Alla inlägg under juni 2015
Citronmeliss (Melissa officinalis) tilhör släktet Melissa vars namn kommer från det grekiska ordet meli som betyder honung. Doften ansågs vara lockande på bin och man brukade förr gnida in nya bikupor med bladen, därav också namnet bisuga. Det är en från 2 dm upp till 1,5 m hög växt, med nässelliknade blad och kraftig doft av citron när man gnider bladen mellan fingrarna. Plantan får små vita blommor. Arten hör hemma i Orienten och Sydeuropa. Växten odlas också i Sverige.
Hälsa: Citronmeliss har används bl.a som medicinalväxt mot oro, depressioner och hjärtbesvär, vilket givit upphov till namnet hjärtansfröjd. Som örtté har den historiskt använts mot förkylning, sömnlöshet, oro, depressioner och nervös mage. Vetenskapliga belägg saknas.
Odla: Citronmelissen är lättodlad utomhus och innomhus. Antingen köper man en färdig planta eller också drar man upp den från frö på våren. Det är bladen man använder och de kan skördas under hela växtsäsongen. Smaken är bäst före blomningen. Läs mer > Odla citronmeliss.
SÅ ANVÄNDS CITRONMELISS
Det är bladen (helst de ljusa) som används i matlagning tack vare den friska citronsmaken. De kan användas färska, frysta eller torkade och passar i sallader, soppor, såser, till fisk, samt tillsammans med frukt och i drinkar. Man kan göra en pestovariant av bladen i stället för basilika. Bladen har inte alltför kraftig smak och bör därför inte kokas, utan användas färska. Torkade blad används även som örtte, ofta tillsammans med mynta, och skall därvid dra i 10 minuter i hett vatten. Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer (à ca 150 g)
1 tsk olja
½ tsk salt
1 krm peppar
140 g tärnat bacon
1 banan
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
4 port ris, gärna basmatiris
1 dl saltade jordnötter
Gör så här:
Antal: 30-40 stycken
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2 dl Turkisk / Grekisk yoghurt
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gr smör, rumstempererat
125 gr feta, smulad
1 dl gröna oliver, kärnfria
½ tsk salt
mjöl till utbakning
Gör så här:
Finhacka oliverna.
Blanda mjöl och bakpulver, hacka ihop med smöret.
Tillsätt feta, yoghurt och oliver och blanda allt snabbt (det blir rätt så kletigt).
Rulla ut degen på mjölat bakbord till en "korv".
Dela "korven" i jämnstora bitar.
Ta lite mjöl i handflatorna och rulla bitarna till "cigarrer".
Grädda dem på bakplåtspapper i ugn vid 250 grader i c:a tio minuter.
Serveras ljumna till snacks, Tzatziki, dipp eller sallader.
Mängd: 1 kg
Ingredienser:
5 dl packade marshmallows
2 msk vatten
1 msk matolja
7-8 dl florsocker
potatismjöl/maizenamjöl
Gör så här:
Lägg marshmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i micron ca 40 sek.
Tiden kan variera beronde på microvågsugn!
De ska puffa upp och bli mjuka.
Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet. Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i micron.
Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi.
Man kan använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen.
Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.
Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker.
Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften.
Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort!
Förvara din MMF i skafferi i gärna flera välslutna påsar så att den inte torkar.
Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den.
Är den väldigt kladdig kan du knaåda in lite mer florsocker.
Vid utkavling så använd
ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också.
Istället för florsocker använd maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en.
Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv.
En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen.
Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu.
Pasta?
Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.
Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan.
Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.
Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver.
Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas).
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Citrongräs är en gräsart med citronsmak. Det är en upp till 2 meter hög "tuvad" växt med styva blad. Arten hör hemma i tropiskt klimat, med ursprung från södra Indien och Sri Lanka. Härifrån har citrongräset spridits till Afrika och senare till Amerika. Citrongräs säljs som färska stjälkar, torkad, eller som pulver.
Hälsa:
Liksom för de flesta andra kryddor tillskrivs citrongräs undergörande egenskaper. Örten anses ha lugnande och blodtrykssänkande verkan, antioxidanta och antiinflamatoriska egenskaper m.m Citrongräshack används till örtte och anses bra mot magbesvär. Vetenskapliga belägg saknas.
Odla:
Att odla citrongräs i Sverige är relativt meningslöst. Växten klarar inte vårt vinterklimat och den hinner inte bli tillräckligt stor första året för att ge skörd. Man kan odla den i kruka men då måste man vara beredd på en stor planta, över meter hög som tas in på vintern. Läs mer > Odla citrongräs.
SÅ ANVÄNDS CITRONGRÄS
Ansa:
Som krydda används den nedre köttigare delen. Torr och hård nederkant och torra ytterblad avlägsnas, men kan hackas och användas till örtte. Torkat citrongräs blötlägges. För att frigöra smakämnena måste man banka, mortla eller finhacka gräset.
Citrongräs ger frisk smak åt sallader, soppor, grytor och fiskrätter. Som ensam krydda upplevs den lite platt och parfyrmerad, den mår bra att balanseras med lite eldiga kryddor. Finhackad användas gräsarten i wok och marinader. Man kan låta bankade stjälkar koka med en kortare stund i soppor och grytor, men tas sedan bort före servering. Smakämnet citral är känslig för ljus, luft och långvarig upphettning. Gräset bör sjudas/kokas i högst 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Kålpudding:
1 litet vitkålshuvud (ca 1 kilo)
smör att steka i
1-2 dl vatten
2 msk sirap
salt
400 g blandfärs
1 ägg
1 dl vatten
salt & peppar
Gräddsås:
4 port:
3 dl vispgrädde
1½ dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar
Gör så här:
Kålpudding:
Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smöret.
Häll på lite vatten då och då så det inte bränns!
Salta & peppra.
När kålen blivit mjuk så häll på sirap och låt puttra en liten stund.
Blanda köttfärsen med ägg, vatten, salt & peppar.
Bred hälften av vitkålen i botten på en form.
Täck med köttfärsen och bred ut resterande vitkål överst.
In i ugnen 175C ca 45 min.
Gräddsåsen:
Blanda allt i en kastrull och koka upp.
Låt puttra 5 min och smaka av med salt & peppar.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 45 minuter
Ugn: 200 grader, 45 minuter
Ingredienser:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt, tex Lindahls
25 gr jäst
1½ dl vatten
1½ tsk salt
8 dl rågsikt
1 ägg
smör eller margarin
Alla indigrienserna bör vara rumstempererade
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke och lös upp i fingervarmt vatten.
Tillsätt Lindahls yoghurt tillsammans med salt och rågsikt.
Arbeta degen blank och smidig.
Forma den till ett bröd och lägg ner det i en smord bakform.
Låt brödet jäsa, till dubbel volym, i 45 min på ett varmt ställe övertäckt med duk.
Vispa upp ägget och pensla brödet.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 45 min.
Stjälp upp brödet och låt det svalna på ett bakgaller.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|