Direktlänk till inlägg 19 juni 2015

Rosta kryddor

Av Maria - 19 juni 2015 13:30

Rostning av hårda kryddor kan ge nya smakupplevelser på motsvarande sätt som när kaffe eller nötter rostas. Kryddan ges en annan karaktär, ökad komplexitet och harmonierar annolunda med ingredienserna. Störande smak och bittra toner kan dämpas. Andra fördelar är att ovälkomna mikroorganismer dödas och kryddan blir sprödare, lättare att mala och mortla. Rostning gäller i första hand frö- och fruktkryddor. Spiskummin är kanske den krydda som vinner mest på att rostas, rå är den alltför rökig och bitter. Koriander, kummin, sesam, vallmo och svartpeppar är fler exempel på frön som vinner på att rostas. Andra med flyktiga aromater tappar smak av tillagning vilket gäller mer finstämda (blad-)kryddor som basilika och bladdill.

Kryddolja:

Kryddors aromämnen är ofta fettlösliga, dvs om kryddorna läggs i matolja lockas smakerna fram. Värms oljan dessutom upp ökar smakutbytet. Oljan bör vara neutral, t.ex rapsolja eller jordnötsolja, för att inte oljans smak skall ta överhand. Grovmortla kryddorna, lägg dem i oljan och värm i 125°C i 10 minuter. Önskas mer hårdrostade kryddor värms oljan till 175°C som sedan slås över kryddan i värmetåligt kärl. Låt dra ett dygn i rumstemperatur och sila sedan genom duk eller kaffefilter. Oljan kan användas som smaksättare, marinad, dressing eller stekolja. 


SÅ ROSTAS KRYDDOR:
Hårda hela eller krossade kryddor rostas i panna på svag värme under längre tid och ständig omrörning. De kan också varmluftsrostas i ugn i 10 minuter på 125-150°C. Rosta med försiktighet, vid långvarig rostning och för hög värme kan aromerna gå förlorade och smaken bli bitter. Vissa hårda och malda kryddor kan med fördel fräsas i smör eller olja en kort stund om aromaterna är fettlösliga. Detta kan även gälla kryddpastor. Sambal badjak är en färdigfräst indonesisk chilipasta med rökig smak.



SÅ ANVÄNDS ROSTADE KRYDDOR:

Rostade kryddor används på samma sätt som orostade, men smakupplevelsen blir annorlunda. Använd inte rostade kryddor när anrättningen i sig "rostas" dvs grillas eller steks. Dubbel upphettning är inte att rekommendera. Rostade kryddor tappar som regel smaken snabbare än orostade och är därför bäst nyrostade. Hållbarhet cirka en vecka.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards