Direktlänk till inlägg 2 juni 2015

Stamp and Go (dubbelfriterad matbanan)

Av Maria - 2 juni 2015 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 st matbanan
Neutral olja
Flingsalt


Karibisk dipsås:
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 tsk karibisk kryddmix
2 msk koriander
1 tsk limezest


Karibisk kryddmix:
2 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk basilika, torkad
½ tsk timjan, torkad


Gör så här:

Matbanan är lite större bananer, ofta gröna när man köper dem.

De måste tillagas för att kunna ätas.

Påminner lite som potatis i smaken, inte söta.

Man kan säkert använda en fritös men man kan hälla ca 1 dl olja i en stekpanna och fylla på när det behövs.


Skala bananen (3-4), det kan vara lite knepigt.

Skär av ändarna och skär en skåra längst med mitten på bananen, gärna med en kniv.

Dela i bitar på ca 1- 2 cm.

Stek bitarna i rikligt med olja (en smakneutral sort t.ex raps, inte oliv) några minuter så de blir mjuka i mitten.

Ta upp bananbitarna och lägg dem på ett plant underlag och tryck sen till dem med något t.ex baksidan av en kopp eller mortel.

De ska plattas till.

Stek dem en gång till i rikligt med olja, tills de är krispiga och gyllene.

(Man kan förbereda bananchipsen fram till den sista stekningen).

Servera med en god dipsås och strö gärna över lite flingsalt.


Karibisk dipsås:

Blanda ihop gräddfil och majonnäs med kryddorna (½-1 tsk).

Pressa i ½-1 vitlöksklyfta.

Hacka koriander och blanda i (eller bladpersilja).

Riv skalet av ca en lime.

Smaka av.


Karibisk krydda:

Blanda samman samtliga kryddor i en glasburk med tättslutande lock.

Förvara kryddan mörkt och svalt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards