Alla inlägg under maj 2015

Av Maria - 5 maj 2015 06:23

Ingredienser:

1 kg lingon

500-700 g (6-8 dl) socker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg dem im en stor vid bunke eller kruka.

Tillsätt sockret och rör med en stadig slev tills sockret är smält.

Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.

Ös upp sylten på kalla burkar eller krukor.

Bind över burkarna.

ANNONS
Av Maria - 4 maj 2015 15:15

1987 (Måndag)

Richters Kökskalender: Makaronipudding, råkostsallad. Nyponsoppa med keso.

 

1988 (Onsdag)

Richters Kökskalender: Spaghetti med köttfärssås, sallad. Färsk frukt.

 

1989 (Torsdag, Kristi Himmelsfärdsdag)

Richters Kökskalender: Kalvköttgryta med örter och svamp, kokt ris, grönsallad med gurka. Färsk frukt, tex mango.

 

1990 (Fredag)

Richters Kökskalender: Marinerad rissallad med krabbpinnar och musslor, gräddfil och sprödvarmt bröd. Päron med ost.

 

2001 (Fredag)

Matkalendern: Räkwok med krispigt grönt


2002 (Lördag)

Matkalendern: Finsmakarens primörsoppa

 

2003 (Söndag)

Matkalendern: Helstekt fylld kotlettrad


2004 (Tisdag)

Matkalendern: Rotfruktssoppa med kummin


2005 (Onsdag)

Matkalendern: Cocktailomelett

 

2008 (Söndag)

Matkalendern: Fiskfilé med gul paprikasås


2014 (Söndag)

Köksalmanack: Fläskfilé med färskost, matvete och broccolibuketter. Kärleksmums med god kaffeglasyr.


ANNONS
Av Maria - 4 maj 2015 06:15

Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

100 g  smör eller magarin

3/4 dl socker

1 ägg

50 g (3/4 dl) hackade nötkärnor

1 tsk kanel

3 dl vetemjöl (knappt)

Hallonsylt


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ägget, nötkärnorna, kanelen samt mjölet.

Platta ut degen tills en kanppt 1 cm tjock kaka på smort smörgåspapper.

Bred på ett tunt lager hallansylt.

Grädda i 175-200 grader ca 15 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

Skär den i sneda bitar medan den ännu är varm.

Av Maria - 3 maj 2015 15:15

1987 (Söndag)

Richters Kökskalender: Chiligryta, sallad och brytbröd. Färsk frukt.

 

1988 (Tisdag)

Richters Kökskalender: Risotto med tonfisk, ärter och majs, råkostsallad. Glass med nyponsås.

 

1989 (Onsdag)

Richters Kökskalender: Makaronisallad med korv, bröd och tomater. Päron eller annan färsk frukt.

 

1990 (Torsdag)

Richters Kökskalender: Kokt fläskkorv mmed senap och potatismos, råkostsallad. Färsk frukt.

 

2001 (Torsdag)

Matkalendern: Färsfylld zucchini


2002 (Fredag)

Matkalendern: Janssons frestelse

 

2003 (Lördag)

Matkalendern: Familjepizza


2004 (Måndag)

Matkalendern: Petras snabb gryta


2005 (Tisdag)

Matkalender: Smörgås med kräftröra.

 

2008 (Lördag)

Matkalendern: Viltskavsgryta


2014 (Lördag)

Köksalmanack: Panerad torskfilé med gubbröra samt hela små potatisar som ugnsbakas med olja och flingsalt. Rabarbersmulpaj med ingefära och vaniljsås.

Av Maria - 3 maj 2015 09:04

Antal: 1 bröd

Jästid: dubbel storlek

Ugn: 175 grader, ca 1 timma


Ingredienser:

60 g jäst

3 1/2 dl vatten

1 dl sirap

3 msk matättika

1 tsk salt

1 tsk stött fänkål

1 tsk stött anis

11 dl grovt rågmjöl (550 g)

3 1/2 - 4 dl vetemjöl (210 - 240 g)


Gör så här:

Ljumma vattnet med sirapen till 37 grader och häll över den smulade jästen.

Tillsätt ättika, salt och kryddor samt mjölet och arbeta degen tills den är smidig och ta sedan upp den på bakbordet.

Forma till en längd som lägges i en rymlig smord form och får jäsa till dubbel storlek. 

Grädda i 175 grader ca 1 timma.

Pensla med vatten 2 gånger under gräddningen och efter.

Låt kallna insvept i folie eller bakduk.

Av Maria - 2 maj 2015 15:00

1987 (Lördag)

Richters Kökskalender: Inkokt elelr rökt fisk, gräddfilssås, kokt potatis och sallad. Smulpaj med rabarber, vaniljsås.

 

1988 (Måndag)

Richters Kökskalender: Kalvsylta med kokt potis, inlagda rödbetor och sallad. Soppa på torkad blandad frukt.

 

1989 (Tisdag)

Richters Kökskalender: Ugnspannkaka med fläsk, råkostsallad och lingonsylt. Fruksoppa med småskorpor.

 

1990 (Onsdag)

Richters Kökskalender: Ädelsostsoppa och bröd. Plättar med sylt.

 

2001 (Onsdag)

Matkalendern: Potatisgratäng med rökt fisk


2002 (Torsdag)

Matkalendern: Sallad med couscous och fetaost


2003 (Fredag)

Matkalendern: Varm tomat- coh mozzarellasallad med sardiner


2004 (Söndag)

Matkalendern: Bräckta kasslerskivor med lättstuvad blomkål


2005 (Måndag)

Matkalendern: Spaghetti med köttfärssås

 

2008 (Fredag)

Matkalendern: Pasta med salamisås


2014 (Fredag)

Köksalmanack: Stora färskostfyllda pastaknyten med avokadosås, parmesan och solrosskott. Päronglass och varm chokladsås.


Av Maria - 2 maj 2015 08:49

Antal: 3 bröd

Jästid: 12 timmar, 4 timmar, 30 minuter, 20-30 minuter

Ugn: 180 grader, 50-60 minuter


Ingredienser:

Första dagen:

7 dl rågmjöl (350 g)

7 dl vatten

1 msk salt

1 msk kummin, grovstött


Andra dagen:

50 g jäst

3 1/2 dl vattten

7 dl rågmjöl (350 g)


4 timmar senare:

2 dl mörk sirap

1 liter rågsikt (600 g)

7 dl vetemjöl (ca 420 g)


Gör så här:

Första dagen:

Häll det kokande vattnet över mjölet, tillsätt salt, kummin och rör om.

Låt stå över natten (12 timmar).


Andra dagen:

Värm vattnet till 37 grader, häll över den smulade jästen och blanda i degen från igår.

Tillsätt rågmjölet och arbeta ihop till en lös deg som läggs i en rymlig bunke och får stå i 4 timmar.


4 timmar senare:

Tillsätt sirap, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta ihop degen och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet, dela i tre delar och forma till längder.

Lägg dem i smorda brödformar och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.

Grädda i 180 grader 50-60 minuter.

Pensla med vatten då bröden tas ur ugnen och låt dem kallna insvepta i folie.

Av Maria - 1 maj 2015 15:00

1987 (Fredag)

Richters Kökskalender: Bjudgryta på griskött, bandspaghetti och grösallad. Färsk frukt, tex kiwi.

 

1988 (Söndag)

Richters Kökskalender: Grisfilé i senapssås, bandspaghetti och sallad. Ost och frukt.

 

1989 (Måndag)

Richters Kökskalender: Inkokt fisk, tex regnbåge, majonnässås, kokt potatis och sallad. Chokladbit eller mandelkaka till kaffet.

 

1990 (Tisdag)

Richters Kökskalender: Rösti med stekta kotletter, gärna kalvkotletter, sallad. Hallonsorbet elelr lättinade bär.

 

2001 (Tisdag)

Matkalendern: Vårkyckling med gurksås


2002 (Onsdag)

Matkalendern: Hälleflundra med broccoli.

 

2003 (Torsdag)

Matkalendern: Festliga fiskgrytan


2004 (Lördag)

Matkalendern: Krämig pasta med vitlöksfrästa räkor


2005 (Söndag)

Matkalendern: Laxbitar med spenat

 

2008 (Torsdag)

Matkalendern: Vinkokt kyckling med vårprimörer


2014 (Torsdag)

Köksalmanack: Ugnsbakad fläskfilé och gräddigt mos, tranbärssås och sallad. Jordgubbstårta.


Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se