Alla inlägg under juni 2015

Av Maria - 3 juni 2015 17:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

630 g kyckling, gärna med ben och skinn, tex lårfilé med skinn
(Kan ersättas med samma mängd kokta kikärtor för vegetariskt)
1 st gul lök, gärna en stor
2 st vitlöksklyfta
4 msk tomatpure
1 dl jordnötssmör, osötad, välj creamy eller crunch berorende på om du vill känna bitar av jordnötter eller inte. Det är en smaksak
400 g bladspenat, färsk eller frusen
400 g krossade tomater
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver, kan uteslutas
1 st kycklingbuljongtärning eller 235 ml stark kycklingbuljong
1 dl vatten
Salt

Peppar
Olja till stekning
ev. 1-2 st färska chilifrukter


Gör så här:

Tina spenaten om du använder fryst.

Krama ur överflödig vätska

Hacka lök och vitlök.

Om du använder färsk chili, hacka den med.

Dela upp kycklingen i mindre bitar.

Hetta upp olja i en gryta.

När den är riktigt varm så i med kycklingen och bryn den ordentligt på alla sidor.

Det gör inget om det fastnar lite, det smaksätter grytan sen.

Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.

I samma gryta lägg i löken, vitlöken och ev. chili.

Låt steka några minuter

I med tomatpurén och kryddor, stek lite till.

Om du inte tycker om hetta, så använd bara paprikapulver

Vänd i jordnötssmöret och rör runt tills du fått en sås.

Tillsätt krossade tomater, buljong och vatten.

Lägg i kyckling

Låt koka i minst en timme.

Efter halva tiden så tillsätt spenaten (och kikärtor ifall du använder såna).

Använder du färsk spenat så kan man få tillsätta den lite då om då, så du får plats med den.

Den kokar ner.

Titta till grytan då och då.

Tillsätt mer vatten ifall det behövs.

Servera grytan med sallad och lite skivad tomat och gurka.

Ris kan också vara gott till.

Är nog gott att tillsätta kikärtor även om man använder kyckling och då kan man hoppa ris ifall man vill.

Grytan blir bara godare av att stå, så man kan förbereda den och värma dagen efter.

Av Maria - 3 juni 2015 16:15

Mängd: ca 1½ liter


Ingredienser:

1 kg (2 liter) bär eller frukt

1 kg syltsocker 


För lättsockrad variant:

2 kg (4 liter) bär eller frukt

1 kg syltsocker


Gör så här:

Skölj och ansa frukt eller bär.

Stora bär och frukter mixas eller skärs i bitar innan de blandad med syltsockret i en gryta.

Koka upp och låt koka i 2-3 minuter beroende på hur fast frukten eller bären är.

Ta grytan från värmen och skumma väl.

Låt stå i 15 minuter, rör några gånger under tiden.

Häll upp på varma, rengjorda burkar.

Förslut.

Försvara svalt.

Av Maria - 3 juni 2015 12:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 20-25 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

2 msk torr vit martini eller vatten


Fyllning:

350 g gula kantarellera

4 schalottenlökar

2 msk smör

2 tsk repad citrontimjan eller timjan

140 g ädelost

3 ägg

2 dl grädde

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar


Gör så här:

Pajdeg:

Lägg mjöl och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad.

Kör till en smulig massa.

Tillsätt vätskan och kör tills det bildas en degboll.

Tryck ut degen i en pajform som är 23 cm i diameter.

Låt stå i kylen ca 30 minuter.

Nagga pajdegen.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.


Fyllning:
Ansa och borsta kantarellerna och riv stora i mindre bitar.

Fräs svampen och skivad lök i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg.

Krydda med citrontimjan.

Lägg över svampen i pajskalet.

Bryt små bitar av ädelosten och fördela över svampen.

Vispa samman ägg och grädde i en skål.

Salta och peppra och häll över fyllningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Av Maria - 3 juni 2015 08:00

Ingredienser:

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 tsk vitpeppar

1 tsk råsocker

½ tsk cayennepeppar

1 tsk salvia

1 timjan


Gör så här:
Blanda alla kryddor.

Massera in kryddblandningen i köttskivorna ca 5 minuter innan köttet ska grillas.

Av Maria - 2 juni 2015 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 st matbanan
Neutral olja
Flingsalt


Karibisk dipsås:
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 tsk karibisk kryddmix
2 msk koriander
1 tsk limezest


Karibisk kryddmix:
2 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk basilika, torkad
½ tsk timjan, torkad


Gör så här:

Matbanan är lite större bananer, ofta gröna när man köper dem.

De måste tillagas för att kunna ätas.

Påminner lite som potatis i smaken, inte söta.

Man kan säkert använda en fritös men man kan hälla ca 1 dl olja i en stekpanna och fylla på när det behövs.


Skala bananen (3-4), det kan vara lite knepigt.

Skär av ändarna och skär en skåra längst med mitten på bananen, gärna med en kniv.

Dela i bitar på ca 1- 2 cm.

Stek bitarna i rikligt med olja (en smakneutral sort t.ex raps, inte oliv) några minuter så de blir mjuka i mitten.

Ta upp bananbitarna och lägg dem på ett plant underlag och tryck sen till dem med något t.ex baksidan av en kopp eller mortel.

De ska plattas till.

Stek dem en gång till i rikligt med olja, tills de är krispiga och gyllene.

(Man kan förbereda bananchipsen fram till den sista stekningen).

Servera med en god dipsås och strö gärna över lite flingsalt.


Karibisk dipsås:

Blanda ihop gräddfil och majonnäs med kryddorna (½-1 tsk).

Pressa i ½-1 vitlöksklyfta.

Hacka koriander och blanda i (eller bladpersilja).

Riv skalet av ca en lime.

Smaka av.


Karibisk krydda:

Blanda samman samtliga kryddor i en glasburk med tättslutande lock.

Förvara kryddan mörkt och svalt.

Av Maria - 2 juni 2015 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g torsk
3 st potatisar
2 st morötter
½ dl strimlad purjolök
2 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 st chilipeppar
7 dl fiskbuljong
2½ dl vitt matlagningsvin
1 paket saffran
2 msk hackad dill
1 msk hackad basilika
salt

peppar


Gör så här:

Skala potatis och morot och skär i stora bitar.

Koka tillsammans med fiskbuljong, matlagningsvin, saffran och hackad vitlök i 10 min.
Strimla purjolöken och chilin.

Skär upp torsken och tomaterna i grova bitar (ca 2x2 cm).

Släng i och koka i ytterligare 5-7 minuter.

Smaka av med salt peppar och de hackade örterna.

Av Maria - 2 juni 2015 16:15

Ingredienser:

2 st Röd chilifrukt, typ "spansk peppar"
2 st Vitlöksklyftor
2 tsk Korianderfrön
2 tsk Spiskummin, malen
0.5 tsk Svartpeppar, direkt från kvarnen
1 tsk Salt
½ dl Olivolja, extra virgin


Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en mixer eller i en matberedare och kör till en slät pasta.

Av Maria - 2 juni 2015 16:00

Mängd: 1 stor burk


Ingredienser:

2 liter jordgubbar

1 vaniljstång

Saften av 2 citroner

8 dl strösocker


Gör så här:

Snoppa jordgubbarna och dela dem.

Dela vaniljstången.

Blanda jordgubbar, vaniljstång, citron och socker i en kastrull.

Låt stå framme i rumstemperatur ett par timmar (gärna över natten) tills sockret smält och jordgubbarna har börjat safta sig.


Koka sylten i ca 30 minuter eller tills den nått 105 grader.

Häll över på en väl rengjord burk och skruva på locket.

Förvara sylten svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards