Alla inlägg under juni 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
630 g kyckling, gärna med ben och skinn, tex lårfilé med skinn
(Kan ersättas med samma mängd kokta kikärtor för vegetariskt)
1 st gul lök, gärna en stor
2 st vitlöksklyfta
4 msk tomatpure
1 dl jordnötssmör, osötad, välj creamy eller crunch berorende på om du vill känna bitar av jordnötter eller inte. Det är en smaksak
400 g bladspenat, färsk eller frusen
400 g krossade tomater
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver, kan uteslutas
1 st kycklingbuljongtärning eller 235 ml stark kycklingbuljong
1 dl vatten
Salt
Peppar
Olja till stekning
ev. 1-2 st färska chilifrukter
Gör så här:
Tina spenaten om du använder fryst.
Krama ur överflödig vätska
Hacka lök och vitlök.
Om du använder färsk chili, hacka den med.
Dela upp kycklingen i mindre bitar.
Hetta upp olja i en gryta.
När den är riktigt varm så i med kycklingen och bryn den ordentligt på alla sidor.
Det gör inget om det fastnar lite, det smaksätter grytan sen.
Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.
I samma gryta lägg i löken, vitlöken och ev. chili.
Låt steka några minuter
I med tomatpurén och kryddor, stek lite till.
Om du inte tycker om hetta, så använd bara paprikapulver
Vänd i jordnötssmöret och rör runt tills du fått en sås.
Tillsätt krossade tomater, buljong och vatten.
Lägg i kyckling
Låt koka i minst en timme.
Efter halva tiden så tillsätt spenaten (och kikärtor ifall du använder såna).
Använder du färsk spenat så kan man få tillsätta den lite då om då, så du får plats med den.
Den kokar ner.
Titta till grytan då och då.
Tillsätt mer vatten ifall det behövs.
Servera grytan med sallad och lite skivad tomat och gurka.
Ris kan också vara gott till.
Är nog gott att tillsätta kikärtor även om man använder kyckling och då kan man hoppa ris ifall man vill.
Grytan blir bara godare av att stå, så man kan förbereda den och värma dagen efter.
Mängd: ca 1½ liter
Ingredienser:
1 kg (2 liter) bär eller frukt
1 kg syltsocker
För lättsockrad variant:
2 kg (4 liter) bär eller frukt
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj och ansa frukt eller bär.
Stora bär och frukter mixas eller skärs i bitar innan de blandad med syltsockret i en gryta.
Koka upp och låt koka i 2-3 minuter beroende på hur fast frukten eller bären är.
Ta grytan från värmen och skumma väl.
Låt stå i 15 minuter, rör några gånger under tiden.
Häll upp på varma, rengjorda burkar.
Förslut.
Försvara svalt.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk torr vit martini eller vatten
Fyllning:
350 g gula kantarellera
4 schalottenlökar
2 msk smör
2 tsk repad citrontimjan eller timjan
140 g ädelost
3 ägg
2 dl grädde
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Pajdeg:
Lägg mjöl och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad.
Kör till en smulig massa.
Tillsätt vätskan och kör tills det bildas en degboll.
Tryck ut degen i en pajform som är 23 cm i diameter.
Låt stå i kylen ca 30 minuter.
Nagga pajdegen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
Fyllning:
Ansa och borsta kantarellerna och riv stora i mindre bitar.
Fräs svampen och skivad lök i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg.
Krydda med citrontimjan.
Lägg över svampen i pajskalet.
Bryt små bitar av ädelosten och fördela över svampen.
Vispa samman ägg och grädde i en skål.
Salta och peppra och häll över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Ingredienser:
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk vitpeppar
1 tsk råsocker
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salvia
1 timjan
Gör så här:
Blanda alla kryddor.
Massera in kryddblandningen i köttskivorna ca 5 minuter innan köttet ska grillas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st matbanan
Neutral olja
Flingsalt
Karibisk dipsås:
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 tsk karibisk kryddmix
2 msk koriander
1 tsk limezest
Karibisk kryddmix:
2 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk basilika, torkad
½ tsk timjan, torkad
Gör så här:
Matbanan är lite större bananer, ofta gröna när man köper dem.
De måste tillagas för att kunna ätas.
Påminner lite som potatis i smaken, inte söta.
Man kan säkert använda en fritös men man kan hälla ca 1 dl olja i en stekpanna och fylla på när det behövs.
Skala bananen (3-4), det kan vara lite knepigt.
Skär av ändarna och skär en skåra längst med mitten på bananen, gärna med en kniv.
Dela i bitar på ca 1- 2 cm.
Stek bitarna i rikligt med olja (en smakneutral sort t.ex raps, inte oliv) några minuter så de blir mjuka i mitten.
Ta upp bananbitarna och lägg dem på ett plant underlag och tryck sen till dem med något t.ex baksidan av en kopp eller mortel.
De ska plattas till.
Stek dem en gång till i rikligt med olja, tills de är krispiga och gyllene.
(Man kan förbereda bananchipsen fram till den sista stekningen).
Servera med en god dipsås och strö gärna över lite flingsalt.
Karibisk dipsås:
Blanda ihop gräddfil och majonnäs med kryddorna (½-1 tsk).
Pressa i ½-1 vitlöksklyfta.
Hacka koriander och blanda i (eller bladpersilja).
Riv skalet av ca en lime.
Smaka av.
Karibisk krydda:
Blanda samman samtliga kryddor i en glasburk med tättslutande lock.
Förvara kryddan mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g torsk
3 st potatisar
2 st morötter
½ dl strimlad purjolök
2 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 st chilipeppar
7 dl fiskbuljong
2½ dl vitt matlagningsvin
1 paket saffran
2 msk hackad dill
1 msk hackad basilika
salt
peppar
Gör så här:
Skala potatis och morot och skär i stora bitar.
Koka tillsammans med fiskbuljong, matlagningsvin, saffran och hackad vitlök i 10 min.
Strimla purjolöken och chilin.
Skär upp torsken och tomaterna i grova bitar (ca 2x2 cm).
Släng i och koka i ytterligare 5-7 minuter.
Smaka av med salt peppar och de hackade örterna.
Ingredienser:
2 st Röd chilifrukt, typ "spansk peppar"
2 st Vitlöksklyftor
2 tsk Korianderfrön
2 tsk Spiskummin, malen
0.5 tsk Svartpeppar, direkt från kvarnen
1 tsk Salt
½ dl Olivolja, extra virgin
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixer eller i en matberedare och kör till en slät pasta.
Mängd: 1 stor burk
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
1 vaniljstång
Saften av 2 citroner
8 dl strösocker
Gör så här:
Snoppa jordgubbarna och dela dem.
Dela vaniljstången.
Blanda jordgubbar, vaniljstång, citron och socker i en kastrull.
Låt stå framme i rumstemperatur ett par timmar (gärna över natten) tills sockret smält och jordgubbarna har börjat safta sig.
Koka sylten i ca 30 minuter eller tills den nått 105 grader.
Häll över på en väl rengjord burk och skruva på locket.
Förvara sylten svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|