Direktlänk till inlägg 17 juni 2015
Det äldsta sötningsmedlet är honung, som samlades från vildbin redan på "hedenhös" tid.
Socker nämns första gången i Sverige 1329, när man till gravölet efter lagman Birger Petersson, heliga Birgittas far, köpte 2 kg. Socker var länge dyrt, och det ansågs fint att bjuda på sötade rätter och drycker.
Socker (sakaros) från sockerrör och sockerbeta är numera det vanligaste sötningsmedelet.
Men socker eller sockerliknande produkter framställs på många sätt - av majs, ris, kokos, sockerlönnträd, palmer etc. Socker förekommer i alla växter och djur i form av frukt- och druvsocker.
Socker finns också i olika former, som råsocker t.ex farin, flytande vanligen kallat sirap, eller smaksatt som t.ex vaniljsocker.
Färgen kan vara mörkt brun som för råsocker eller vitt som för rafinerat socker.
Det finns finmalt socker t.ex florsocker, grövre som strösocker, ännu grövre som demerarasocker, klumpar som bitsocker och kandisocker.
Det kan vara torrt, eller fuktigt som muscovadosocker.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|