Alla inlägg under juni 2015

Av Maria - 13 juni 2015 17:45

Antal: 12-16 bitar

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
Botten:

300 g mandelmassa

1 ägg

2 äggvitor


Fyllning:

1½ dl lemon curd

1 liter jordgubbar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Riv mandelmassan

Rör ner ägg och äggvitor.

Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.

Låt den svalna.


Lägg bottnen på ett tårtfat.

Bred på lemon curd.

Halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan.

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Av Maria - 13 juni 2015 08:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 180 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

Sallad:

350 g färsk spenat
2 dl gröna ärtor
200 g fetaost
5 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar

 

Sötpottisstripes i ugn:

2 stora sötpotatisar
oliv eller rapsolja
salt
svartpeppar
chili (för kryddigare stripes)


Gör så här:

Sallad:

Blanda spenat, ärtor och smula över fetaosten.

Blanda ihop olivolja och citron, salta och peppra efter smak.

Häll över spenatblandningen.

Färdigt!

 

Sötpotatisstripes:

Sätt ugnen på 180° Skala och dela potatisen i avlånga stripes, fördela på smord plåt krydda efter behov.

Låt gå i ugn i ca 15 - 20 minuter.

 

Oavsett vilken typ av hamburgare man väljer att göra är det alltid roligt med tillbehören, och det finns i massor.

Här finns tips på mumsiga tillbehör.

Av Maria - 12 juni 2015 21:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

600 g halvtinade laxfiléer som varit fryst i 2 dygn.
2 msk wasabipasta
200 g cream cheese
2 dl rostade vita och svarta sesamfrön
 
Till servering:
japansk soja
tunna skivor inlagd ingefära
 
Gör så här:
Skär laxen i sneda tunna skivor.
Lägg ut en rejäl bit plastfolie.
Lägg laxskivorna omlott till en rektangel på folien.
Blanda wasabipasta och cream cheese.
Bred ut blandningen i ett jämnt lager på laxskivorna.
Rulla ihop laxen så tajt det går med hjälp av plastfolien.
Ta av plasten.
Rulla laxrullen i sesamfröna.
Linda in rullen i ny plastfolie och lägg den sedan i frysen i cirka 30 minuter.
Ta ut laxrullen och ta av plastfolien.
Skär skivor av laxen med en vass kniv.
Servera med japansk soja och inlagd ingefära i tunna skivor.
 
Byt ev laxen mot varmrökt lax!
Av Maria - 12 juni 2015 18:45

Antal: 1 limpa

Ugn: 175 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:

6 dl filmjölk

1 dl mörk sirap

3 ¾ dl bovetemjöl

¾ dl sojamjöl

½ dl nyponmjöl

1 dl linfrö

2 dl solroskärnor

2 msk psylliumfröskal

1 tsk bikarbonat


Till formen:

1 tsk smör

1 tsk bovetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.

Låt stå och svälla i några minuter.

Smöra och mjöla en brödform, 1½–2 liter.

Fördela smeten jämnt i formen och strö över lite bovetemjöl.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.

Låt svalna på galler.

Av Maria - 12 juni 2015 18:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g skivad fryst laxfilé
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
 
Kronärtskocksröra:
2 lime, pressad saft
6 inlagda kronärtskocksbottnar, delade i bitar
2 tomater, skållade, skalade, urkärnade och tärnade
3 msk olivolja
1 msk kapris
2 msk hackad färsk basilika
 
Garnering:
50 g rucola
 
Gör så här:
Använder du färsk laxfilé så frys den ca 2 dygn.
Skär laxen i tunna stora skivor på snedden medan den ännu är lite fryst.
 
Kronärtskocksröra: 
Värm limesaft och olivolja i en kastrull.
Tillsätt kronärtskocksbitarna och kapris och låt bli varmt.
Vänd ner tomatkött och basilika.
Bred ut laxskivorna på tallrikar, salta och peppra.
Fördela kronärtskocksröran över och garnera med rucola.



Av Maria - 12 juni 2015 17:30

Antal: 6-8 portioner på buffébord


Ingredienser:

420 g inläggningssill på minuten

1 citron

2 dl crème fraiche

2 msk riven pepparrot

½ dl grovskuren dill

1 krm salt


Gör så här:

Låt sillen rinna av väl och skär den i bitar.

Tvätta citronen, riv av det yttersta skalet och pressa ur juicen.

Blanda crème fraiche med alla ingredienser.

Vänd ner sillen.

Låt sillen stå någon timme innan servering.

Servera sillen med kokt potatis och knäckebröd.

Av Maria - 12 juni 2015 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g färs på lax
200 g färs på vitfisk
4 st tomater
½ gurka
280 g majs
250 g ruccolasallad
1 st halloumi
250 g Keso

 

Gör så här:

Blanda 40 g Taco Lime Picante, 1 dl vatten och fiskfärsen.

Stek i rapsolja på medelsvag värme i ca 6 minuter.

Riv halloumiosten, skär tomater och gurka i småbitar. 

Häll upp alla ingredienser i småskålar. Välj tacobröd efter smak.

Servera gärna limevatten till dessa saftiga fisktacos.

Av Maria - 11 juni 2015 18:30

Mängd: 3½ dl


Ingredienser:

35 cl brännvin (okryddad sprit, t ex vodka)
3 fläderblomsklase + 1 klase till garnering
1 citron, endast skalet
 
Gör så här:
Häll upp brännvinet i en burk eller en flaska med bred hals.
Tvätta citronen och skala av enbart det gula på skalet med en potatisskalare.
Lägg citronskalen i spriten och ställ i kylen över natten.
Lägg i blomklasar och låt flaskan/burken stå ytterligare 1–2 dygn i kylen.
Sila spriten genom ett kaffefilter.
Häll upp i en flaska och förvara mörkt och svalt.
Vid servering lägg i 1 fläderblomma och ev citronskal som garnering.
Servera snapsen väl kyld.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards