg som helst.
Skillnaden är i första hand att vi tillsätter kokt potatis.
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 10-15 delar beroende på hur stora langosar du vill ha.
Forma till små, platta bröd.
Tänk på små rågkakor ungefär.
Jäs i ytterligare ca 10 minuter.
Hetta upp oljan.
Testa oljan med en bit lite torrt vitt bröd.
Oljan har en lagom temperatur om det bubblar kring brödbiten när du slänger i den i oljan.
Blir brödet bränt på en gång så är det för hett.
Om det inte bubblar och brödbiten inte rör sig, ja då är det för kallt.
Använd t ex en stekpanna med höga kanter.
Ha i tillräckligt mycket olja för att degbitarna inte slår i botten.
Ha ALLTID ett LOCK till hands när du friterar så att du kan kväva eventuell brand.
Fritera bröden 2 x 2 minuter på var sida.
Låt svalna lite på galler eller på hushållspapper.
Om bullarna inte hinner bli klara på den tiden så är nog olja lite för kall.
Det är ingen katastrof.
Du kan ha i dem lite längre utan att det gör så mycket.
Om bullarna hinner bli svarta så sänk genast värmen.
Vi vill ju inte att det börjar brinna.
Bullarna ska hinna få en gyllenbrun färg och degen ska vara klar i mitten
Om langosaran blir höga bullar så har de jäst lite mycket.
Det kan hända att det blir så då ju de sista bitarna får stå och vänta lite längre.
Platta då bara till dem.
Om de är för höga så kan du ju inte lägga på några tillbehör.
Om du vill att ni ska orka äta fler än två var, så se till att bullarna inte är för tjocka och inte heller för stora.
Ja ja, det lär ni märka.
Pressa ner vitlöken i solrosolja.
Servera med vitlöksolja.
Den som vill ha vitlöksstarkt fiskar upp mycket vitlök och lägger på langosen.
Den som vill ha mesigt penslar bara på av oljan.
Lägg på ost, rom och lök.
Toppa med gräddfil.
Du kan istället ha på rom, räkor och lök.
Ja, egentligen kan du ha på vad som helst som du tycker är gott.
Jag har sett langos serverat med jordgubbssylt och vispgrädde.
Det är mest fantasin, smak och gammal vana som styr hur man vill ha det.
Ungefär som med pannkakor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g fläskfilé (eller fläskytterfilé)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 st liten zucchini
1 tsk dragon
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
2 msk köttfond
2 msk fransk senap
1 msk maizena majsstärkelse
Gör så här:
Putsa köttet, skär det i 2 cm tjocka skivor.
Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna, bryn köttet, salta och peppra.
Ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hacka paprika och zucchinin.
Hetta upp resterande smör i stekpannan.
Fräs lök, vitlök, paprika och zucchini.
Strö över dragon och späd med vatten, grädde, fond och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner köttet, låt koka upp och låt allt sjuda i ca 10 minuter.
Red av med maizena utrört i lite vatten, låt grytan koka ihop lite snabbt.
Toppa med dragon och servera med kokt ris och en fräsch sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|