Direktlänk till inlägg 24 juni 2015

Om örtbladkryddor

Av Maria - 24 juni 2015 13:45

Örtkryddor avser vanligtvis färska örter med kryddig smak. Begreppen kryddväxt och kökskrydda brukar även inbegripa vissa kryddiga grönsaker, som t.ex gräslök och kryddkrasse. Begreppen är dock oprecisa. I ursprunglig bemärkelse är definitionen av krydda "en torkad ört eller växt". Emellertid är den gängse uppfattningen numera att "färska örtkryddor" också är kryddor.

Örtbladkryddor:

Kunskapskokboken använder begreppet örtbladkryddor = färska bladkryddor + torkade bladkryddor (t.ex. lagerblad).

Krukodlade örter:

I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv. Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.


SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR:
Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. 


Omvandling:

Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards