Alla inlägg under juni 2015
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
125 g + 50 g blåbär
2 msk vatten
1 dl strösocker
½ msk citron, pressad
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna, utom 50 g blåbär, i en kastrull och värm till 112 grader, rör om lite då och då.
Tillsätt de resterande blåbären, rör om och häll upp i en väl rengjord burk.
Ingredienser:
225 g hallon, färska eller frysta
2 msk honung
Gör så här:
Koka ihop hallon och honung i ca 15 minuter till en sylt.
Sylten skall bli fast och koncentrerad.
Låt svalna.
Passar bra till t.ex hallongrottor, småkakor.
Ingredienser:
3 tsk malen koriander
3 tsk malen spiskummin
3 tsk gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk cayennepeppar
2 tsk malda nejlikor
Gör så här:
Blanda alla kryddorna.
Förvara i burk med tättslutande lock.
För den som vill ha lite mer styrka så är det förstås bara att öka mängden cayennepeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g räkor
2 medelstora (ca 400 g) squash eller zucchini
1 msk margarin
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
50 g riven parmesanost
½ tsk salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
Skala räkorna.
Skala och skär squashen eller zucchinin i tunna skivor.
Fräs dem mjuka i margarinet i en låg, vid kastrull tillsammans med vitlöken.
Värm grädden.
Blanda i osten och räkorna.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över squashen.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
200 g torkade fikon
200 g skållad sötmandel
1½ dl socker
2 dl vispgrädde
4 ägg, gulor + vitor
Servering:
Vaniljsås-/glass/ vispad grädde
Gör så här:
Slå kokande vatten över fikonen, låt dem kallna och rinna av.
Strimla frukten och blanda med mald mandel, socker, grädde och gulor.
Vispa vitorna hårt och blanda ner hälften i smeten.
Vänd försiktigt ner resterande vitor och lägg smeten i smord ugnssäker form med raka kanter.
Grädda puddingen 35-40 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st aubergine (ca 250 g)
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st zucchini (ca350 g)
2 st morötter
2 st röda paprikor
1 dl olivolja
1 msk harissa
1 tsk gurkmeja
2 tsk Hel el. malen spiskummin
10 st torkade aprikoser
4 dl vatten
4 msk konc kyckling el. grönsaksfond
2 st kanelstänger
1 burk kikärter (ca 400 g)
Hackad bladpersilja
Salt
ev. matlagningsyoughurt till servering
Couscous:
1 st gula lökar
2 msk olivolja
2 tsk flytande honung
Russin
3 dl hett vatten
3 dl couscous
1 msk smör
Gör så här:
Skär auberginen i 2 cm stora tärningar.
Blanda med 1 tsk salt i en bunke.
Låt stå ca 15 minuter, tills auberginen släpper vätska.
Skala och strimla lök och vitlök. Skär zucchini i 2 cm stora tärningar.
Skala och dela morötterna på längden.
Skär i ca 5 mm tjocka skivor.
Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor.
Häll av och pressa ut lite av vätskan ur auberginen.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna/traktörpanna.
Tillsätt grönsaker, harissa, gurkmeja och spiskummin.
Stek ca 5 minuter, tills grönsakerna fått lite färg.
Tillsätt aprikoser, vatten, fond, kanelstänger och sköljda kikärter.
Låt småkoka under lock ca 20 minuter.
Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Couscous:
Skala och strimla löken.
Bryn med honung och 1/2 tsk salt i olja i 15 minuter, tills löken blivit mjuk, söt och gyllenbrun.
Tillsätt russinen och låt det bli varmt.
Koka upp vatten och 1/2 tsk salt i en kastrull till couscousen.
Blanda vatten och couscous i en skål.
Låt stå ca 5 minuter, med lock så att couscousen sväller.
Separera grynen med en gaffel eller ballongvisp till en fluffig och grynig couscous.
Rör genast ner smöret.
Toppa couscousen med lök- och russinfräset.
Servera med grytan som toppas med persilja.
En klick matyoghurt är gott till.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 40-50 minuter
Ingredienser:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 st stor lök
1 st stor äpple
3 msk olja
2 msk curry
500 g nötfärs
1 tsk salt
2 tsk timjan
1½ tsk dragon
2 msk lime/citronsaft
½ dl mandelspån
Äggstanning:
3 dl mjölk
2 st stora ägg
4 st lagerblad
Gör så här:
Blanda i en stor skål ströbröd med mjölk och låt dra en stund.
Skala och hacka löken och skala och skiva äpplen i små tärningar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Värm oljan i en stekpanna och blanda i curryn.
Tillsätt löken och låt steka en stund.
Tillsätt sedan äpplebitarna och rör om. Häll lök/äpple till skålen med ströbrödet.
Blanda.
Stek köttfärsen och häll i skålen.
Blanda.
Krydda med salt, timjan, dragon, lime/citronsaft och mandelspån.
Rör om allt väl.
Häll detta i en ugnsform.
Vispa ihop mjölk och ägg och häll i ugnsformen.
Lägg lagerbladen på.
Grädda i 175 grader i nedersta falsen 40-50 minuter.
Servera med kokt potatis och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ citron
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Gör så här:
Finriv det yttersta skalet på citronen.
Finhacka persilja och vitlök och blanda ihop med olivoljan och citronskalet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|