Direktlänk till inlägg 2 juni 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st matbanan
Neutral olja
Flingsalt
Karibisk dipsås:
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 tsk karibisk kryddmix
2 msk koriander
1 tsk limezest
Karibisk kryddmix:
2 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk basilika, torkad
½ tsk timjan, torkad
Gör så här:
Matbanan är lite större bananer, ofta gröna när man köper dem.
De måste tillagas för att kunna ätas.
Påminner lite som potatis i smaken, inte söta.
Man kan säkert använda en fritös men man kan hälla ca 1 dl olja i en stekpanna och fylla på när det behövs.
Skala bananen (3-4), det kan vara lite knepigt.
Skär av ändarna och skär en skåra längst med mitten på bananen, gärna med en kniv.
Dela i bitar på ca 1- 2 cm.
Stek bitarna i rikligt med olja (en smakneutral sort t.ex raps, inte oliv) några minuter så de blir mjuka i mitten.
Ta upp bananbitarna och lägg dem på ett plant underlag och tryck sen till dem med något t.ex baksidan av en kopp eller mortel.
De ska plattas till.
Stek dem en gång till i rikligt med olja, tills de är krispiga och gyllene.
(Man kan förbereda bananchipsen fram till den sista stekningen).
Servera med en god dipsås och strö gärna över lite flingsalt.
Karibisk dipsås:
Blanda ihop gräddfil och majonnäs med kryddorna (½-1 tsk).
Pressa i ½-1 vitlöksklyfta.
Hacka koriander och blanda i (eller bladpersilja).
Riv skalet av ca en lime.
Smaka av.
Karibisk krydda:
Blanda samman samtliga kryddor i en glasburk med tättslutande lock.
Förvara kryddan mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|