Alla inlägg under maj 2015
ÄR GRILLEN SMUTSIG EFTER SOMMAREN?
Har du en gång prövat att rengöra den med bikarbonat och varmt vatten kommer du aldrig att använda något annat.
Häll blandningen i grillen och låt verka över natten.
Skölj sedan noga och torka av.
Innan du lägger på gallret igen strör du bikarbonat på grillens botten, det tar bort lukt och minskar risken för att stekfettet tar eld.
TRÄDGÅRDSMÖBLER HÅLLER LÄNGRE OM MAN SKÖTER DEM VÄL:
Med bikarbonat är det en enkel sak!
Blanda en 1/2 dl bikarbonat i 1 liter varmt vatten, torka av möblerna med tvättsvamp och skölj.
På baststolar räcker det att pudra över bikarbonaten och sedan skaka av allt överskott.
ILLALUKTANDE FISKEREDSKAP?
Antingen strör du bikarbonat över alla redskapen och sköljer av dem, eller så blandar du 2 msk bikarbonat med 1 liter varmt vatten och låter redskapen dra i lösningen.
Den unkna fisklukten försvinner och redskapen håller längre.
SKA DU GJUTA CEMENT?
Tillsätter man en liten dos bikarbonat stelnar det inte lika fort.
Strö pulvret på ytan när du häller ut cementen.
KONSTGJORD GRÄSMATTA?
Med tiden kan det konstgjorda gräset bli unket och mossbelupet.
Häll bikarbonat direkt på mossan.
GRUMLIGT FÅGELBAD?
Töm ut allt vatten och rengör med ½ kopp bikarbonat och vatten skrubba sedan med skurborste.
Skölj med varmt vatten och häll i rent, friskt vatten till fåglarna.
REN BÅT:
Skrubba båtdäcket med bikarbonat en gång om året, så håller det sig fräscht året runt.
SLÄCK LÄGERELDEN:
Strö bikarbonat över askan för att vara säker på att elden är släckt innan ni går och lägger er.
ÄR CAMPINGTUREN ÖVER?
När du har rullat ihop sovsäckarna och packat ihop tältet är det klokt att strö bikarbonat över hela utrustningen.
Du kommer att bli glatt överraskad när du året därpå packar upp en fräsch och luktfri campingutrustning istället för den vanliga unkna röran!
HÄLL BIKARBONAT I SEPTIKTANKEN:
Detta reglerar pHvärdet och bibehåller den sunda bakteriefloran som septiktanken kräver.
Det enda som behövs är att hälla en kopp bikarbonat i tanken en gång i veckan, det rengör samtidigt toaletten.
OLJEFLÄCKAR PÅ BÅTDÄCKET:
Strö en ordentlig mängd på stället och låt torka.
När bikarbonaten väl sugit upp oljan, borstar du bort överflödigt pulver och upprepar proceduren.
ÄCKLIGA ÅTERVINNINGSLÅDOR:
Strö bikarbonat efter hand som lådan fylls.
På så sätt undviker du den fräna lukten.
RENGÖR DEN UPPBLÅSBARA BARNPOOLEN:
Blanda bikarbonat och varmt vatten.
Det löser upp all smuts som fastnat på botten och sidor.
Därefter är det bara att vika ihop poolen och ställa undan den till nästa sommar.
HÅLL UTOMHUSKVASTEN REN OCH FIN:
Ställ den en gång om året i en blandning av bikarbonat och vatten.
Låt den stå i ett par timmar och häll sedan bort vattnet i närmaste blomsterrabatt så att blommorna får en välbehövlig dos av alkaliska salter.
PLASTSMAK FRÅN HUSVAGNENS VATTENTANK?
Fyll tanken med vatten och 2 koppar bikarbonat.
Medan ni kör mot resmålet skvalpar blandningen omkring i vattentanken.
Väl framme på plats tömmer du tanken, sköljer flera gånger och fyller den sedan med friskt vatten. Vattnet kommer att smaka extra gott under semestern.
REN JACUZZI:
Fyll en skurspann med 1 dl bikarbonat och 4 liter vatten och skura sidorna.
Resultatet blir skinande rent.
PHBALANSEN I POOLEN:
För detta passar bikarbonat perfekt.
Det tillför alkalitet, balanserar pHvärdet och ger dig en ren pool utan giftiga kemiska substanser.
För bästa resultat följ måtten här nedan.
Kontrollera poolens pHvärde en gång in veckan med professionella pHtestmetoder.
Ligger pHvärdet under 7,2 tillsätter du 1½ kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten.
Mellan 7,2 7,5 Tillsätt 1 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten.
Över 7,5 Tillsätt inte bikarbonat
Ingredienser:
2 ägg
mjöl
1 tsk salt
1-2 dl vatten
Gör så här:
Det närmaste detta jag har sett som finns att köpa färdigt är färska gnocchi.
Verktyget är en platta med hål i.
Hålen är ca 1 cm i diameter och sitter med ca 0,5 cm mellanrum.
Detta innebär att jag kan göra en rätt lös deg.
Blanda ägg, mjöl, vatten och salt med elvisp.
Bestäm mängderna på känn.
Det är konsistensen som avgör och givetvis hur många vi är som ska äta.
Jag som har ett specialverktyg vill ha en ganska så lös deg, ja det är nog snarare en smet.
Den ska vara lätt att få igenom hålen på mitt verktyg, men inte rinna igen så att det blir långa korvar.
Degen ska ner i kokande vatten.
Lägg på en klick på verktyget och skrapa sedan med en sked.
Det gör att degen kapas i små klumpar som faller ned i det kokande vattnet.
Du som förmodligen inte har ett sådant förträffligt hjälpmedel får gör lite annorlunda.
Gör degen ganska fast (mer mjöl).
Tag sedan fram en skärbräda.
Skär långa tunna strimmor ur degen.
Kapa dessa strimmor i småbitar och låt dessa trilla ner i kokande vatten.
Det kräver lite övning för att få snitts på detta men det går att hålla skärbrädan lutande vid kastrullen och skära ner små klumpar direkt ner i vattnet.
Klumparna flyter upp till ytan när de är klara.
Fiska upp dem men en hålslev, skölj snabbt av dem i vatten och lägg i en skål.
Om du är rasande snabb så kan du göra klart all smet i ett svep och sedan hälla av klimparna i ett durkslag.
Klicka på rikligt med smör.
Servera direkt.
Ingredienser:
1 Kyckling
smör
1 stor gul lök
2-3 msk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1 burk crème fraiche
ca 2 dl vatten
3 dl gräddfil
salt
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Smält löken i smöret, dvs låt inte löken bli brun.
Skala och hacka vitlöken.
Stycka kycklingen medan löken tillagas.
Tillsätt vitlöken och paprikapulvret när löken nästan är klar.
Vänta några minuter.
Lägg i kycklingbitarna, blanda runt och stek i ca 5 minuter.
Tillsätt ca 2 dl vatten.
Lägg på ett lock.
Låt kycklingen stå och puttra i någon kvart.
Tillsätt crème fraichen.
Låt det puttra tills kycklingen är klar.
Smaka av med salt.
Servera med gräddfil, ursaltad, inlagd gurka och med hemmagjord klimp.
Den late ersätter den ursaltade, inlagda gurkan med färdigköpta cornichons och klimpen med färsk gnocchi (pasta).
En beurre manié görs så här, blanda lite delar mjukt smör och vetemjöl och tillsätt klickvis i vätskan som ska redas.
Tillsätt lite i taget tills du får rätt konsistens.
Låt koka i ca 5 minuter efter att redningen tillsatts.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kassler
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde
½ dl hett vatten
½ dl kallt vatten
1 buljongtärning (kött)
1 msk majsstärkelse
1 msk olja
1 msk oregano
1 msk basilika
salt
peppar
Gör så här:
Finstrimla kasslern.
Hacka lök, pressa vitlök, hetta upp oljan och fräs löken någon minut.
Tillsätt kasslern och fortsätt fräsa tills allt fått lite färg.
Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet.
Häll ner buljongen, tomaterna och matlagningsgrädden i pannan.
Tillsätt basilikan och oreganon, blanda om och låt småputtra 5-6 minuter.
Känns såsen för tunn kan den redas med majsstärkelse utblandad i det kalla vattnet och låt koka någon minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
In-Flavor Full-bodied Tomato
4 st kycklingklubbor
4 st hela tomater till grill
4 st tomater i bitar
1 gul lök, finhackad
1 msk Kryddhusets Chili Flakes (eller en grön färsk chili)
1 klick smör
Salt och peppar
Koka ris till 4 personer
Gör så här:
Marinera kycklingen, delvis injektion samt pensla även utsidan.
Låt ligga i ca 2 timmar.
Grill i ugn 150° ca 45 minuter.
Innertemperatur 82°–85°.
Grilla även tomaterna under de sista 10 minuterna.
Det går alldeles utmärkt att grilla på utegrill.
Tomatiserat ris:
Bryn lök och chili i stekpanna tills de mjuknat, tillsätt tomaterna.
Salta och peppra efter smak.
Blanda med det kokta riset.
Servera gärna med sallad och bröd.
Måndag:
Fylld kycklingfilé med potatisgratäng
Tisdag:
Pytt i panna
Onsdag:
Lax med ost, gräddsås och ris
Torsdag:
Kycklingnudelsoppa
Fredag:
Bondomelett
Lördag:
Färspiroger
Söndag:
Flygande Jakob
Måndag:
Thaimat och nudlar
Tisdag:
Mandelfisk, potatismos, citronsås, ärtor, morot och tomat
Onsdag:
Lövbiffsgryta med sherry, pasta och blandsallad
Torsdag:
Morotssoppa och nybakta frallor
Fredag:
Tacogratäng
Lördag:
Gravad lax och dillstuvad potatis
Söndag:
Kycklingkorvstroganoff och ris
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|