Direktlänk till inlägg 27 juni 2015

Citronmeliss

Av Maria - 27 juni 2015 13:45

Citronmeliss (Melissa officinalis) tilhör släktet Melissa vars namn kommer från det grekiska ordet meli som betyder honung. Doften ansågs vara lockande på bin och man brukade förr gnida in nya bikupor med bladen, därav också namnet bisuga. Det är en från 2 dm upp till 1,5 m hög växt,  med nässelliknade blad och kraftig doft av citron när man gnider bladen mellan fingrarna. Plantan får små vita blommor. Arten hör hemma i Orienten och Sydeuropa. Växten odlas också i Sverige.

  • Smak: Friska citronsmak.
  • Alternativ vara: Ängssyra, mynta, citrongräs, citron.
  • Försäljning/säsong: Färsk, odlad i kruka säljs året om i butik.
  • Förvaring: I rumstemperatur. Avklippt stående i vatten, håller cirka en vecka. Citronmeliss i kruka är ganska lättskött.

Hälsa: Citronmeliss har används bl.a som medicinalväxt mot oro, depressioner och hjärtbesvär, vilket givit upphov till namnet hjärtansfröjd. Som örtté har den historiskt använts mot förkylning, sömnlöshet, oro, depressioner och nervös mage. Vetenskapliga belägg saknas.

Odla
: Citronmelissen är lättodlad utomhus och innomhus. Antingen köper man en färdig planta eller också drar man upp den från frö på våren. Det är bladen man använder och de kan skördas under hela växtsäsongen. Smaken är bäst före blomningen. Läs mer > Odla citronmeliss.



SÅ ANVÄNDS CITRONMELISS

Det är bladen (helst de ljusa) som används i matlagning tack vare den friska citronsmaken. De kan användas färska, frysta eller torkade och passar i sallader, soppor, såser, till fisk, samt tillsammans med frukt och i drinkar. Man kan göra en pestovariant av bladen i stället för basilika. Bladen har inte alltför kraftig smak och bör därför inte kokas, utan användas färska. Torkade blad används även som örtte, ofta tillsammans med mynta, och skall därvid dra i 10 minuter i hett vatten. Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards