Direktlänk till inlägg 12 september 2015

Surdegsbröd med dinkel

Av Maria - 12 september 2015 09:30

Antal: 1 bröd

Jäsning: 40 minuter + 1 timme + 1 timme + 1 timme

Ugn: 250 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

På kvällen:

2 msk surdeg (rågsurdeg)
2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten


Nästa dag:

surdegsblandingen som stått över natten
1 tsk färsk jäst (kan uteslutas)
2 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl special
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl fullkorns dinkel
1 msk honung
1 tsk salt ca


Gör så här:

Rör ut jäst och vatten i surdegsblandningen och sedan resten av ingredienserna.

Låt vila övertäckt ca 40 min.

 

Doppa handen i kallt vatten, ta tag i degen i kanten och vik mot mitten några gånger.

Låt jäsa ytterligare 40 min.

 


Gör detta moment 3 ggr med ca 40 min mellanrum, det går lättare att dra degen ju mer den jäst.

 


Den blir som tuggummi i konsistensen till slut.

Efter sista ”dragningen” låt jäsa 1  timmme.

 

Häll därefter ut degen på handduk beströdd med rågmjöl, platta ut degen och vik mot mitten, vänd skarven nedåt och låt jäsa ytterligare en timme.

 

Sätt på ugnen och sätt in en plåt.

Lägg det jästa brödet med skarven uppåt på den varma plåten och grädda i mitten av ugnen ca 30 min, vädra var 5:e minut sista kvarten.

Låt svalna på bakgaller.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards