Direktlänk till inlägg 27 juni 2015

Marsmallowsfondant

Av Maria - 27 juni 2015 08:15

Mängd: 1 kg


Ingredienser:

5 dl packade marshmallows
2 msk vatten
1 msk matolja
7-8 dl florsocker
potatismjöl/maizenamjöl


Gör så här:

Lägg marshmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i micron ca 40 sek.

Tiden kan variera beronde på microvågsugn!

De ska puffa upp och bli mjuka.

Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet. Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i micron.

Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi.

Man kan använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen.

Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.

Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker.


Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften.

Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort!

Förvara din MMF i skafferi i gärna flera välslutna påsar så att den inte torkar.

Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den.

Är den väldigt kladdig kan du knaåda in lite mer florsocker.

Vid utkavling så använd 

ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också.


Istället för florsocker använd maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en.


Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv.


En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen.


Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu.


Pasta?


Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.

Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan.

Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.

Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver.

Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards