Alla inlägg under juni 2015
Mängd: ca 1½ liter sylt
Ingredienser:
1 kg blåbär
600 g socker
200 g farinsocker
½ tsk kanel, smaka av
2 msk mörk rom, kan uteslutas
Gör så här:
Rensa bären.
Koka alla ingredienser till ca 105 grader.
Skumma av under tiden.
Häll upp på väl rengjorda och varma burkar.k
Förslut direkt och ställ svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st stora lökar
1 msk ingefära
2 tsk salt
1 dl olivolja
1 burk tomatkross
500 g köttbitar
2 msk curry
1 tsk chili
1 st buljongtärning
Gör så här:
Hacka lökarna i ringar, och fräs dom i 20 min i en kastrull .
Ha i 1 msk med ingefära, 2 tsk salt och olivolja.
Ha i en burk med tomatkross, och låt det ligga i 5 min och sjuda.
Ös i 500 g köttbitar, 2 msk curry, 1-2 tsk chili och 1 buljongtärning, salt och låt de ligga och dra sig i en timma.
Klar för att njutas!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g couscous
400 ml varm kycklingbuljong
1 st citron
2 st Kycklingbröst
1 msk harissa
1 msk olivolja
1 msk smör
1 st gul lök
1 tsk chiliflingor
50 g russin
50 g nötter (t ex mandel)
1 st persilja
Gör så här:
Lägg couscousen i en skål och häll över den varma kycklingbuljongen.
Häll över den pressade citronen.
Rör om och täck över.
Pensla/strö över harrisakryddan över kycklingen och stek den i stekpanna.
Lägg den på en tallrik täckt i folie när den är klar.
Ha i en klick smör i stekpannan.
Stek sedan löken tills den blivit mjuk.
Ha i chiliflingor.
Fluffa upp couscousen med en gaffel.
Rör i löken och chiliflingorna tillsammans med rivet citronskal, russin, nötter och persilja.
Skär kycklingen i bitar och lägg på toppen.
Antal: 6 stycken
Jäsning: 30 minuter + 15-30 minuter
Ingredienser:
20 gram jäst
1 msk olja
40 cl vatten
1 tsk salt
500 g vetemjöl
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i matberedaren tillsätt jäst och lite olja.
Tillsätt vatten och arbeta till en slät smet.
Täck över men kökshandduk och låt den jäsa i 30 min.
Knåda degen och forma små bullar som en apelsin låt den vila 5 min och sedan tryck men handen på bullarna låt dem jäsa igen 15- 30 min.
Grädda på stekpannan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st gula lökar
3 st paprikor
5 st selleristjälkar
4 klyfta vitlök
1 msk olivolja
2 burk Krossad tomat
2 burk kidneybönor, färdigkokta
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
2 tsk paprikapulver
1 msk sambal oelek
salt
peppar
Gör så här:
Hacka lök, vitlök, selleri och paprika grovt.
Stek dem på hög värme tillsammans med olja i wokpanna eller stor kastrull.
När de blivit mjuka, häll på spiskummin, paprikapulver och koriander, blanda om.
Slå på de krossade tomaterna och sambal oelek, salta och låt sjuda i ca 15 minuter.
Smaka sedan av, tillsätt ev. mer salt, peppar, spiskummin, koriander eller paprikapulver.
Skölj av kidneybönorna i ett durkslag och häll ner i grytan.
Låt sedan allt koka i ca 5-10 minuter.
Servera tillsammans med couscous och turkisk yoghurt.
Klipp gärna lite färsk persilja över.
Mängd: 1 stor burk eller två mindre
Ingredienser:
500 g plommon
½ dl vatten
3 dl socker
(½ dl rom, om så önskas)
2 msk pektin
Gör så här:
Skölj plommonen och räkna dem.
(Du ska nämligen plocka upp kärnorna på slutet och då är det viktigt att du får upp alla kärnor.)
Lägg plommonen i en kastrull tillsammans med vattnet och koka på svag värme under lock i ca 25 minuter.
Rör om då och då under tiden.
Ta upp samtliga kärnor med hjälp av en sked eller en hålslev.
Tillsätt därefter socker (och ev. rom) och sjud under lock i ca 15 minuter.
Rör om då och då under tiden.
Skumma sylten väl.
Tillsätt därefter pektinet enligt anvisningar.
Häll upp på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut genast och förvara mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 grillade paprikor
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
4 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Mixa paprika, vinäger, senap och olja till en slät dressing.
Smaksätt med salt och peppar.
Passar bra till t.ex grillat kött.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
3 msk jordnötsolja
400 g krossade eller passerade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl kokosmjölk
3/4 dl mango chutney
2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 msk riven färsk ingefära
2 msk piripirisås
Garnering:
2 st mango
1 dl riven kokos
Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor eller bitar.
Skala och strimla löken.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn kycklingen och lök i omgångar i oljan i en stekpanna.
Lägg över i en gryta.
Häll över tomater, tomatpuré, kokosmjölk, mango chutney, salt, kardemumma, ingefära och piripirisås.
Låt grytan sjuda under lock ca 15 minuter, tills kycklingen är genomkokt.
Smaka eventuellt av med mer piripirisås.
Skala, kärna ur och skär mangon i små bitar och strö lite av den samt kokosen över grytan.
Servera resten i småskålar bredvid.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|